Skocz do zawartości

wymiana drążków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich . ma pytanie ,jak ktoś zmieniał sam drążki kierownicze i końcówki ,jak to robić i na co szczególnie zwracać uwagę bo już te części mam i nie wiem czy brać się za to cz do mechaniora jechać ? bmw e39 530d kombi
Opublikowano
witam wszystkich . ma pytanie ,jak ktoś zmieniał sam drążki kierownicze i końcówki ,jak to robić i na co szczególnie zwracać uwagę bo już te części mam i nie wiem czy brać się za to cz do mechaniora jechać ? bmw e39 530d kombi

Nie odbierz tego jako sarkazm ale w książce za 50 pln (Sam naprawiam) opisano tą i wiele procedur napraw i wymian w E39. Polecam.

Opublikowano

jak masz drążki kompletne i takie jak w aucie to weź i pierw zdejmnij opaski osłony gumowej tej harmonijki

pod gumą masz śrubę z drążka co wkręcona jest do listwy przekładni

z drugiej strony masz gałkę przykręconą do zwrotnicy

problem zawsze jest z wybiciem gałki - potrzebny albo ściągacz albo pazur do gałek -- ostrożnie z młotkiem bo zwrotnica aluminiowa

jak wykręcisz to nową zrób tak by była podobnej długości co stara -- bez geometrii i tak się nie obejdzie ale będzie mniej kręcenia

przy wkręcaniu nowego drążka jest jedynie problem z kręceniem nim całym bo mało miejsca - ale jak już gwint w listwie złapiesz to kręć kluczem aż dociągniesz

no i przed złapaniem gwintu zamocuj osłonę gumową

dla normalnego faceta co miał już kiedyś klucze płaskie w dłoni to jakieś pół godziny na stronę

jak nie to podjedź na jakiś warsztat to zrobią to za pare złotych a tym bardziej jak warsztat co robi geometrię

Opublikowano
jak nie to podjedź na jakiś warsztat to zrobią to za pare złotych a tym bardziej jak warsztat co robi geometrię

Ja tak zrobiłem, po zmianie drążków i tak trzeba jechać na geometrię więc postanowiłem niech na warsztacie je wymieniają , dopłaciłem 50 zł tylko i szczerze mówiąc za te 50 zł nie chciałoby mi się ich wymieniać :wink:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
  • Autor
oki dzięki, widze że jednak trzeba będzie do warsztatu jechać ,bo ta geometria????????
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
oki dzięki, widze że jednak trzeba będzie do warsztatu jechać ,bo ta geometria????????

Tak, geometria MUSI być. Wymiana prosta.

Opublikowano
  • Autor
hahahhaaa! mam zakład w którym w cenie ustawienia geometrii wymienią mi drążki i końcówki,jednak kryzys dopadł nas w grecjii na dobre,ale wszystkich zapraszam do mechaniora promocja ważna
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Oby tylko jakość nie okazała się kryzysowa.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
bez obaw ,części są moje, robota gratis!!
Opublikowano
  • Autor
wymienione,same pozytywy ,zero stuków na kierownicy po wjechaniu na dziure lub poprzeczny garb lub szyny kolejowe ,auto prowadzi się teraz pewnie ,wyjechałem na autostrade 220 na zegarze i nic jedną ręką można trzymać kierownice,polecam ten zabieg