Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na wstępie chciałem zaznaczyć że szukałem odpowiedzi na mój problem i wiem że check contol był poruszany milion razy ale nie znalazłem odpowiedzi.

Gdy odpalam auto na wyświetlaczu pojawiają sie:

WASCHWASSENSTAND +

BETRIEBENLESISTUNGS+

KUHLWASSER PRUFEN +

Wiem co oznaczaja te slowa ale czy te + oznaczaja ze jest ok czy nie??

Gdy te komunikaty sie wyswietla kolejno po sobie znikaja

Pojawiaja sie gdy zapalam lub po zgaszeniu auta nawt gdy wyciagne kluczyk ze stacyjki

Nastepna rzecz. Podczas jazdy gdy nacisne przycisk CHECK to pojawia sie komunikat WASCHWASSENSTAND ale juz bez + . Domyslam sie ze czujnik plynu spryskiwacza jest zepsuty.

W aucie mam wszystkie płyny w normie regularnie zmieniane. Plyn wspomagania czerwoniutki, plyn w chlodnicy ma 2 tyg, spryskiwacz w zawsze pełny.

Z góry dzieki za rozwiązanie problemu

Opublikowano

+ oznacza ,ze jest wiecej niz jeden komunikat . Dlatego jak wciskasz przysick check to ostatni komunikay jest juz bez+

kazdy komunikat oznacza ,ze cos jest nie tak . Jesli masz zbiorniczki pełne , faktycznie - mogą wariowac czujniki.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedz. Masz pomysł jak to teraz zdiagnozować i gdzie są czujniki od poziomu płynu w chłodnicy i płynu wspomagania(betriebenlesitungs to chyba od wspomagania) ?

A może wystarczy wykasować błędy przez złącze diagnostyczne??

Zna ktoś orientacyjne ceny czujników? I jeszcze jedno może to sam moduł CHECK CONTOL?

Opublikowano

Betriebsanleitg. - czyli skrót od Betriebsanleitung instrukcja obsługi , komunikat wyswietla się jesli odnosnie poprzednich mozna znalezc jakąc pomoc w instrukcji

co do diagnozy - najlepiej podpiac auto do kompa

czujniki znajdują sie w zbironikach ww płynów

Opublikowano

Waschwasser - niski poziom płynu w spryskiwaczach, albo uszkodzony czujnik w zbiorniczku, przerwany kabelek, wypięta wtyczka

Kuhlwasser - jak wyżej, tylko że czujnik jest od spodu wkręcony w zbiorniczek płynu.

Betriebsainlaitung - w tłumaczeniu to brzmi "sprawdź w książce użytkownika" co oznaczają wyświetlane komendy.

"+" - jest to funkcja informująca o innych jeszcze komunikatach,