Skocz do zawartości

Sprzęgło piszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam sprawa niby banalna ale nie do końca wciskam sprzęgło i słychać jak skrzypi i to nie skrzypi w środku pod kierownica bo tam wszystkie sprężyny od pedału sprzęgła juz smarowałem , skrzypi gdzies pod maska.

Ale zastanawiam sie co możne skrzypiec przecież sprzęgło jest hydrauliczne niema linki wiec ?

Wiec co to możne skrzypiec możne ktos juz miał taki problem

Powiem tak zamknięte szyby i nic nie słychać możne minimalnie ale sam fakt ze skrzypi juz mnie wkurza

Lubie miec wszystko na TIP TOP

Opublikowano
Witam . Miałem dokładnie ten sam problem . Okazało sie , że jest cały komplet sprzęgła oraz koło dwumasowe do wymiany. Auto jeżdziło normalnie , ale ze sprzęgła po rozebraniu nie było co zbierać.
Opublikowano
  • Autor
Witam . Miałem dokładnie ten sam problem . Okazało sie , że jest cały komplet sprzęgła oraz koło dwumasowe do wymiany. Auto jeżdziło normalnie , ale ze sprzęgła po rozebraniu nie było co zbierać.

HYHY cdromek powinieneś sie zwać wesołyromek bo mnie pocieszyłeś jak jasna cholera.

Opublikowano

Ewentualnie jeszcze może skrzypiec wysprzęglik.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

Pzdr.

o to chyba bardziej prawdopodobne a gdzie go moge znalesc lub jak sie do niego dostac?

Opublikowano

Pzdr.

o to chyba bardziej prawdopodobne a gdzie go moge znalesc lub jak sie do niego dostac?

Jak masz skrzynię biegów i ten główny dzwon, w którym pracuje docisk i tarcza to po lewej stronie, od strony kierowcy, mniej więcej w połowie wysokości, w miejscu gdzie "dzwon" łączy się z główną obudową skrzyni zobaczysz w obudowę wkręcony na 2 śruby wysprzęglik. Z niego wychodzi metalowy przewód z płynem hamulcowym.

W tym linku z aukcji na zdjęciu widać to ustrojstwo z wystającym, zwiniętym w okrągłą pętlę przewodem metalowym.

http://moto.allegro.pl/skrzynia-biegow-6b-manual-bmw-320-diesel-e90-i1335629693.html

Zobacz też na aukcje samego wysprzęglika to lookniesz sobie dokładnie jak to wygląda. Jakby się okazało, że to faktycznie wysprzęglik Ci piszczy i nie nadaje się już do montażu to mam na stanie swój poprzedni wysprzęglik (nie piszczał i chodził bez zająknięcia) bo zmieniałem skrzynię i nowa przyszła cała kompletna a z mojej - zanim poszła do kubła - wyjąłem kilka gratów.

Pzdr.

Opublikowano

skrzypi łapa, którą popycha wysprzęglik. Znajduje sie wewnatrz skrzyni i popycha wieniec sprzęgła. Trzeba zdjąć skrzynie, przeczyścić ją i przesmarować dość obficie. Mialem podobnie, teraz zupełna cisza.

Sam wysprzęglik to mało prawdopodobne, choć wszystko sie moze zdarzyć...

Opublikowano
skrzypi łapa, którą popycha wysprzęglik. Znajduje sie wewnatrz skrzyni i popycha wieniec sprzęgła. Trzeba zdjąć skrzynie, przeczyścić ją i przesmarować dość obficie. Mialem podobnie, teraz zupełna cisza.

Sam wysprzęglik to mało prawdopodobne, choć wszystko sie moze zdarzyć...

Może by także i łapa. :cool2: Ja wspomniałem o wysprzęgliku bo gdzieś czytałem o takim przypadku, że on był nieszczelny z tego co pamiętam i tam gdzieś w niego wilgoc wlazła i jęczał dzwoniec jeden niemożliwie. A łapa owszem - przy składaniu skrzyni trzeba ją smarnąc odpowiednim specyfikiem żeby lekko chodziła.

Pzdr.