Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Koledzy mam pewien problem ze swoim aku, od września muszę ładować go co miesiąc.

przedwczoraj załadowałem na maxiora

po załadowaniu i podłączeniu aku odpalił na dotyk, a dziś przy odpalaniu rano przy temp 7stopni C widać oznaki rozładowania. ledwo kręci, podczas odpalania zapalają się kontrolki ABS i ASC i wnioskuje że z powodu braku prądu komp wyłącza te podzespoły aż do momentu odpalenia.

zauważyłem że podczas jazdy nawiew czasami sam zwieksza lub zmniejsza swoją siłę. niekiedy coś dziwnie zabuczy na chwile i dźwięk dochodzi z tuneli nawiewu.

poczytałem co nie co i zastanawiam sie czy to nie przypadkiem osławiony "jeż"? czy moze świece. tak czy siak jakis złodziej istnieje i żre prąd.

czy macie jakieś podejrzenia co to może być ?

Bejca - E46 320d w automacie.

Opublikowano

hmm berte mam od marca i niestety nie wiem jak długo ten aku tam siedział :(

sprawdze testem alternator jak cos bede wiedzial to napisze raz dwa

narazie berta stoi i odlaczylem kleme minusa by nie siadł aku i bym do domu wrócił :) z roboty

Opublikowano
Amperomierz w szereg z aku i sprawdz jak wygląda pobór prądu na "spoczynku" tzn auto pozamykane. Tylko musisz chwile przy tym mierniku posiedzieć i poobserwować co sie dzieje w przedziale czasu. Jeżeli zaobserwujesz zwiększony pobór prądu to za pomocą bezpieczników (wyjmowanie po kolei) dojdziesz gdzie jest problem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego miałem to samo co Ty taki sam objaw z nawiewem. U mnie okazał sie do wymiany "jeż" Wyciagnij bezpecznik od wentylatora nawiewu i zobacz czy dalej bedzie Ci sie rozladowywał akumulator

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii