Skocz do zawartości

E34 2.0 problem z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , posiadam Bmw E34 2.0 na vanosie i mam problem z temperaturą, Wskazówka na nagrzanym silniku wychyla się o 1- 2 mm za pion, tylko wtedy kiedy jest wyłączone ciepłe ogrzewanie. Wymieniłem wiskoze oraz odpowietrzyłem układ , termostat chodzi elektro zawory tez, i dalej to samo. Ma ktoś pomysły co moze być przyczyną tego wychylenia wskazówki tylko na wyłaczonym ogrzewaniu? Pozdrawiam
Opublikowano
może pompa wody się kończy lub jeżeli masz z plastikowymi łopatkami to się sypie.Ewentualnie może być wina niedrożnej chłodnicy lub co najgorsze kończącej się uszczelki głowicy.Czy ubywa Tobie woda,lub auto kopci na biało?
Opublikowano
Kolego a termostat przy jakiej temperaturze otwiera się 80 albo 92 st.C
Opublikowano
  • Autor
Niestety nie wiem jaką mam pompe, gdy jest bardzo zimno to auto kopci na biało . Wody nie ubywa. Co do temostatu to nie wiem dokładnie przy jakiej temp sie otwiera. Ogolnie jak sprawdzałem termometrem laserowym temperature silnika to na głowicy w kazdym punkcie pokazywał 77.1 stopnia celcjusza, wiec moze to uszkodzony czujnik ? Górny przewód od chłodnicy jest ciepły a dolny zimny ale tak chyba być powinno?
Opublikowano
to że kopci po odpaleniu to normalka,w wydechu zbiera sie woda i zostaje wypalona.Jeżeli nie ubywa w zborniczku to jest ok.Z tego co pamiętam w M50 jest termostat ktory otwiera się przy 92 stopniach.Co do węży chłodnicy to jest jak najbardziej prawidłowo i wydaje się że faktycznie jest coś z czujnikiem temperatury
Opublikowano
  • Autor
Może to jednak jest wina pompy? Czasami na wolnych obrotach słabo grzeje ogrzewanie.
Opublikowano
E34 2.0 w zależności od kraju miały dwa termostaty 80 lub 92 st C. RealOEM tam dużo się dowiesz na temat swojego auta w szczególności budowy i części. Moim zdaniem takie odchyłki wskaźnika temperatury mogą być normalne bo termostat może otworzyć się np. przy 78...85 st C i wtedy wskaźnik to pokazuje, a przy zmienności temperatur na zewnątrz trzeba wziąć margines błędu tych urządzeń. Wykręć czujnik temperatury i zanurz go w płynie np 80 st C i zobacz na wskaźniku co pokazuje :?: Ja kupiłem moją 5 bez termostatu bo poprzednik oszczędzał, to były jaja :evil:
Opublikowano
  • Autor
Widocznie posiadam termostat 92 stopniowy. Pojeżdze i zobacze jakie będą zmiany.