Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Od razu mówię, że nie jestem zbytnim specjalistą od motoryzacji, więc moje pytanie zapewnie będzie dla niektórych z Was banalne. Ale do rzeczy: tak sobie odstatnio patrzę na mojego transportowca (525i touring) od tyłu i widzę, że tylne koła utraciły jakby pion, tzn. płaszczyzna która jest wyznaczona przez kręcące się koło nie jest idealnie prostopadła do jezdni. Góra kół jest na oko delikatnie odchylona do wewnątrz, a dół kół na zewnątrz. Nie wiem czy nie zamotałem sprawy, ale to wygląda tak jakby zabawkę-samochodzik ktoś nadpenął nogą a kóła od nacisku się rozlazły lekko na bok. Co jest za to odpowiedzialne i co będę musiał w najbliższym czasie wymienić?
Opublikowano
trywializując...ten typ tak ma :)

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wypadałoby obejrzeć tuleje tylniej belki. Pochylenie koła ładnie wygląda, ale zbyt duże prowadzi do zużycia opon po wewnętrznej.

Dokładnie tak! Koła zawsze są przechylone w tą stronę, wygląda to bardzo ładnie i pozwala na lepsze trzymanie na zakrętach.

Jednak warto zajrzeć na zawieszenie belki, czyli wspomniane tuleje... Ostatnio je wymieniałem, bo padły (nie rozerwały, tylko naciągnęły, sparciały, zwał, jak zwał). Koła wyprostowały się, znaczy pozostały pod pewnym kątem, ale stanowczo mniejszym. To samo powoduje "siedzenie" zawieszenia przez "posadzone" sprężyny, które warto naciągnąć...

Po prostu szkoda opon...

Kai
Opublikowano

Witam.

Radzę dokładnie sprawdźić sprężyny na amortyzatorach.

Lubią pękać końcówki sprężyn. Wtedy koła właśnie tak wyglądają.Miałem to samo. Po wymianie sprężyn wszystko wróciło do normy.

A doradców było wielu że tak ma być itp. i nikt na to nie wpadł.

Pozdrawiam.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.