Skocz do zawartości

320d '02 Problemy z ksenonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że tematów o ksenonach już trochę było, ale póki co nie znalazłem w pełni satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Mój problem:

W moim aucie (e46 320d '02) posiadam lampy ksenonowe (fabryczne, nic nie było przy nich kombinowane). Często nie chce zapalić się prawy ksenon, a jak już się zapali (najczęściej z drobnym opóźnieniem w stosunku do lewego) to świeci normalnie (nie zdarzyło się, żeby potem zgasł sam z siebie). Czasem pomaga jak kilka razy wyłączę i włączę światła. Zauważyłem że problem najczęściej się pojawia rano (gdy auto przestoi całą noc) i praktycznie zawsze gdy jest deszczowa, mokra pogoda (auto stoi pod chmurką). Gdy częściej jeżdżę autem (i robię trasę dłuższą niż kilka km) problem występuje rzadziej. Ogólnie jak już raz ksenon "odpali" to potem krótsze postoje nie są dla niego problemem. Dodam, że zmieniłem ostatnio żarniki i problem pozostał.

Gdzie szukać problemu/jak sprawdzić? Przetwornica? Instalacja? Podłączenie komputera będzie w stanie coś wykazać czy to zupełnie ślepy trop?

Opublikowano
Jezeli masz fabryczny przód bez kolizji to tylko wychodzi na przetwornice tak jak kolega Mauro pisze. Zobacz po ile nowe sprzedaja poniewaz uzywka tez nie wiadomo ile wytrzyma...
Mozna zdiagnozowaz modul swiatel i sprawdzic czy nie ma bledow, ale moim zdaniem stawiam na przetwornice.
Opublikowano
W ASO przetwornica schodzi za 1200zl. W moim montowali firmy AL Lighting. Co zamiast oryginalu moZna zalozyc?
Opublikowano

Witam.

Ja mam bardzo podobny problem od ok. miesiąca. Dziś dzwoniłem w tej sprawie do firmy (znalazłem na allegro spod Poznania) zajmującej się naprawą xenonów i gość z którym rozmawiałem po opisaniu problemu stwierdził, że w tym przypadku to raczej nie sprawa przetwornicy. Wg niego gdyby była to zepsuta przetwornica to nie xenon nie świecił by w ogóle. Polecił najpierw zamienić miejscami palniki, ale powiedział że to na 99 % starter. Koszt tego startera od ok 150 do ok 250 zł. Koszt naprawy jak ktoś nie chce samemu wyciągać lampy ok. 100 zł.

Pozdrawiam i czekam na rozwiązania problemu. Wolę być pewny na 100 % przed ew. kupnem części.

Opublikowano
Witam.

Ja mam bardzo podobny problem od ok. miesiąca. Dziś dzwoniłem w tej sprawie do firmy (znalazłem na allegro spod Poznania) zajmującej się naprawą xenonów i gość z którym rozmawiałem po opisaniu problemu stwierdził, że w tym przypadku to raczej nie sprawa przetwornicy. Wg niego gdyby była to zepsuta przetwornica to nie xenon nie świecił by w ogóle. Polecił najpierw zamienić miejscami palniki, ale powiedział że to na 99 % starter. Koszt tego startera od ok 150 do ok 250 zł. Koszt naprawy jak ktoś nie chce samemu wyciągać lampy ok. 100 zł.

Pozdrawiam i czekam na rozwiązania problemu. Wolę być pewny na 100 % przed ew. kupnem części.

Daj znać jak potwierdzi się diagnoza. Ja póki co szukam jakiejś firmy na lubelszczyźnie.

Opublikowano
Mam identyczny problem, rozbiorę lampę w weekend i zobaczę co tam się święci. Dziwne, że dzieje się to przy wilgotnym powietrzu, deszczu, tak jakby coś nie łączyło...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

przetwornice raczej sie nie psują!

ewentualnie miejsce styku żarnika z obudową lub co bardzo prawdopodobne sam żarnik!

pozamieniaj miejscami i sie okaze(nie dotykaj palcami) czasem sie tak dzieje jak sama przetwornica jest mocno zawilgocona ale rzadko sie to zdarza poniewaz jest to szczelnie zabudowany zestaw,

podejrzewam sam żarnik napisz jakie masz d2s czy d2r czy są to xenony czy bi-xenony razem z długimi

uzywka kosztuje ok 80zł nowy od 200zl zalezy od rodzaju bo cena jest mocno różna

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

U mnie dzisiaj rano prawy żarnik zacząl świecic na różowo :lol:

Jak myslicie koledzy od czego zacząc ? Przełozyc go najpierw na lewą strone ?

Jeslitrzebaby wymienić to jaki polecacie ?

E46 320d bi-ksenon 2003

Opublikowano

Zmiana koloru wróży rychły koniec palinka.

Najczęściej zaleca się wymianę parami, bo palniki mają bardzo podobną żywotność i jeżeli aktualne były założone razem to i tak drugi wkrótce też się skończy.

Opublikowano
U mnie xenony mrugają i czasami gasną całkowicie i ponownie się zapalają. Obstawiam przetwornice. Zakładałem kolejny komplet palników i był spokój na 2 dni. Po 2 dniach problem powrócił. LCM nie wywala błędów.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę powalczyłem z problemem ale niestety nic to nie dało.

Wymieniłem najpierw żarnik, potem cewkę, potem jeszcze pozamieniałem żarniki miejscami a na końcu wymieniłem przetwornicę.

Problem pozostał i objawia się prawie identycznie jak u kolegi który jest autorem wątku. Czyli problem raczej nie leży po stronie samej lampy, którą zresztą dobrze obejrzałem kilka razy i która wygląda na nie robioną nigdy nie otwieraną nie przerabianą, części były oryginalne.

Może ktoś ma pomysł co robić dalej, bo mi pomysły się skończyły. Czy podpięcie pod komputer i szukanie błędów coś wykaże? Co to może być ?

Przy okazji mogę polecić na priva całkiem dobrego fachowca od naprawy lamp w województwie wielkopolskim ok 60 km od Poznania, gość nie drogi solidny i na lampach się zna.

Pozdrawiam Szymon.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Problem rozwiązany. Winny był jednak starter / cewka.

Problem objawia się tak jak na filmie poniżej, może ktoś ma podobny problem i mu się przyda:

Pozdr,

Szymon

Edytowane przez szymon73
Opublikowano
Nie wiem czy te z aukcji są oryginalne ale w xenonie jest coś podobnego i czasem z tego co się dowiedziałem ulega to awarii.
Opublikowano
No to u mnie może być podobnie. Oryginalnie nie miałem xenona ale mam wsadzone całe lampy z xenonem. Muszę rozebrać lampę i sprawdzić. A mrugały Ci palniki, czy tylko gasły i zapalały ponownie?
Opublikowano
Nie mrugały w ogóle. Problem tak jak pisałem i pokazywałem wcześniej objawiał się tylko i wyłącznie opóźnieniami bądź w braku zapalania się za każdym razem prawego xenona. Jak migają to problem może być gdzie indziej, może nawet w samym żarniku.