Skocz do zawartości

323i odgłos wibracji z tyłu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój problem polega na tym, że z tyłu auta w przedziale prędkości od ok. 90 do 110, szczególnie przy bardziej gwałtownym przyśpieszaniu i pasażeram z tyłu słychać nieprzyjemne wibracje. Do dziś dnia stawiałem na opony, kupiłem nowe zimówki i niestety jest to samo. Auto ma oryginalny przebieg 200 tysi. nie chcę mi się wierzyć, że to dyfer- olej sprawdzony, nic nie cieknie.

co ewentualnie może powodować jeszcze te wibracje?

WANTED
Opublikowano
  • Autor

Napisałem, że dziś założyłem nowe opony więc ta opcja odpada, felgi stalowe na zime też są nowe. Objaw jest taki sam na letnich i zimowych i felgach i oponach.

:mad2:

WANTED
Opublikowano

A wydech masz sportowy czy seryjny? Kumpel w Polówce po zamontowaniu sportowego tłumika doświadczał takich wibracji.

Ja w swojej E46 wymieniałem olej w dyfrze, podczas przyspieszania strasznie mi huczało. Po wymianie cisza.

Opublikowano
  • Autor

wydech fabryczny, wymienie olej zobaczymy czy bedzie jakas róznica, chociaz z tego co wiem olej w dyfrze jest no limit

pzdr.

WANTED
Opublikowano
Mi się też zdaje że to będą te gumy na wale, albo dwumasa, co jest raczej mało prawdopodobne.
Opublikowano
  • Autor

Pojechałem dziś do mechanika (średni znawca),ale chciałem tylko podnieść auto do góry i posłuchać co się dzieje. Z wału nic nie słychać jest cicho i sztywno. Natomiast jedynie co zwróciło moją uwagę, to dziwne piszczenie narastające wraz z prędkością dochodzące z prawej strony dyfra od prawej półosi .

Siedząc w aucie i dodając gazu ewidentnie czuć wibracje.

Co do łożyska to też specjalnie nic nie słychać, a jadąc ewidentnie coś "miałcze" z lewej strony w każdym zakresie prędkości.

Pozostaje mi poszukać kogoś kto ma pojecie.

WANTED
Opublikowano

witaj kolego

miałem podobną sytuację i wystarczyło wyważyć wał.

pzdr