Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jakieś 1,5 miesiąca temu przerabiałem temat wymiany skrzyni manualnej w swojej 525d i z tego co zauważyłem, że często chcą aby podawac im numer z tego kodu kreskowego, któy jest na tej jakby papierowej naklejce. Sęk w tym, że często ta naklejka jest już zdarta i nie idzie tego odczytac. Ten numer jest ponoc najważniejszy (tak mi mówili w ZF Polska) bo w nim sa niejako zakodowane parametry skrzyni. Jeśli nie ma tej naklejki to pozostaje szukanie skrzyni po numerach BMW. Jednak i tu nie jest tak łatwo bo najczęściej jest tak, że częśc obudowy skrzyni ta z "dzwonem" sprzęgłowym ma inny numer niż ta druga częśc obudowy skrzyni, która zawiera już mechanizmy zębate/wałki/itp. Ja szukając skrzyni brałem zawsze ten numer BMW, który był wybity na głównej obudowie skrzyni - czyli tej części od strony wału napędowego. Po tym numerze udało mi się znaleźc identyczną skrzynię jak moja poprzednia.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W BMW niestety jest taka dziwna sprawa z przekładniami kierowniczymi, że numer BMW spisany z przekładni (w tym przypadku 1 093 675) rzadko, po wbiciu w ETK, daje rezultat. A po co Ci informacje o tej dacie? Masz Servotronic czy zwykłą przekładnie?
Opublikowano

No właśnie dostałem dokładnie taką samą przekładnię, a ma inne numery. Pytam z czystej ciekawości.

Nie mam servotronic, co to jest?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Servotronic to przekładnia, która ma zmienną siłę wspomagania zależną od prędkości jazdy. Jeżeli nie masz takiej, to wygląda, że Twoja przekładnia była montowana ciągle ta sama w E39 przez cały okres produkcji, bo w 1999 roku zmienili tę z servotronic'iem, ale zwykłą klepali bez zmian do końca, więc powinna pasować każda od E39.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
więc powinna pasować każda od E39.

Nie każda od V-ki to inna historia,a od całej reszty tak jak pisałeś pasuje, bez różnicy z jakiego modelu. :cool2:

ec2Wze6.jpg