Skocz do zawartości

E34 2.0 problem z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , posiadam Bmw E34 2.0 na vanosie i mam problem z temperaturą, Wskazówka na nagrzanym silniku wychyla się o 1- 2 mm za pion, tylko wtedy kiedy jest wyłączone ciepłe ogrzewanie. Wymieniłem wiskoze oraz odpowietrzyłem układ , termostat chodzi elektro zawory tez, i dalej to samo. Ma ktoś pomysły co moze być przyczyną tego wychylenia wskazówki tylko na wyłaczonym ogrzewaniu? Pozdrawiam
Opublikowano
może pompa wody się kończy lub jeżeli masz z plastikowymi łopatkami to się sypie.Ewentualnie może być wina niedrożnej chłodnicy lub co najgorsze kończącej się uszczelki głowicy.Czy ubywa Tobie woda,lub auto kopci na biało?
Opublikowano
Niestety nie wiem jaką mam pompe, gdy jest bardzo zimno to auto kopci na biało . Wody nie ubywa. Co do temostatu to nie wiem dokładnie przy jakiej temp sie otwiera. Ogolnie jak sprawdzałem termometrem laserowym temperature silnika to na głowicy w kazdym punkcie pokazywał 77.1 stopnia celcjusza, wiec moze to uszkodzony czujnik ? Górny przewód od chłodnicy jest ciepły a dolny zimny ale tak chyba być powinno?
Opublikowano
to że kopci po odpaleniu to normalka,w wydechu zbiera sie woda i zostaje wypalona.Jeżeli nie ubywa w zborniczku to jest ok.Z tego co pamiętam w M50 jest termostat ktory otwiera się przy 92 stopniach.Co do węży chłodnicy to jest jak najbardziej prawidłowo i wydaje się że faktycznie jest coś z czujnikiem temperatury
Opublikowano
E34 2.0 w zależności od kraju miały dwa termostaty 80 lub 92 st C. RealOEM tam dużo się dowiesz na temat swojego auta w szczególności budowy i części. Moim zdaniem takie odchyłki wskaźnika temperatury mogą być normalne bo termostat może otworzyć się np. przy 78...85 st C i wtedy wskaźnik to pokazuje, a przy zmienności temperatur na zewnątrz trzeba wziąć margines błędu tych urządzeń. Wykręć czujnik temperatury i zanurz go w płynie np 80 st C i zobacz na wskaźniku co pokazuje :?: Ja kupiłem moją 5 bez termostatu bo poprzednik oszczędzał, to były jaja :evil: