Skocz do zawartości

E61 Touring - trzęsie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich "Klubowiczów". Chciałbym prosić o pomoc! Posiadam e61 Touring,'05. Mianowicie od kilku tygodni "walczę" z dziwnym zachowaniem mojego samochodu podczas jazdy. Auto trochę drży i trzęsie bez znaczenia na prędkość co strasznie ogranicza komfort jazdy. Objawy te dotyczą tylniej części samochodu. Wrażenie: bula na oponie lub np."kawałek" lodu przyklejony do opony.

1,Auto było już w ASO BMW,(wykonane testy zawieszenia,amortyzatorów,sprawdzone zawieszenie).ŻADNYCH błędów komputera, luzów. 2.Wymieniłem kompletne koła (o tym samym rozmiarze opon oraz felgi) na inne- bez zmian.

3.Zbieżność - idealna

4.Wyważenie kół - 3 krotne w różnych serwisach wulkanizacyjnych - idealnie

5.Felgi - oryginalne - nie regenerowane - bez pęknięć,wgniotów

Jestem laikiem w temacie "mechanika pojazdowa" jednak zastanawiam się nad 2 kierunkami rozwiązania problemu , mianowicie:

1. Wał napędowy - przeguby, krzyżak... czy to może być powodem mojego problemu ? lub

2.Zawieszenie tył - (nivo,poduszki, itp.). Mam na myśli wymianę poduszek powietrznych(hydraulicznych) Dodam, iż w zeszłym roku wymieniłem na nową pompę od zawieszenia pneumatycznego nivo.

Będę wdzięczny za sugestie oraz ewentualną pomoc. Pozdrawiam

wiktorio08

Opublikowano
Automat czy manual :?:
Opublikowano
Automat....

To może być równiez konwerter skrzyni tzw sprzęgło hydrkinetyczne

Opublikowano

myślę ,że sugestia odnośnie konwertera może być słuszna ewentualnie coś innego dzieje się z automatyczną skrzynią biegów - może mało oleju najlepiej podjedź do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w naprawie automatycznych skrzyń biegów żeby to sprawdzić.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Witam. Temat zakończony. Przyczyna : przegub łożyskowy na końcu wału napędowego. Haczył co powodowało wibracje tylnią częścią samochodu. Koszt: przegub w ASO - 590 zł. Robocizna 200 zł. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat:

Dzisiaj zaobserwowałem rano (po postoju dwudniowym) następujące zdarzenie - odpaliłem rano (+4*) samochód bezproblemowo. Zwyczajową drogą do pracy pojechałem z samego rana. Odczułem na karoserii że samochód jakby się delikatnie trząsł (równa nawierzchnia drogi).Drgania były subtelne i miałem wrażenie jakby samochód miał mega sztywne zawieszenie (coś jakby na taczkach jazda ;) ). Opony letnie - jutro zmieniam na zimówki. Po przejechaniu około 1km sytuacja całkowicie ustała i później się już nie powtórzyła nawet po całodziennym postoju.

Czy jakieś sugestie - przegub - podpora wału ? Skrzynia biegów jest po wymianie oleju (zeszły rok) a auto ma najechane 120kkm - pracuje poprawnie bez zastrzeżeń nawet rano (rzadko się zdarza ale szarpnie z 3-4 bieg ale wynika to z mojego niezdecydowania z pedałem gazu lub sytuacji na drodze). A może coś innego ??

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • 2 lata później...
Opublikowano
kolego, jesli auto stalo to po prostu mogles miec malo powietrza w któryms kole i chwilowo opona Ci sie odksztalcila. jesli piszesz ze to minelo to mogło Ci się cos tez przykleic do opony chwilowo, ot caly problem. pozdrawiam.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Lonek dla ciebie główna nagroda.

ZŁOTA ŁOPATA KRETA.

Kolega ten problem miał 3 lata temu. Myślę że do tej pory już rozwiązał problem.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
Lonek dla ciebie główna nagroda.

ZŁOTA ŁOPATA KRETA.

Kolega ten problem miał 3 lata temu. Myślę że do tej pory już rozwiązał problem.

Dobre.....:) a tak na marginesie to kolega nowy na forum, to daj mu chwile niech się ogarnie :)

Sprzedam bmw e36 http://tablica.pl/oferta/bmw-318i-e36-CID5-ID4w39t.html?action=show&id=66505631

...nawet gdy rodzinie twej łzy do oczu się cisną,przenigdy nie współpracuj z pi.......ą policja.....