Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie.

Kupiłem samochód w komisie rok temu, Podłączałem do kompa i wykazało że auto jest z marca 1999, a w dowodzie mam wpisane 2000r. Zauważyłem to dopiero teraz. Czuję się oszukany. Czy mogę coś z tym zrobić?

Opublikowano
Bo pewnie pierwsza rejestracja jest w 2000 roku :P Takie proste rzeczy można sobie sprawdzić bezpośrednio na stronce, była kiedyś tu podawana.

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

Opublikowano
Najprawdopodobniej data pierwszej rejestracji w Niemczech to 2000r, a w Polsce bezmyślnie przepisali również wpisali 2000r. Jeśli komis nie sprowadzał auta, a tylko pośredniczył, to trudno będzie wyegzekwować zadośćuczynienie.
Opublikowano

w DE delikatnie ujmujac - data produkcji jest znacznie mniej wazna niz data rejestracji;) ponadto tam sa "roczniki modelowe" (chociaz marzec na model 2000 tez sie nie lapie).

Tak czy inaczej - w tej kwestii w mojej opinii sprzedawca nie wykazal tzw. "zlej woli", najpewniej tez sam byl nieswiadomy ze auto wyprodukowane zostalo w 1999 roku.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

u mnie bylo lepiej na naklejce pod maska jest rok produkcji styczen 2000 nr vin wskazuje grudzien 99 ale to nieduza roznica u ciebie pewnie jest to zwiazane z data pierwszej rejestracji

aczkolwiek na kompie masz date produkcji podzespołu np kompa i to jest mozliwe sprawdz sobie vin na tym forum jest gosc co tłumaczy vin poszukasz i bedziesz wiedzial

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Data produkcji to polski ewenement na skalę europejską. Nigdzie nie podaje się w dokumentach daty produkcji, tylko u nas. Paranoje z tym związane są ciągle ale nasz cudowny rząd nic nie robi z tym problemem. Przez "rok produkcji" są te idiotyczne wyprzedaże rocznika, problemy przy pierwszych badaniach technicznych i polskie myślenie, że rok produkcji jest najważniejszy, ważniejszy od przebiegu, stanu auta itd. zupełnie odwrotnie niż na całym świecie.
Opublikowano

z tym że jeśli kolega przepłacił za to że kupił niby rok młodsze to faktycznie paskudna sprawa

no i wyjdzie przy sprzedaży

Opublikowano
no i wyjdzie przy sprzedaży

Wyjdzie, jeśli potencjalny klient przyjedzie z kompem...może świadoma część ludzi tu z forum tak by postąpiła, generalnie nie liczyłbym na to.

Dla kupującego, gdy widzi w papierach jak wół "2000 r" to jest 2000 rok i tyle.

Jak pisał wcześniej kolega mmw u nas "liczy się" data produkcji, u wroga na przykład jej odpowiednikiem jest data pierwszej rejestracji, bo to od wtedy auto faktycznie jest w użyciu. Na chłopski rozum słuszne. Do tego, jeśli auto postoi kilka miesięcy w magazynie, czekając po wyprodukowaniu na nabywcę to za wiele złego mu się przez ten okres nie stanie, czyż nie?

Piszę kilka miesięcy, bo raczej nie zdarza się, by auto np z 1998 roku zarejestrowane zostało powiedzmy w 2000 r. Raczej tak długo auta nie czekają, poza tym diler zawsze będzie się starał takie auto "wypchnąć".

Moje auto jest z września 1999, rejestracja 2000 r :D Wielu nawet nie wie, że ma podobnie. Nie widzę powodu, dla którego autor postu miałby się czuć oszukany.

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

zależy ile przepłacił

bo jak dał mniej niż średnia za rocznik to nie ma sprawy

a powiem taką ciekawostkę

miałem omege 2,5tds z 1994 roku a zarejestrowana była dopiero 1996

matka kupiła ją ponoć dla córki i auto stało nie zarejestrowane aż ta będzie pełnoletnia i zrobi prawko

ale w dowodzie data produkcji była 1994r

Opublikowano

Samochód kupiłem w dobrej cenie i ogólnie jestem zadowolony.

Wkurzył mnie tylko fakt że auto jest o rok starsze.

