Skocz do zawartości

czy moge zalozyc opony 255 zamiast 285

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.mam w swoim w swoim X-sie opony (zimowe i letnie) przod 255/50/19 ,tyl 285/45/19.wlasnie pekla mi siatka w tylnej oponie .Czy moge zalozyc opony takie jak mam z przodu to znaczy 255/50/19 na tyl??z tego co mi sie wydaje ,a dobrze mi sie wydaje to z tyl sa szersze felgi.i stad moje pytanie czy po zalozeniu wezszych opon na szersze felgi nie zmieni sie srednica tylnej opony i komputer nie bedzie płatał figów?
Opublikowano
Wydaje mi się że możę być problem z nałożeniem opony 255 na 10 calową felge.Najlepiej jak podjedziesz do servisu oponiarskiego i ci powiedzą.
Opublikowano

Możesz też poszukać w necie, jest wiele kalkulatorów do weryfikacji zamienników, np. taki: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ lub taki http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon

Dodatkowo musisz się upewnić czy, na felgę wejdzie mniejsza opona – zawsze jest tu tolerancja i na dany rozmiar felgi pasuje kilka rożnych opon; w tym pomoże ta stronka: http://www.rimsntires.com/rt_specs.jsp

Pozdro

Opublikowano
Witam.Letnie mam wszystkie 255/50 i tez 19 i nic sie nie dzieje.
Opublikowano
  • Autor
mam pytanie do urzytkownika lunatic666.czy masz szersze felgi z tyl?czy takie same przod i tyl??
Opublikowano
  • Autor
Czy nikt z szanownych uzytwkonikow X5-tek nie zakladal na tylna felge (10 cali) opony 255/50 /19 ???
Opublikowano
Witam. Chciałem tak zrobić, lecz odradzili mi tego, ponieważ zrobi się tak zwany stożek z opony... Jak BMW zaleca takie rozmiary to lepiej zakladac niema co oszczędzać na bezpieczeństwie:) A na zimę preferuje 235/65/17 :)
Opublikowano

Witam

Ja mam na feldze 1 cali z tyłu opone 255.Nie ma żadnego stożka ,wygląda bardzo dobrze ,lecz uważam że to jest minimalna szerokość opony na taką felgę .Pozdrawiam.

Opublikowano

Panowie, kto opowiada takie historie o różnicach w rozm. felg.

W X5 felgi są identyczne i na przodzie i na tyle zazwyczaj 19 ".

Bez żadnego problemu można wrzucić na tył 255/50/19 zamiast 285 ja tak zrobiłem. Właśnie kupiłem 2 letnie opony Bridgestone Turanza ER 30 * - dedykowane do BMW. 285 mają tendencję - przy tej szerokości do ścinania wewnętrznych barków opony (pomimo dobrej geometrii i kąta pochylenia koła - zresztą jest to też element geometrii zawieszenia).

Na zimę polecam również jak w poście wyżej 235/65/17 , zdecydowałem się i kupiłem nowiutkie Continental 4x4 WinterContact - tu zachodzi potrzeba kupna kompletu felg 17''. Wydatek (używane) ok. 1000 zł.

pzdr

Opublikowano

Niestety nie masz racji

Felgi przód 9 cali natomiast tył 10 cali -oryginalny zestaw.

Opublikowano
Zgadzam się tak jak wyżej jest inny rozmiar felg .Możecie sobie zakladac opone od malucha na 19 cali :D ale to wasza sprawa ja powiedzialem tyl 285 przod 255 to jest ORYGINAŁ PREFEROWANY PRZEZ PRODUCENTA BMW - to zestaw lato jak juz powiedzialem na zime rowne kola 235/65/19 najlepiie CONTI WINTER CONTACT Mozna sprawdzic rozmiar felg jak felgi są takie same to mozesz zakladac 255 :)
Opublikowano

Ot, co mądrych miło posłuchać :D się przespacerowałem do garażu i macie rację, co więcej dzoniłem do BMW oraz otrzymałem 3 niezależne info z wielkich polskich firm oponiarskich i tutaj wszyscy są zgodni, że 255 na tył tzn felgę 10" nie należy - nie wolno- nie powinno się zakładać.

pozdrawiam Jarek

w kwestii zimowych podtrzymuję kolegi i swoją opinię :cry: