Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów!

Czy ktos mi powie jakiej wielkości są oryginalne głośniki montowane w e36 z tylu w pulce oraz z przodu w drzwiach i pprzed drzwiami te z dolu, gdyz chciałem je wymienić ale nie wiem jakiej wielkości mam kupić żeby pasowały w te otwory.

Opublikowano
a jakie glosniki sa lepsze - elipsy czy zwykle?? i jakie firmy sa godne uznania?? Z gory dziekuje :)

Okragle sa lepsze, jednak dla zwyklwgo uzytkownika nie ma to znaczenia. Raczej nastawiaj sie na elipsy 6x9 bo takie adaptery mozna kupic. W sobote wymienilem u siebie fabryczne glosniki z tylu na 6x9 JBL CS 396. Z JBL w zblizonej cenie jest jeszcze wyzszy model GTO 936. Wzialem nizszy model, bo czytalem na roznych forach, ze sprawdza sie lepiej w instalacjach bez zewnetrznego wzmacniacza, ktorego i tak nie planuje. Poprawa jest ogromna, wreszcie pojawil sie jakis bas.

--

Pzdr,

Bart

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
skoro piszesz ze okrągłe są lepsze to czemu wrzuciłeś elipsy?? :) no i jeszcze pytanie czy 1, 2, czy 3 drożne?? szukam cos pod pionka deh 7600mp
Opublikowano
skoro piszesz ze okrągłe są lepsze to czemu wrzuciłeś elipsy?? :) no i jeszcze pytanie czy 1, 2, czy 3 drożne?? szukam cos pod pionka deh 7600mp

Okragle sa lepsze - zabudowy profesjonalnego car audio sa robione tylko na okraglych komponentach. Elipsy to kompromis pomiedzy rozmiarami i latwoscia montazu dajace przyzwoity dzwiek.

Dlaczego zainstalowalem elipsy?

W wiekszosci e36 masz fabrycznie glosniki 13 cm z przodu i 10 cm z tylu. O ile te z przodu sa calkiem przyzwoite i za rozsadna cene nie znajdziesz duzo lepszych, to te 10 cm z tylu raczej dobrze nie zagra. Zalezalo mi, zeby glosniki byly w fabrycznych miejscach, wiec zainstalowalem adaptery i glosniki 6x9. Tylko takie adaptery mozna u nas znalezc, wiec nie mialem wyboru co do rozmiaru glosnika. Widzialem na jakiejs stronie, ze w stanach sa adaptery na glosniki 8", ale nikt u nas tego nie ma.

Subwooferem tez nie jestem zainteresowany, bo zaniedlugo bede mial potomstwo, a jakos nie widze subwoofera i wozka w bagazniku e36 ;)

Jesli wiec chcesz w miare skutecznie poprawic seryjne naglosnienie, to wrzuc elipsy do tylu. Jesli natomiast chcesz porzadne car-audio to szykuj auto do gruntownej przebudowy i spora kase ;)

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Z tego co sie orientuje to ten pionek powinien miec wyjscie na 3 wzmacniacze i spora korekcje dzwieku wiec jesli mozna to daj sobie spokoj z tylna pulka i daj na przod jakis zestaw odseparowany 13cm + twitery a na tyl mala skrzynke z glosnikiem sub,moze byc nawet 25cm i podlacz to pod wzmaka 4 kanaly. Jak dobrze poszukasz to koszt nie przekroczy 8 moze 9 setek:) A dzwiek bedzie o niebo lepszy. Firmy sa rozne i wielu bedzie polecac co innego .Ja mam z przodu Velocity (blaupunkt) Tyl sub Pionek Pioneer TS-W306C i Wzmak Magnat rock 600 4 kanaly (sub na mostku) i gra to poprostu duzo lepiej niz z samego radia (Kenwood 9021) .Nie polecam z wlasnych doswiadczen glosnikow sony poniewaz graja zbyt twardo (to moje spostrzezenie)

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano

slyszalem buszmena. daruj sobie, szkoda kasy :8)

pomysl jeszcze o Hertz i Infinity :D

Najlepiej zaluz jakis zestaw 2 drozny zestaw odseparowany i bedzie dobrze

PS. edytuj posty :8)

Opublikowano
zebym ja jeszcze wiedzial co znaczy odseperowany :) mysle nad pioneerem albo jbl

Odseparowany - w zestawie masz cztery głośniki, dwa np. 13 cm średnio/niskotonowe i dwa malutkie (np. 2,5 cm) wysokotonowe. Najlepiej jeśli podłączane są jeszcze przez zwrotnicę.

Innym rodzajem są głośniki współosiowe - tam masz głośniczek wysokotonowy zintegrowany na stałe z dużym średnio/niskotonowym.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
aha czyli np2,3 drozne to sa wspolosiowe a jednodrozne to odseperowane :) tak t zrozumialem :) :wink:

No nie zupelnie bo i te i te glosniki moga byc jedno lub wielodrozne

Roznica to ze wspolosiowe sa zintegrowane ze soba na stale a odseparowane sa oddzielnie :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
w sumie to rozmyslam miedzy dwoma firmami - jbl lub pioneer. widze ze jbl jest znacznie drozszy co pewnie oznacza ze lepszy, ale czy zwykly laik zauwazy roznice?? :) chyba ze ktos ma inne propozycje
Opublikowano
Tylko ze hertz esk 165 maja srednice 16 cm a pod nogi do e36 wchodza tylko 13.

Można zastosowac dystanse z MDf-u na 16 i nie ma klopotu :D

hmm mozesz wrzucic jakies zdjecia jak to zrobiles?jaki gruby ten mdf ma byc??

Opublikowano
Witam. Ja mam z przodu pozostawione orginalane głośniki montowane przez BMW w przednich błotnikach na dole 13 cm i w drzwiach wysokotonowe. Z tyłu zaś elipsy 6/9 w tylnej półce i skrzynie z subem 30 cm bessreflex. Tylny zestaw głośników podłączony jest do czterokanałowego wzmaka. Wszystko firmowe średniej klasy Rockford, Lightning audio, Crunch. Aha i zapomniałem o kondensatorze 1 farad Zealum. Gra super i myślę tylko jeszcze o głośniczkach z przedu midbasy 13 cm, tweetery w słupkach lub na konsoli przy szybie i oczywiście zwrotnice (chciałbym też rockforda).
Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
ze jbl czy pioneer to dobre formy to wiem, a czy ktos mial jakas stycznosc z boschmannem?? czy to jakos gra?? :)

daruj sobie ta firme :) pozatym JBL czy pionek to OK bardzo dobre firmy ale...

nie zawsze dobrze nagłosnisz sobie auto np. samymi glosnikami JBL dlaczego..?? a dlatego ze każde auto ma inna akustyke wnętrza i najlepiej sobie posprawdzac co ci pasi jedni chca super cykacze i mit bass a inni wola np sluchac muzyke poważna ;) najlepiej sobie posprawdzac samemu z jakim zestawieniem ci gra najlepiej albo zapytac kogos kto sie tym zajmuje profesjonalnie

sluze kontaktem do fachowcow w tym temacie...

pozdrawiam PAVO.