Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

mam takie pytanie.

Jak mam wahacz poprzeczny, jednym końcem wchodzi on w zwrotnicę gdzie jest łożysko i wszystko, i po prostu mam w tej zwrotnicy tuleje do wymiany. Czy to są tuleje pływające? czy jak one się nazywają i czy da sie je tak po prostu wymienić.

przepraszam za chaotyczny post ale trochę na szybko wszystko pisałem ;p

z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Z tego co ja wiem z przodu sa 4 wahacze.Jeden gorny drugi dolny.W tym gornym jest tuleja ktora ja wymienialem firmy lemforder.Przed wymiana mialem drgania kierownicy podczas hamowania.Po wymianie problem znikl. A dolny wahacz tzreba caly wymienic.Z wymiana tej tulei jest problem bo trzeba miec wyciskarke.Ja to robilem u mechanika.pozdrawiam :D

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega u góry pisze ,też je ostatnio wymieniałem -tuleje lemforder 120 PLN za 2 szt. na alledrogo.

Pozdrowionka i powodzenia przy wymianie.

Opublikowano

witam

jak koledzy wcześniej napisali są cztery wahacze i we wszystkich można wymienić tuleje. do dolnych po prostu nie sprzedają jako do e39 (nie wiem czy e34 tez takie nie byly koszt był śmieszny bo chyba 16 zł sz) ale takie same sa w e38 wiec można spokojnie kupic.

pozdrawiam

Opublikowano
ale takie same sa w e38 wiec można spokojnie kupic

czyli do górnego wahacza i dolnego da się kupić tuleje

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/z/k/142.png

rozumiem ze nr.4 to wahacz górny (jak widać tuleja osobno)

i nr.11 to wahacz dolny (pytam bo na 100% nie jestem pewien) ale tu razem z tuleją ???można wymienić samą tuleje z wahacza

Opublikowano (edytowane)

witam

dokładnie tak jak napisałeś część 4 to wahacz górny i faktycznie jest osobno tuleja a część 11 to wahacz górny w całości. jak zamawiałem to w opisie aukcji było wahacz górny bo gość nie rozróżniał który górny a który dolny ale zadzwoniłem i wymienił mi na te tuleje właśnie. generalnie to ktoś je tam wsadził bo nie jest to jednolity wahacz razem z tuleją czyli można ją wycisnąć i wcisnąć nową co i mnie czeka w najbliższym czasie. oto przykładowa aukcja na naszym ulubionym serwisie aukcyjnym :)

http://moto.allegro.pl/tuleja-wahacza-malego-bmw-e34-e32-e38-e39-e65-e83-i1373512250.html

jak widać pasują też do e39 tylko wiadomo że lepiej jak klient kupi cały wahacz za 100 zł :) ale niestety nie dla nas.

pozdrawiam

Edytowane przez jack daniel's
Opublikowano

dzięki za informacje

a ja kupowałem cały dolny wahacz chyba z febi za 100zł tylko ze ten sworzeń miał luz

jakby jeszcze te sworznie dało by się wymieniać :lol:

narazie mam do wymiany te tuleje nr.5 bo drży mi kierownica podcasz hamowania i możliwe że poduszka amora choć wygląda dobrze(jakieś stuki dochodzą)

ale dzięki za cynk

Opublikowano

witam

z tego co wiem to swożnie również można regenerować i jest to całkiem dobra sprawa jednak tego akurat nie miałem okazji sprawdzić mogę tylko napisać że mój kolega to robił w firmie w Szczecinie i jak do tej pory jest zadowolony koszty były mniejsze niż zakup nowego wahacza (sam wymontował i sam montował) także może po prostu poszukaj u siebie w okolicy firmy zajmującej się regeneracją wahaczy zawsze to będzie oryginał.

pozdrawiam