Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,...pojawił się w mojej Betce nowy problem,tj.skrzypienie i tarcie podczas skrętu kierownicą w każdą ze stron (nawet przy najmniejszym ruchu)...

Sprawdzałem olej do wspomagania-jest (fakt że już czas na wymianę,ale jest),...pompa wspomagania na oko ok-chodzi i pasek kręci...

Cały mechanizm wspomagania zdaje się na moje oko i wyczucie być dobry-gdyż skręt jest jak był tylko z powodu owego tarcia można troszeczkę odczuć iż wolniej odbija kierownica...

Pytanie moje dotyczy owych tarć...pojawiły się one nagle podczas trasy...czy to tylko w kolumnie coś dolega i trzeszczy czy też problem jest głębszy...i czy nic nie zaszkodzi jazda z owym mankamentem do czasu zlokalizowania i naprawy w/w dolegliwości...

Opublikowano
Witam. Takie tarcie i trzeszczenie jak napisałeś to może być masa na kierownicy. Zdejmij kierownice i bedziesz widział drobne opiłki od spodu, wyczyść je i lekko przesmaruj mosiężny pasek i to powinno załatwić sprawe.
Opublikowano
sprawdz czy kierownica jest dobrze przykręcona czy nie ma luzów na śróbie.... bo to bardzo możliwe i propozycja mniej wieszaj się na kole kierownicy przy wysiadaniu i wsiadaniu :P :mad2:

Dzięki... :D , a na kierownicy się nie wieszam tylko zahaczam najczęściej kolanem jak wysiadam.. :roll:

• 3 lata później...
Opublikowano
Chcialbym wrocic do tematu.u mnie tez jest skrzypienie.zdejmowalem kierownice.zadnych opilkow nie bylo.wszystko wygladalo na dobre a mimo wszystko trze.obrot kolem kierownicy powoduje ze slychac tarcie jakby plastikow.rozwiazal ktos ten problem?
Opublikowano

Tak, ja.

Sciągnij jeszcze raz kierownicę i przesmaruj smarem ten miedziany krąg oraz bolec od wyłączania kierunkowskazów. Jak zdejmiesz kierę będziesz wiedział o co chodzi.

Opublikowano
polecam smar miedziany mi tak skrzypiala kiera zwlaszcza zima okrutnie w e38 i w e34 ,zdjolem od spodu oslone plastikowa (jedna srubka po srodku plastikowa) i mialem pierscienie od kier na wieszchu na pedzelek smar miedziany i po sprawie nawet nie zdejmowalem kierasa. :lol:
Opublikowano
które to są pierścienie?juz raz miałem rozbieraną całą kierownice i słupek i nic nie bylo widac co moze powodowac te dzwieki

a jaka masz kiere moze byc z tasma czy bez :?: