Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów!!

Mam pytanie odnośnie sondy lambda bo jestem z zamiarem kupienia nowej chodzi mi o to czy w czasie jak auto jest przełączone na gaz czy sonda bierze udział poprostu czy ma wpływ na działanie gazu tak jak to robi na benzynie dodam ze mam instalacje gazową sekwencyjną reduktor tomasetto alaska 09 a kontroler wtrysku stag 200-4.

pisze bo na kompie mam błąd sondy oraz regulacja sondy wiec jest napewno do wymiany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na 99 procent sonda bierze udział z sterowniu gazem. Mam instalację drugiej generacji i i mnie tak jest więc u Ciebie, przy sekwencji też powinno tak być.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

tak tak juz na forum poruszałem kwestie sondy i napewno oryginał!! albo kupie nówke koszt boscha 360-310zł albo wezme z jakiegoś dawcy za flaszke bo kolega robi teraz u jakiegos tam fachowca gdzie wyklepuja nasze bawarki po zimie i sprzedaja i mozliwe ze sonde mi załatwi w tym tygodniu.

dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

Opublikowano
Witam i jak poprawiło sie z tym gazem po wymianie sady,bo u mnie tez szarpie na gazie,tez wymieniłem filterki i nic.dzięki
Opublikowano

Ogólnie czekam do środy jak kolega nie załatwi oryginalnej sondy z rozbitka kupuje nową, daje pod kompa auto i testujemy czy bedzie poprawa czy nie sądze ze bedzie gdyż ta co mam w aucie nie jest przerwana poprostu wyekspatowana znając życie fabryczna..

wiec panowie cierpliwości jak juz zamontuje napisze cene oraz postaram sie wrzucic fotki z miejsca znajdowania sie sondy

pozdrawiam

Opublikowano
Może i faktycznie sonda działa i jest wsio OK ale tak miałeś w golfie może jest to kwestia szcześcia na jaką część się natrafi, dużo na forum jest też osób które uniwersalne kupiły i niesprawdzały się, reklamowały je w końcu decydowały sie na używke.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uniwersalna może być. W starszych konstrukacja nie ma znaczenie. Ale najlepiej Bosch lub NTK/NGK a po drugę nie lutuje sie, jak to niektórzy mają w zwyczaju tylko łączy się na samych złączkach jakie są w zestawie. W mojej dwa razy pi.... sie z sondami Magneti. W końciu poszły na smietnik, mam NGK uniwersalną i hula bez zająknięcia. Fakt kosztowała 140 a nie 80 ale teraz wiem co mam. Zresztą 140 za sondę NGK to nie jest aż tak dużo...
Opublikowano

Witam ponownie auto jest już po zabiegu czyli została wymieniona sonda oryginalna bosch'a z rozbitka koszt jej to 80 zł założenie jej oraz nowej osłony filtra paliwa oraz sprawdzenie całego zawieszenia, no ogólnie auta od spodu koszt 20zł. Z czego spreżyna tył peknieta :( i amorki do wymiany.

Ogólne wrażenia są takie że auto po odpaleniu jak jechałem powoli na 1 to szarpało(na starej sondzie)-ten efekt znikł. Reakcja na pedał przyśpieszenia na benzynie jest natychmiastowa czyli OK, na gazie troszke sie przydusi ale słabo efekt co do poprzedniej sondy duuużo lepszy :) pewnie kwestia reseta kompa lub poprostu wiecej jazdy aby może mapy wtrysku sie poustawiały jeśli dobrze mówie, lub do gazownika ale szczerze nawet nie trzeba!!

Obajaw na - to duże chmurki białego dymu z wydechu! Tłumacze je tym iż jest bardzo duża wilgotność powietrza opady deszczu i krótkie odcinki około 5km( nie dogrzane auto) No ale pojeżdze to zobaczymy może to być odma ale to poczekam z tym!

wykluczam uszczelke pod głowica oraz przedostawanie sie płynu chlodzacego do "oleju". Płyn w chłodnicy jest OK. Aha a te chmurki to przyuwazyłem na gazie na benzynie sie nie przygladałem...

zdjec nie robiłem montazu sondy poniewaz jest to banalnie proste poprostu dostep do kanału, bedzie ją widac wkreconą w wydech na poczatku

pozdr

Opublikowano

Zapomialem zgasic oswietlenia wewnetrznego auta i dla testu odpaliłem go na benzynie jak chodzi na wolnych obrotach dymku nie ma ale jak do 2,5-3 tyś przygazuje szczerze mowiac chmurka nawet ładna sie tworzy. Może w poniedziałek pojade na kompa sprawdzić ta sonde czy błedów nie daje. Zauważyłem teraz też ze jednej usterki mi do tej pory nie udało mi sie wyeliminować mianowicie (benzyna) auto chodzi sobie na wolnych obrotach równo co jakiś nieregularny czas przypuśćmy 30s oboty jak sa okolo 900 to spadną 850 na jedną sekunde i znowu ładnie trzyma obroty i tak znowu i znowu..

dodam że mieszanka paliwowa musi być dobra bo na benzynie nie "krztusi" sie i nie "kaszle" wszystko w aucie jest na czas wymieniane na kompie powinno być 0 błędów jeszcze raz tylko ta sonde sprawdze. Może to wina kabli WN? Jak śadzicie albo odma hmm...

No chyba że uszcelniacz w skrzyni ma wpływ na to bo właśnie rozmawiałem ze swoim mechanikiem i powiedzał ze ze skrzyni leci i uszczelniacz do wymiany powiedział ze koszt uszczelniacza 10zł i robocizna 50zł. No chyba nieszczelnośc w skrzyni nie robi takich lekkich przyfalowań silnika no chyba ze sie myle...

pozdrawiam i czekam na jakieś info