Skocz do zawartości

320d WGNIOTY W KAROSERII

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

koledzy mam trzy małe wgnioty na błotniku. Nie są tą rozciągnięcia blachy itp tylko dosłownie ujmując pchnięte dłonią deformacje blachy. Widać je tylko pod światłem i bardzo delikatnie można je wyczuć pod palcem. Rozglądałem się trochę za sposobem eliminacji i trafiłem na coś takiego:

http://moto.allegro.pl/napraw-wgnioty-w-aucie-pops-a-dent-ding-king-krk-i1349703124.html

... czy ktoś z was miał do czynienia z tego typu urządzeniem?? Czy to rzeczywiście działa jak przedstawiono w tym filmiku?? Generalnie cena to sprawy groszowe, ale czy warto?? Słyszałem także o elimiancji za pomocą suchego lodu, CO2. Bardzo proszę o jakieś rady, wskazówki itp. Pozdr,

Opublikowano

witam

nie doprowadzisz żadnym urządzeniem elementu karoserji do stanu przed wgnieceniem.

zawsze zostanie slad jedynie naprawa + lakier

moim zdaniem jeżeli powłoka lakiernicza nie jest uszkodzona (pęknięty lakier) to daj spokój a jak cie drażni to tylko lakierowanie

Opublikowano
kolego wiec tak to co pokazales na linku nie znam wiec wypowiadal sie nie bede ale w tym roku w moich stronach przeszlo dosc duze gradobicie i niestety dotknelo to mojej buni nie wiedzialem co z tym zrobic(wgnioty byly na calym aucie )tyle ze pare sztuk dalo sie z tym jezdzic ale eyglad psulo postanowilem z tym cos zrobic znalazlem firme ktora sie tym zajmuje i z malym niedowierzaniem postanowilem sprobowac efekt ku zaskoczeniu okazal sie zadowalwjacy tzn bez malowania wgnioty zniknely zostaly 2szt w ktorym jak ktos wie zobaczy delikatnie widac ale to byly najwieksze wgnioty i blacha w tym miejscu byla rozciognieta koszt od 30zl zalezne od wielkosci byle by nie byly ostre zagiecia w sumie moj koszt to 250zl wycena u lakiernika 3800zl
Opublikowano
Gdzie robiłeś te wgnioty?, bo mam podobny problem.
Opublikowano

z tego co wiem caly ten zestaw nalezy przykleic do lakieru . następnie należy usunąć klej. usuwając go możesz wyrządzić jeszcze większe szkody. Nie polecam.

Jest jeszcze jedna metoda na większe wgniecenia (ale nie z ostrymi krawedziami)

suszarka + CO2

1. rozgrzewasz

2. zamrażasz

wpisz na you tube dents remowals i tam sa pokazane metody ta twoja również.

Opublikowano

Żadna z tych metod, poza profesjonalistą, nie działa. Wiem, bo mam próbowałem wszystkich, suchy lód również nie zdaje egzaminu. Jeśli wgniotki jak piszesz są ledwie widoczne, to dałbym sobie z tym spokój :)

Pozdrawiam,

Opublikowano
  • Autor
usuwanie kleju to najmniejszy problem... widzę że mimo wszystko nie obejdzie się bez szpachli :? No dobra, dzięki koledzy za zainteresowanie tematem. Jak coś się dowiem lub naprawie którymś z w/w magicznych sposobów to dam znać. Pozdr
Opublikowano
Kolego ja tym badziewiem naprawiłem sobie wszystkie wgniotki w aucie.Trzeba z sercem i powoli.polecam
Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano

witam

nie znam dokładnej procedury ale w okolicach Poznania gość reperuje drobne wgnioty i nigdy bym w to nie uwierzył ale na własne oczy widziałem jak dwa samochody kolesi wróciły z zabiegu i nie było śladu po naprawie, drobne rysy również zostały w komplecie spolerowane

jeżeli Cię to interesuje to mogę zapytać o tel. kontaktowy

a "czarodziej" działa dokładnie w Swarzędzu koło Poznania

pozdrawiam

Opublikowano
ja koledzy robilem to w lublinie efekt oki
Opublikowano
  • Autor
naprawiłem sobie wszystkie wgniotki w aucie.Trzeba z sercem i powoli.polecam

zaintrygowałeś mnie swoja wypowiedzią! Czy u Ciebie wgnioty były jakieś mega duże, głębokie itd?? Czy rzeczywiście efekt jest identyczny jak na filmikach?? Czy przed przyklejeniem tego "zaworka" przemywałeś karoserię benzyną/acetonem/ropą?? Jak usunąłeś pozostałość kleju [ponieważ na filmach widać, że fachowcy od tych urządzeń spryskują ten klej jakimś środkiem w aerozolu. Może jakieś przydatne wskazówki na co zwrócić szczególną uwagę?? Pozdr.

jeżeli Cię to interesuje to mogę zapytać o tel. kontaktowy

Dzięki za chęć pomocy :handshake: ale niestety wlkp to za duża i nieopłacalna odległość dla naprawy kilku prawie niewidocznych wgniotek. Pozdr.

ja koledzy robilem to w lublinie efekt oki

Czy byłbyś tak uprzejmy odnieść się do tych samych pytań, które skierowałem do Kolegi Woojtus?? Pozdr.

Opublikowano

Moje wgniotki nie były wielkie , widać było je tylko po umyciu samochodu.

Przed klejem wymylem wgniotki benzyną ekstrakcyją. Potem przyklejałem tego "dzyndzla"

Kręcić trzeba powoli i na "raty" w moim przypaku gdy już wgniotka się odkształciła "dzyndzelek"sam puszczał i na karoserii pozostawało trochę kleju. Dalej potrakowałem go benzynką ekstr.

Nad jedną wgniotką czasem pracowałem kilka razy, w zależnosci jak się proatowała.

Czasem trzeba ciągną ją w kilku miejscach.

Jeden minus tej sprawy- przy strzlale kleju potrafi się zrobić mała ryska ( nie zawsze) gdzie puści klej, ale zchodzi po małej polerce.

Oczywiscie polecam robić to latem lub w ciepłym garażu gdy blacha jest cieplutka.

No i najwazniejsze nie wyciągaj wgniotek w miejscach gdzie może być szpachla:)

Oczywiscie nie watpie ze masz zdrową skorupe:)

Pozdrawiam

Bez gazu nie ma JAZZU....