Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie podejzewam,ze cos sie dzieje z turbina w mojej buni.(poliftowa z 2008 roku,525 d)

Juz pare razy po jakims tam czasie jazdy probuje przyspieszyc,dodaje gazu...a tu nic.silnik wyje,obrotosciomierz sie zamyka,a auto jak jechalo 120 km/h tak jedzie sobie dalej i nie chce za chiny przyspieszyc.

Najciekawsze jest to,ze zjechalem na pobocze,wylaczylem silnik,odczekalem dwie minuty odpalilem i... Wszystko w normie.auto ladnie przyspiesza i jedzie jak nigdy niby nic.

Czy ktos z Was mial juz taki przypadek???

Jezeli tak,to co jest kaput i ile kosztuje naprawa?

Dzieki z gory za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki kolego :-)

Zapomnialem dodac,ze wczoraj zapalila mi sie kontrolka na zolto (nie wiem co ona oznacza-zalosne)taki prostokat z jakby wlewe po jednej stronie i pozimem jakiegos plynu.faktycznie to moze byc to...

Dzieki,sprawdze to

Pozdro

Opublikowano
Witam.

Jak w temacie podejzewam,ze cos sie dzieje z turbina w mojej buni.(poliftowa z 2008 roku,525 d)

Juz pare razy po jakims tam czasie jazdy probuje przyspieszyc,dodaje gazu...a tu nic.silnik wyje,obrotosciomierz sie zamyka,a auto jak jechalo 120 km/h tak jedzie sobie dalej i nie chce za chiny przyspieszyc.

Najciekawsze jest to,ze zjechalem na pobocze,wylaczylem silnik,odczekalem dwie minuty odpalilem i... Wszystko w normie.auto ladnie przyspiesza i jedzie jak nigdy niby nic.

Czy ktos z Was mial juz taki przypadek???

Jezeli tak,to co jest kaput i ile kosztuje naprawa?

Dzieki z gory za podpowiedzi.

Pozdrawiam

jesli silnik sie wreca i wyje to imo cos nie tak z przeniesieniem napedu (skrzynia?) jak sa bledy na wyswietlaczu sprawdz w idrive

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

Przebieg to niecale 60 tys km.Ostatnio wymienialem tylko olej i klocki hamulcowe.Zadnego oleju w skrzyni nie wymienialem,nic mi sie nie pokazalo,co ze skrzynia biegow jest powiazane.w i'drivie sprawdzalem dzisiaj,czy cos jest nie-halo,ale oprocz jakiegos problemu z "ruckhalts systeme"(poduszki powietrzne)-nie bylo.

kumpel mi podpowiedzial ze ten problem z poduszkami jest powiazany z jakas mata w siedzeniu,ktora trzeba wymienic.nie chce tego robic tutaj(niemcy),bo mnie zastrzela z cena,musze poczekac na mozliwosc wyjazdu do kraju i tam ta mate w fotelu wymienie.

...tak jak juz napisalem auto o zadnym problemie z biegami,czy niskim poziomem oleju w skrzyni mnie nie informowalo

dzieki,pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wydaje mi się, że to poziom oleju ma wpływ na takie dziwne akcje. Jak by było za mało oleju to skrzynia by się ślizgała ciągle, a szczególnie właśnie przy ruszaniu, gdzie jest większe obciążenie skrzyni niż przy dużych prędkościach. Może coś się dzieje ze sterowaniem skrzyni.

Zwróciłeś uwagę czy to tylko na jakimś biegu czy nie ma reguły?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Turbo to zupełnie inne objawy. Auto nie wchodzi na wyższe obroty, nie ma mocy po prostu i tyle. Kolega ma na bank problem z przeniesieniem napędu.