Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
aby było mniejsze spalanie ( zużycie paliwa),

a najlepszy wynik będzie = 0

to najlepiej będzie wypożyczyć ( nie kupić!!!) sobie = ROWER

Rower – jedno- lub wielośladowy pojazd drogowy napędzany siłą mięśni poruszających się nim osób za pomocą przekładni mechanicznej,

wprawianej w ruch (najczęściej) nogami[1].

Pierwotnie nosił nazwę welocyped oraz bicykl i podobnie nazywany jest w większości nowożytnych języków europejskich.

Obecna polska nazwa pochodzi od brytyjskiej firmy Rover, która dawniej produkowała rowery.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rower

:mad2:

Z tym rowerem Kolega slabo trafil bo mam az piec (kiedys trenowalem zawodniczo i sentyment pozostal) - tak wiec nie musze pozyczac , co do mego pytania o webasto to ponawiam moze ktos jest wstanie potwierdzic moje obserwacje. Ciekaw jestem jakie sa doswiadczenia innych forumowiczow.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak jeżdzę, i to nawet już trzy lata i wiem co piszę. I jak czytam, że komuś pali 10 litrów po mieści to aż mi się :lol: :lol: :lol:

:cool2: w takim razie nic dodać nic ująć trzy lata to kupa czasu......widocznie muszę zmienić okulary :shock:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, swego czasu bawiłem się spalaniem ( czyli jazda na Jacykowa ) obliczenia nie ze wskazań kompa tylko tankowanie i przebieg. Wyjaśniam - start z tempomatu ale z płynnym przyśpieszaniem, hamowanie silnikiem prędkość max 106 km/h (powyżej już spalanie gwałtownie wzrasta) unikanie gwałtownych przyśpieszeń, częstych startów, 90% tempomat.

20% miasto reszta w trasie.Średnia spalania z 5 tankowań na ful 7,8l. Ale zero przyjemności z jazdy.Tylko chciałem udowodnić, że można.A dyskusja o spalaniu, że temu tyle a drugiemu tyle, jest jałowa. Wystarczy trochę pojeździć z fantazją, w korkach lub krótkie przebiegi i różnica w spalaniu będzie kilku litrowa.

Opublikowano
Myślę ,że jałowe dyskusje to chyba raczej w Sejmie :wink: tu ludzie dzielą się swoimi doświadczeniami... Ja np. widzę ,że moja F25 pali więcej niż E70... takie życie :D
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W instrukcji jest napisane że 0,7 l/1 000km :D

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wracając do tematu chociaż specjalnie nic odkrywczego tu nie napiszę. Przesiadłem się z X5 3.0sd na X6 4.0d oba na oponach 275 przód, 315 tył. Styl jazdy się nie zmienił, jeśli już to X6 skłania do szybszej jazdy. Jeżdżę głównie miasto i dwupasmówki i raczej szybko na dwupasmówkach, przez co w trasie i w mieście miałem zawsze podobne spalanie. W X5 było ok. 13,5 l/100 a w X6 jest około litr mniej - tak w trasie jak i w mieście. Trzy czynniki to mniejszy opór, inny silnik i inne skrzynie. Na moje wyczucie to najwięcej z tych trzech daje ośmiobiegowa skrzynia.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam silnik 35d oryginalnie ma 286KM po wymontowaniu DPF i zmianie oprogramowania auto żywsze :) a spalanie w granicach 10,9 do 13,2 potrafi nawet i 18,9 złoić wszystko zależy jaki mam humor danego dnia :) w trasie mogę podkręcić spalanie nawet do 28 litrów :) autobana w Niemczech i nonstop 200 km/h z włączonym DS
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
3.0 si spokojna jazda (nie przekraczać 100km/h) w trasie ok 9 l/100 a w mieście to już w zależności od kąta pochylenia pedału gazu : :) ale bez problemu może skoczyć do 20 l/100 a spokojnie to około 12-14 l/100.Z tego co wiem to diesel konsumuje podobnie wiec czy warto wymieniać te wszystkie turbiny,filtry cząstek stałych i inne podobne rzeczy które w dieslu wymienić trzeba będzie wcześniej czy póżniej? Ja mam prosty benzynowy silnik i myśle że nie będe musiał do niego zbyt często ''zaglądać'' Pozdro.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A czemu napisałeś, że ,,u znajomego..." mając w opisie- moje bmw: X6 35d? tzn masz w opisie bmw znajomego czy też swoją czy może auto znajomego które użytkujesz?
Opublikowano
Mam x6 a tutaj jest temat x5,znam wyniki spalania z auta znajomego mającego ten model więc napisałem. Co w tym dziwnego?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

X5 40d, 26kkm przebiegu

Miasto +trasy (szybkie dwupasmówki)

Średnie spalanie waha się miedzy 10 i 11l/100km

Może być mniej jeśli jedzie się delikatnie, może być i dużo więcej jeśli się pogania to stado kucyków pod maską :-)

Radość z jazdy jest

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam,krotko jezdze e70,ledwie kilka dni,ale skorygowLem swoj zachwyt,po zakupie wracalem autostrada 250km, 110-125km/h i spalanie bylo 7,4,srednia po powrocie mialem 114km/h,no i liczylem ze zmieszcze sie w tym ksiazkowym optymistycznym 10.2 ale wychodzi ze niestety :(