Skocz do zawartości

Plusy i minusy zakupu e39 530d 2001 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się dowiedziec jakie są plusy i minusy tego modelu z silnikiem 530d ~190koni. Auto obecnie jest w rękach znajomego, bogate wyposażenie (automat :<), z blacharki to prawy bok był przerysowany i malowany+klapa bagażnika (są zdjęcia). Przebieg jaki jest taki jest, książki brak, auto od 1,5roku w Polsce przybyło z Niemiec. Z tego co mi mówił to zimą pali mu ~10l ON (raczej optymistycznie:P).

Chciałbym się dowiedziec jak wygladaja koszta eksploatacji takiego auta, jakie są częste usterki i jakie ciągną za sobą koszta. Dodam, że byłby to mój pierwszy samochód z napędem na tył i taką mocą.. wcześniej poruszałem się max. 110konną D4D z przednim napędem, więc też się zastanawiam czy to dobra kandydatka.

Opublikowano

proponuje poczytać forum temat ten jest bardzo szeroko omawiany.... generalnie jak Cię stać drogi kolego to kupuj. :)

tomek

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
Z tym spalaniem zimą w trzylitrowym dizlu z automatem to oby więcej takich optymistów w naszym kraju było. Żyłoby się lepiej. :mrgreen: Co do kosztów - pakiet startowy moim skromnym zdaniem to jakieś 5 tysięcy (oleje, filtry, pierdoły - pewnie wyjdą jakieś wahacze, tuleje etc). O ile nie ma jakiejś poważnej wady np. silnika lub skrzyni. Dobrze się autu przyjrzyj bo mimo to, że jest to Twój znajomy to różnie bywa. Potem, jak będziesz dbał i nie zapuścisz auta to koszty nie powinny odbiegać od standardowych kosztów użytkowania samochodu klasy premium.
Opublikowano

chwalone silniki za bezawaryjność

ale jak już coś padnie to cena jaką byś sobie nie wymyślił i tak jest za mała

za jeden wtrysk w serwisie kumpel zapłacił 3500zł

poszukaj po tematach a znajdziesz

Opublikowano
Ja mam i nie narzekam, nie zamieniłbym na benzynę (duży moment idealny do wyprzedzania, mimo ze mam RHD to po Polsce nie było większego problemu takie ma przyspieszenie), no chyba, że 4.4L albo M5, ale niestety mój portfel nie wytrzyma ubezpieczenia (2 najwyższe grupy w UK) w połączeniu z kosztami paliwa. Osobiście polecam z ASB jeździ się naprawdę komfortowo, ale i całkiem dynamicznie jak potrzeba (kiedyś bym wyśmiał kogoś kto by powiedział ze niedługo będę jeździł klekotem z ASB). Koszta: mój pakiet startowy wyniósł 2,5tyś, ale to zależy bardzo od stanu samochodu jaki kupisz. Naprawy też są kosztowne, ale jak wcześniej zależy od stanu samochodu. Jak by nie było jest to samochód klasy premium, może nie jest zabójczo obszerny, ale jest wygodny i świetnie się prowadzi ( jak sprawne wszystko) jak na wiek konstrukcji, wagę i gabaryty. Moim zdaniem jeśli kupisz zadbany egzemplarz to będziesz zadowolony bo jedyną bolączką tego modelu są koszty po zaniedbaniach poprzednich właścicieli. Pozdrawiam.
Opublikowano

Co do diesla i automatu w zimie - nie przesadzajcie że spali więcej jak 10l ON. Jeżdżę po Krakowie, korki te sprawy i nie pali więcej jak 9 max 10. Automat, pod warunkiem że był odpowiednio traktowany, mega świetna rzecz. Ja już nie przesiądę się na manual :D Wolę 530dA niż golasa 520i z elpidżi. Ja nie pamiętam co to mechanik samochodowy odkąd mam 530dA :D

P.S. Czy Wy na prawdę kupujecie jakiekolwiek części w ASO? Moim zdaniem to porażka, chyba że w Krakowie mamy jakieś wyjątkowo drogie ASO?

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
530D po lifcie to super auto, mało awaryjne, mega komfortowe itd. Tylko, że musi być spełniony jeden warunek. Nieduży przebieg i autentyczny. Myślę, że auto kolegi skoro nie ma żadnych papierów tego warunku nie spełnia, zresztą może jedno takie auto na dziesięć w Polsce go spełni. :)
Opublikowano

Witam, niestety zrezygnuję z zakupu tej bemki, ponieważ koszty ew. utrzymania przerosły moje oczekiwania ;/ Na chwilę obecną nie byłbym w stanie zapewnic jej nowych częsci jakby coś zaczęło się sypac. No niestety bywa tak w życiu, że nie zawsze dostaje się to co się chce.

Chciałbym także podziękowac za wszystkie szybkie opinie i komentarze. Szanujcie i dobrze traktuje swoje auta, a może w niedalekiej przyszłości, któraś trafi w moje ręce :) Szerokości i przyczepności! Pozdrawiam.