Skocz do zawartości

320d - ciężko chodząca szyba boczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem od początku jak zakupiłem auto, z szybą pasażera. Wyraźnie wolniej opuszcza się i jeszcze gorzej podnosi. Od paru dni, żeby ją podnieść trzeba jej pomóc ręką odginając lekko do przodu. Co może być przyczyną, siłownik czy może coś prostszego? Dodam jeszcze, że kilka tygodni temu była zdejmowana tapicerka z drzwi i podklejana mata czy też gąbka wygłuszająca – odkleiła się i woda dostawała się do środka, ale wtedy mechanik nie zauważył nic niepokojącego, bo by zwrócił uwagę. Ale z drugiej strony nie mówiłem, by sprawdził (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że będzie się dobierał do środka drzwi).
Opublikowano
Miałem podobnie, u mnie winny był mechanizm podnoszenia szyb. Postaram się opisać to tak, jeśli musisz szybę przesunąć ręką ( postawić w pion) bo ona jakby się obracała, klinowała, to znaczy, że coś jest nie tak z jednym z uchwytów szyby. Tzn w e46 są 2 szyny po których jeżdżą uchwyty co trzymają szybę, do tych uchwytów są przyczepione linki. U mnie jedna z linek wyskoczyła z uchwytu i to powodowało przekrzywianie się szyby i klinowanie się jej w drzwiach, stąd ten opór przy podnoszeniu szyby. Ja włożyłem linkę na miejsce i przymocowałem ją cienkim drucikiem bo miałem wrażenie, że może znowu wyskoczyć i wszystko pięknie śmiga do tej pory!!
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi, muszę znowu wybebeszyć tą matę którą niedawno mi przykleił jakimś sylikonem mechanik. Oryginalnie jest sklejona taką czarną mazią która trzyma po wielokrotnym odklejaniu, ktoś wie czym to można zastąpić, - żeby nie zakleić na amen, ale trzymał?
Opublikowano

Myślę że butapren by się nadał ale nigdy nie próbowałem.

Na mnie też czeka wymiana bo w chwili obecnej obie kiepsko chodzą, klinują się a prawa już telepie. Wiem że oryginalny mechanizm kosztuje około 400zł, używany 150-200 zł a sa też na allegro mechanizmy za 150 zł, nowe ale produkowane przez firmę x... pytanie czy warto?

Rozebranie boczków nie jest takie łatwe w sensie że możliwość uszkodzenia tej listwy na podłokietnikiem jest spora a więc... jak wynika z Waszych doświadczeń, czy na ogól cały mechanizm jest do wymiany czy da się go uratować?

Wolałbym uniknąć rozbierania tego w tą i z powrotem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
To ja tez mam pytanie odnośnie szyby napisze tutaj żeby nie zakładać nowego wątku, problem z szybą pasażera obok kierowcy, jak szyba zjeżdża o 1/4 to zaczyna cos trzeć odgłos jak trący kamień, coś w stylu jakby gdzieś drobinka kamyczka wpadła i ocierała. Na szybie nie zauważyłem jakiś rys rozebrałem bok i nic nie zdiagnozowałem dźwięk odchodzi ze strony silniczka tak mi sie wydaje ale bałem sie go odkręcać całkowicie bo po odkręceniu jednej śrubki juz zaczynał sie "wywijać" i dopiero mogło by sie namieszać.
Opublikowano
trandolf miał racje w twoim przypadku chodzi o uchwyt przymocowany do szyby do którego jest przymocowana linka najprawdopodobniej plastikowy uchyt blinki pękł i linka wyskoczyła. Będziesz musiał zdjąć boczek odkleić gumowaną osłonę jeśli taką posiadasz. Następnie umieść linkę w swoim miejscu,na pewno będziesz wiedział gdzie a następnie przypnij linkę jednorazową opaską w mirę mocną do elementu który jest na stałe przymocowanydo szyby. Ktoś na forum świetnie to pokazał krok po kroku z ilistracją musiałbyś poszukać ja sam z tego korzystałem lecz nie pamietam kto to był. Jak sie uda prosze o recenzję. powodzenia i pozdro.
Opublikowano

grzechusk - raz już to rozbierałem miałem identycznie jak Ty. Teraz mam to samo po roku ale zajme sie tym na wiosne. W tej rolce jedna linka wskakuje w rowek drugiej i tak się dzieje. Poprostu delikatnie to rozłóż. Dasz rade przyda sie dodatkowa para rąk.

Obawiam się, że jak już raz się tak stało ten plastik się wytrze i co jakiś czas będzie z tym problem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Rozwiązanie okazało się banalne, ale nie obyło się bez mechanika, u mnie to ktoś majstrował przy podnośniku i nie było w ogole smarowania. Mechanik nasmarował nie wiem co dokładni, ale chodzi jak złoto usługa 70zł :)