Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem. Kupiłem autko które jest wyrejestrowane.

Istnieje jakaś metoda by móc legalnie przejechać tym autem?

Czy jak zrobię przegląd i opłacę OC to będę mógł nim jechać?

Słyszałem ze można gdzieś coś tam wykupić na przejazd takiego auta.

Pozdrawiam.

Opublikowano
proponuję do krokodyli zadzwonić i do jakiegoś urzędu komunikacji ... z tego co kojarzę to auta raz wyrejestrowanego w Polsce nie można ponownie zarejestrować
Kamil
Opublikowano
chodzą różne pogłoski ze jak auto było wyrejestrowane przed 1997r to można zarejestrować. Nie chodzi mi o rejestracje, chcę tylko je legalnie przewieźć ale jutro zadzwonie do ITD.
Opublikowano

Nie pojedziesz legalnie niezarejestrowanym samochodem.

Ustawa prawo o ruchu drogowym:

Art. 79

4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:

1) odzyskanego po kradzieży;

2) zabytkowego;

3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

4) ciągnika i przyczepy rolniczej;

5) wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 (

Opublikowano

W sumie możesz spróbować ubiegać się o pozwolenie czasowe.

Art. 74. 1. Czasowej rejestracji pojazdu dokonuje, w przypadkach określonych w ust. 2, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania (siedzibę) właściciela pojazdu, wydając pozwolenie czasowe i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne.

2. Czasowej rejestracji dokonuje się:

1) z urzędu - po złożeniu wniosku o rejestrację pojazdu;

2) na wniosek właściciela pojazdu - w celu umożliwienia:

a) wywozu pojazdu za granicę,

b) przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

c) przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy;

3) na wniosek jednostki upoważnionej do przeprowadzania badań homologacyjnych lub jednostki badawczej producenta pojazdu, jego wyposażenia lub części - w celu umożliwienia odpowiednich badań.

3. Czasowej rejestracji dokonuje się na okres nieprzekraczający 30 dni, z zastrzeżeniem ust. 4. Termin ten może być jednorazowo przedłużony o 14 dni w celu wyjaśnienia spraw związanych z rejestracją pojazdu.

Zapytaj w swoim WK.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.

Mam taki problem. Kupiłem autko które jest wyrejestrowane.

Istnieje jakaś metoda by móc legalnie przejechać tym autem?

Czy jak zrobię przegląd i opłacę OC to będę mógł nim jechać?

Słyszałem ze można gdzieś coś tam wykupić na przejazd takiego auta.

Pozdrawiam.

Opisz dokładnie sytuację. Auto było już zarejestrowane w PL?

Opublikowano

Tak, auto było zarejestrowane w PL. Potem nastąpiło jego wyrejestrowanie (nie wiem czy czasowe czy na stałe). Teraz stoi i ma blachy ale nie wiem jaka jest jego sytuacja prawna. Kupiłem to auto i teraz muszę je przewieźć 300 km. Laweta to ostateczne wyjście gdyż auto to waży 40ton. Czyli niskopodwoziówka i związane z tym koszta.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O ile kojarzę, to coś zmieniono w przepisach związanych z ponowną rejestracją samochodów wyrejestrowanych. Skarżyli się emigranci, że nie mogą wyrejestrować samochodów na okres wyjazdu z kraju i rząd podobno coś zmienił. Jeżeli tak, to możesz wziąć tablice tymczasowe w wydziale komunikacji i wykupić OC, które potem odzyskasz. Jak byś miał we wpisie do ewidencji handel samochodami to możesz kupić miesięczne OC.

Jest druga opcja. Możesz zamówić żółte tablice niemieckie z ubezpieczeniem. Kosztuje to około 500 zł, są firmy, które Ci wyślą takie tablice do domu i wtedy możesz 5 dni sobie śmigać ile chcesz. Nie wiem jednak jak to wygląda z ciężarówką, musiał byś do takiej firmy zadzwonić i się dowiedzieć, czy te tablice obowiązuję też przy takim samochodzie. Na allegro jest kilka ofert.

Opublikowano
Ok. ale auto było już rejestrowane w Polsce i ma stare czarne tablice. Ciekawi mnie jak bym wziął próbne tablice czy musiałbym robić także przegląd?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety w chorym kraju jakim jest Polska można wziąć tablice tymczasowe tylko i wyłącznie na takich zasadach jak normalna rejestracja czyli komplet dokumentów. Więc wg mnie musisz mieć przegląd, a pani w okienku jak spytasz jak masz na niego dojechać powie Ci, żebyś sobie wziął lawetę. :)