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

no to powodzenia i nie myśl o tym bo skoro w dowodzie jest 2000 to nie ma sprawy

szczególnie że do liftu brakuje jescze kilkunast miesięcy

Opublikowano
Data produkcji to polski ewenement na skalę europejską. Nigdzie nie podaje się w dokumentach daty produkcji, tylko u nas. Paranoje z tym związane są ciągle ale nasz cudowny rząd nic nie robi z tym problemem. Przez "rok produkcji" są te idiotyczne wyprzedaże rocznika, problemy przy pierwszych badaniach technicznych i polskie myślenie, że rok produkcji jest najważniejszy, ważniejszy od przebiegu, stanu auta itd. zupełnie odwrotnie niż na całym świecie.

Dobrze, że są wyprzedaże rocznika, bo tym samym klient może zaoszczędzić minimum kilka tys. złotych. To problem sprzedawcy, że mu towar zalega na placu. Życie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co zaoszczędzasz??? Twoje auto za miesiąc, czyli w następnym roku, warte jest tyle za ile je kupiłeś z tą niby wielką zniżką, bo jest rok starsze wg polskiego myślenia. Dalej uważasz, że ktoś na tym oszczędza??? To samo auto kupił byś w styczniu i miał byś już rocznik młodszy i automatycznie większą wartość. To jest zamknięte koło i niczemu nie służy tylko wprowadza zamieszanie i problemy bo u nas jest inaczej niż wszędzie. Jak by nie to chore przywiązanie do daty produkcji to ludzie by cenili przebieg, stan i wyposażenie a nie rocznik.
Opublikowano
Co zaoszczędzasz??? Twoje auto za miesiąc, czyli w następnym roku, warte jest tyle za ile je kupiłeś z tą niby wielką zniżką, bo jest rok starsze wg polskiego myślenia. Dalej uważasz, że ktoś na tym oszczędza??? To samo auto kupił byś w styczniu i miał byś już rocznik młodszy i automatycznie większą wartość. To jest zamknięte koło i niczemu nie służy tylko wprowadza zamieszanie i problemy bo u nas jest inaczej niż wszędzie. Jak by nie to chore przywiązanie do daty produkcji to ludzie by cenili przebieg, stan i wyposażenie a nie rocznik.

Sam sobie odpowiedziałeś w 2 zdaniu. Auto kupujesz za tyle, za ile jest warte. Cena katalogowa np 70 tys zl, ale za miesiąc, czyli w następnym roku auto jest warte np 60 tys zł, a Ty kupujesz dziś auto za 60 tys zł,czyli oszczędzasz/zostaje w kieszeni 10 tys zł.

Gdyby nie obnizka ceny/wyprzedaże rocznika to dziś za rocznik 2010 zapłaciłbyś 70 tys zł i przez miesiac straciłbyś 10 tys zł, bo tak za miesiac byłby wyceniany rocznik 2010.

W styczniu za nowy rocznik (pomijając podwyżkę VAT), zapłaciłbys te 70 tys zł, czyli 10 tys więcej, za auto tylko miesiac młodsze.

Ludzie cenią stan techniczny i nie ma znaczenia, że auto jest z poprzedniego roku, gdy w dokumentach jest data pierwszej rejestracji z końca roku.

Reprezentujesz interes dilera, że tego nie rozumiesz?Oczywiście dilerom to nie odpowiada, bo za miesiac mogliby zarobić dodatkowe pare tysięcy zł na tym samym aucie, które już kilka tygodni/miesiecy ''stoji na placu''.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te wyprzedaże to pic na wodę. Jak się ktoś dobrze potarguje to ma taką cenę za aktualny rocznik. Wyprzedaże rocznika to okazja na pohandlowanie i tyle, bo ludzie się łapią na slogany. Wierzysz w to, że dealer oraz generalny importer w odpowiednim momencie nie są w stanie przewidzieć ile aut się sprzeda żeby nie stały na placu? Jak by było tak jak piszesz, to by zamawiali auta z datą produkcji na przyszły rok i zarabiali w styczniu te 10 tys więcej. Fiat w tym roku zaczął wyprzedaż rocznika już w sierpniu o ile kojarzę i pewnie większość z tych aut co je niby wyprzedają dopiero będzie zamawiana w fabryce, a biznes się kręci bo Polacy to taki naród, który lubi być oszukiwany i nawet często płaci więcej tylko dlatego, że jest napis "promocja", "wyprzedaż" itd itp. Ty się cieszysz, że zrobiłeś super deal i masz furę za 60 tys zł, a w styczniu za te same 60 tys zł ktoś inny dostanie rocznik 2010 bez łaski. I kto oszczędzi tak naprawdę???