Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem. Mianowicie chce sobie popatrzyc co mam pokodowane w aucie przy pomocy programu DIS, ale jak wchodze w opcje kodowania CAR MEMORY to wychodzi mi taki komunikat:

A fault occured during determination in the control unit GM5!

Measures:

-recode control unit GM5 if the coding index is not correct

-update ZCS/FA

Coding Index GM5

Expected:

01

In control unit:

06

Correct ECU vecrsion fitted?

Jak to zrobic?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
jeżeli dis nie może się połączyć to zostaje Ci ncs. Możesz jeszcze spróbować SSS ale raczej wątpie.

Pozdrawiam

Wiktor

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
zapłon wyłączony czy na 2 ?? sprawdz oba sposoby, sprawdź połączenie wtyczki z modułem, w ostateczności moduł do wymiany.

Pozdrawiam

Wiktor

Opublikowano

To sie jakos w historii serwisowej sprawdza?

Jesli sie okaze ze ten moduł wysiadł to orientujesz sie ile takie cudo kosztuje? Chyba ze da sie to jakos naprawic?

Na allegro widze ze sa ale ciekawe ile nowy.

Opublikowano
Powiedz mi najpierw jak mozesz czy jak wyjme modul to centralny i szyby wogole nie beda dzialac? Bo niewiem czy wyciagac, spisac i odrazu wsadzic czy mozna jezdzic bez?
Opublikowano
najlepiej odłącz aku, wyjmij moduł, spisz numer i podepnij jak było.

Pozdrawiam

Wiktor

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
to w czym jest problem?? w różnych wartościach, oczekiwana i zwracana?? olej!!!

Pozdrawiam

Wiktor

Opublikowano

Problem w tym, że wszystkie programy diagnostyczne pokazują różne błędy związane z nieprawidłowymi danymi między modułami. Nie działa autowykrywanie w DIS, nie można wejść w programowanie, nie można wykonać kilku testów bo wywala błąd, że VIN i ZCS/FA nie może być odczytany z EWS/KMB/LSZ.

W czym problem? Ano w tym, że jak się coś posypie to będę miał problem z poprawną diagnozą, o ile w ogóle będę miał możliwość. Po drugie lubię, jak wszystko gra. Świadomość, że sprzedam kolejnemu właścicielowi w 100% sprawne auto, bezcenne. :)

Opublikowano

Poprawne podejście:)

" Nie działa autowykrywanie w DIS, nie można wejść w programowanie," -a jest podświetlone programowanie?? może inna wersja DIS-a, z innym autem działa??

"nie można wykonać kilku testów bo wywala błąd" - co za błędy i przy jakich testach??

masz może zrzut ekranu ze szczegółami błędu??

u Mnie jak nawali to dopiero zabieram się za robotę:)

Pozdrawiam

Wiktor

• 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
podaj numer modułu i 7 ostatnich vin-u.

Sorki ze tak pozno odpisuje ale wczesniej nie mialem mozliwosci spisania numeru tego modułu.

Nr nadwozia: KE69493

Numery z modułu:

GM5 STAR 12 LIN HIGH

61.35 3 454 607

577 621 10 DELPHI HUN 12V

HW 3.2 SW 4.5 290901

CLQ821E

Co Ty na to? Patrzyłem na realoem i wychodzi ze to jest najnowszy moduł jaki wychodził do mojego nr nadwozia. Program w ecu tez mam wgrany najnowszy. Czyzby to uszkodzenie modułu albo tych nieszczesnych przekazników?

Powodem czemu chce to naprawic jest to ze nie moge zrobic szyb zasuwających sie automatycznie do konca tylko musze trzymac caly czas przycisk. zakodowac sie nieda bo wychodzi blad jak na poczatku tematu.

Dzieki

Opublikowano
albo nowsza wersja dis-a chyba 57, albo aktualizacja ncs-a plikami isty.

Pozdrawiam

Wiktor