Skocz do zawartości

pózno przełącza na lpg w zime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem tak mi sie wydaje. problem dotyczy okresu zimowego jak są mrozy

odpalam silnik na zimnym grzeje sie na wolnych obrotach na postoju i przełącza sie na lpg prawidłowo zaraz po przekroczeniu niebieskiego pola, ale gdy odpale na zimnym ale odrazu wyjade w trase to przełącza mi sie bardzo puzno nawet po 7 km gdzie juz po 6 km silnik osiąga prawie temperature roboczą.

w lato jest ok

lpg sek silnik 2.0 150 km bmw

prosze o jakies sugestie pomoc itp

Opublikowano

Trochę chaotycznie wytłumaczę. Zimą masz obieg zamknięty przez termostat, ciecz leci w kółko, aby silnik szybciej się nagrzał i trzymał temperaturę. Kiedy będzie za ciepło termostat zapodaje ciecz na chłodnicę. Na postoju twierdzisz, że przełącza się zaraz na gaz ponieważ wtedy silnik szybciej się nagrzewa i zapodaje na duży obieg. Wydaje mi się, że masz podpięty reduktor pod duży obieg i zarzuca Ci gaz jak otworzy się termostat bo tylko wtedy grzeje się reduktor. W sytuacji kiedy odpalasz i od razu jedziesz, termostat jest zamknięty i ciepła ciecz nie leci na reduktor, a przełącza się na gaz tak późno, ponieważ silnik osiąga temperaturę pracy, termostat się otwiera i wtedy przełącza się na gaz. Latem masz częściej otwarty termostat i taki problem się nie pojawia. Sprawdź gdzie podpięty jest reduktor. Powinien być pod przewody od nagrzewnicy.

Jeżeli źle tłumaczę proszę o sprostowanie :)

Opublikowano
Wg mnie jest mało prawdopodobne żeby ktoś podpiął reduktor pod duży obieg (chociażby ze względu na różnicę w średnicy przewodów). Obstawiałbym raczej umieszczenie reduktora gdzieś w pobliżu reflektora gdzie jest bardziej narażony na wychładzanie podczas jazdy i dlatego dłużej mu zajmuje zagrzanie się do porządanej temperatury niż na postoju
Opublikowano

1- znajdz czujnik temperatury wody reduktora- sprawdz czy jest dobrze umiejscowiony , mogl wysunac sie z gniazda - w postoju nie ma pedu zimnego powietrza i czujnik lapie temperature nie wody a powietrza pod maska!!

2- nie ma opcji na 2 obieg roznica przewodow tz srednicy ich

3- jest tez mozliwosc ze grzebales cos przy akuumulatorze i w kompie zmienily sie wartosci ... z albo sygnal obrotow -standardowy. słaby , badz z przelaczenia obrotow ... przy ich wzroscie badz przy ich spadku.

czesci e30 !!!! [email protected] kom.514966488 WuWua stolica
Opublikowano
  • Autor
termostat mam nowy, temperature ostatnio gazownik ustawił mi na 40 st., fakt reduktor jest zaraz za reflektorem. po 7 km wskazówka jest na połowie juz, w lato czasmi wskazówka ledwo sie podniesie i juz sie przełącza
Opublikowano
  • Autor
termostat mam nowy, temperature ostatnio gazownik ustawił mi na 40 st., fakt reduktor jest zaraz za reflektorem. po 7 km wskazówka jest na połowie juz, w lato czasmi wskazówka ledwo sie podniesie i juz sie przełącza
Opublikowano

Wg mnie chodzi o temperature gazu a nie reduktora

Jezeli masz czujnik temperatury gazu mierzony w listwie wtryskiwaczy i jego obudowa jest z aluminium to przez dluzszy czas mierzy temperature pod maska a nie temperaturę gazu. Po prostu obudowa oddaje zimno na czujnik i dopiero jak pod maską jest gorąco to zaczyna pokazywać dobrze

Opublikowano
czujnik mam w redukrorze

Ale poza tym czujnikiem w reduktorze jest jeszcze dodatkowy pomiędzy reduktorem a wtryskiwaczami

Opublikowano
ale czujnik temperatury gazu nie ma wplywu na przelaczenie!! akurat w tej instalacji :)
czesci e30 !!!! [email protected] kom.514966488 WuWua stolica
Opublikowano
  • Autor
czujnik umnie mierzy temperature cieczy chłodzącej, dzisiaj po odpaleniu na postoju na wolnych obrotach przełączył sie idealnie , tuż na niebieskim polem tak jak powinno byc, dokładnie po 13 minutach, wydaje mi sie ze podmuch zimnego powietzra go wyziembia i dłużej to trwa, choc dziwne bo u kolegi przełącza sie po 1,5 km na zimnym silniku . może faktycznie instalacje instalacji nie równa no i silniki inne. ma ktos m50 z sek. gazem ?
Opublikowano

Najlepsze wyjście to zmienić umiejscowienie reduktora tak aby przewody wodne były jak najkrótsze.

Podejrzewam,że masz reduktor na prawym nadkolu a przewody idą z tyłu silnika do niego?

Opublikowano
  • Autor
jest dokładnie tak jak piszesz, myslisz ze podczas jazdy reduktor w tym miejscu sie bardziej wychładza ?
Opublikowano
  • Autor
dzisiaj nawet jak sie przełączył na postoju jak tylko ruszyłem pojechałem około 100 km/h to znowu przełączył mi sie na pb, po 2 km na gaz
Opublikowano

Przewody od ogrzewania reduktora są długie i jest słaby obieg w reduktorze.

Długo się rozgrzewa a pozatym sam reduktor nawet jak już pracuje na LPG potzrebuje sporo ciepła aby ogrzać gaz do

odpowiedniej temperatury.Zmień miejsce reduktora blisko trójników.Ewentualnie w grę wchodzi dołożenie pompki w obieg reduktora.

Opublikowano
  • Autor
a nie da rady go jakos ocieplic , obłożyc czyms ?
Opublikowano
Możesz spróbować.Przewody też puścić w jakiejś otulinie.Od centralnego ogrzewania są takie termoizolacyjne rurki.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

dzisiaj, włożyłem spory kawałek kartonu przed chłodnice aby pęd zimnego powietrza nie chłodził silnika i cieczy oraz założyłem izolacje na przewody doprowadzające ciecz chłodzącą od reduktora na odcinku 20 cm i owinołem sam reduktor materiałem izolacyjnym.

myslicie ze to pomorze ? jutro bede wiedział

Opublikowano
Owinięcie przewodów i reduktora jak najbardziej pozytywnie.Z kartonem przed chłodnicą bym uważał.Chyba że niewielki.Nawet zimą można tak motor zagrzać :) .
Opublikowano
  • Autor
wiesz jak bede widział ze sie grzeje to wyjme go lub skróce o połowe wiec bez paniki chyba. ciekawe czy to cos da
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
I jak napisz co dały twoje operacje. Ja u siebie mam temp. ustawioną na 45 stopini i dopiero wtedy jak mi się przełączy to działa dobrze. Przy niższych temp. były problemy z szrpaniem i dziwnymi zachowaniami. W zimie mi się przełącza gdzieś po przejechaniu 3-5km przy wyłączonym nawiewie powietrza i ustawionej gałce na zimne powietrze.
Opublikowano
  • Autor
to ze na lpg jak jest mega zimno nie chodzi to normale, wychładza sie za bardzo. tak juz jest i tyle. najlepiej dobrze nagrzac na postoju