Skocz do zawartości

318is pytanie o zmianę termostatu i płynu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem właśnie temostat, stary przelewał płyn i nie dogrzewał auta. Wlałem koncentrat i miałem dolać wody ale juz nie był zabardzo gdzie. Został sam koncentrat. Silnik odpowietrzony, temp łapie nie więcej jak na 3/4 to już za duzo ale nie idzie dalej. Tak jakby się termostat nie otwierał bo przewód kóry doprowadza wodę z chłodnicy do silnika jest zimny, chłodnica zimna przewód z silnika do chłodnicy gorący. Auto napewno nie jest zapowietrzone bo korek mogę śmiało odkręcić a płyn stoi między min a max i nie wiele się rusza.

Czy to możliwe że moze być termostat wadliwy? Czy moze źle że jest sam koncentrat?

Chodzi o silnik M44B18 IS

________

Brak oznaczenia modelu w tytule wątku uznam za błąd przy pracy ;P Proszę o tym pamiętać! /mattiss

Opublikowano

napewno nie jest rewelacyjnie ze jest sam koncentrat bo w nagrzewnicy sa male srednice wrecz minimalne a koncentrat gesty i moze ja przypchac,a z tego wyniknie ze nie bedzie grzac.

czytalem gdzies ze koles kupil 6 nowych termostatow a 1 byl tylko dobry.

ja bym jeszcze sprawdzil odpowietrzenie.

"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano

Sam koncentrat nie jest na tyle gęsty żeby nie był w stanie przepływać przez chłodnicę czy też nagrzewnicę więc ten powód przegrzewania możesz pominąć.

Może być trefny termostat ale prędzej obstawiam ZAPOWIETRZONY układ (mimo tego ze twierdzisz że jest odpowietrzony) - tym bardziej że piszesz że dolny przewód jest zimny a układ nie odpowietrzy sie dopóki nie otworzy się termostat i nie otworzy dużego obiegu.

Postaw auto tak by przód był wyżej, poproś kogoś by utrzymywał obroty na poziomie 3-4tys obr a ty w tym czasie "baw" się odpowietrznikiem na chłodnicy. Jak dolny przewód zrobi się gorący a temp opadnie do pionu termostat jest sprawny a układ odpowietrzony. Jeśli to nic nie pomoże wyciągaj termostat i ugotuj go w garnku - zobacz czy się otworzy zanim woda zawrze