Skocz do zawartości

E39 sedan siłownik centralnego zamka tylnej klapy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam zepsuty siłownik odpowiedzialny za otwieranier tylnej klapy z pitota i guzika. Zamówkiłem na allegro tą czść ale niestety dostałem nowszą, która różni się tylko tym, że ma wejście na 4 piny a ja mam na 5 pinów wtyczkę. Czy idzie to jakoś przerobić i założyć żeby działało?

Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź

Opublikowano

nic z tym nie zrobisz bo to nie od nowszego a od czegoś innego

masz tyle pinów bo musi oświecać się światło w bagażniku i sygnalizować w liczniku otwarcie bagażnika

w Twoim pewnie ukręciła się zębatka więc jedynie możesz spróbować czy nie da się jej przełożyć z tego nowego

Opublikowano
nic z tym nie zrobisz bo to nie od nowszego a od czegoś innego

masz tyle pinów bo musi oświecać się światło w bagażniku i sygnalizować w liczniku otwarcie bagażnika

w Twoim pewnie ukręciła się zębatka więc jedynie możesz spróbować czy nie da się jej przełożyć z tego nowego

Mylisz się, występowały 2 rodzaj siłowników do klapy (na 4 piny i na 5 pinów)

Więc siłownik nie jest od czegoś innego tylko od klapy. Siłowniki są z wyglądu identyczne różnią się tylko tym dodatkowym pinem, ale nie wiem dokładnie za co on odpowiada

U mnie w 528 z 96r. jest siłownik na 4 piny i sygnalizacja na desce działa i światełko też sie zapala, więc ten dodatkowy pin nie jest napewno od tego

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
juz sobie z tym poradziłem. Poprostu odciołem z wtyczki jeden kabel z brzegu, który nie wiem za co odpowiadał i udało mi się wcisnąć wtyczkę. Podświetlenie działa, na zegarach sygbnalizuje otwartą klapę, działa z pilota, z guzika i z rączki w klapie więc jest ok.
  • 2 lata później...
Opublikowano
A czy ktoś się orientuje czy z tego 4 pinowego można przełożyć tą zębatkę do 5 pinowego? Mam właśnie 5 pinowy i pęknięty wałek od zębatki, a ten jest 4 razy droższy od 4 pinowego:/
Opublikowano
juz sobie z tym poradziłem. Poprostu odciołem z wtyczki jeden kabel z brzegu, który nie wiem za co odpowiadał i udało mi się wcisnąć wtyczkę. Podświetlenie działa, na zegarach sygbnalizuje otwartą klapę, działa z pilota, z guzika i z rączki w klapie więc jest ok.

Dobry patent :mrgreen: I to mi się podoba u Polaków. Wszystko da radę wypatentować :mrgreen: