Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy, mam pytanie otóż moja e90 320D ma przejechane 124 000 (ori przebieg). Zastanawia mnie co należałoby zrobić przy tym aucie z takim przebiegiem. Miesiąc temu wymienili na przeglądzie tarcze + klocki, czujniki itp, wymienili odme, wyczyścili zawór EGR, wyczyścili intercooler, oraz pozamieniali olej i wszystkie możliwe filtry. I teraz sie zastanawiam czy przed zimą wymienić płynu chłodniczy....i co najważniejsze czy przy takim przebiegu należy może zmienić pasek wielorowkowy.....lub moze cos jeszcze..prosze o jakies poradz-podpowiedzi..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samochód to nie samolot, w którym wymienia się części jak osiągną odpowiedni przebieg. Poza materiałami eksploatacyjnymi (np płyn chłodniczy, hamulcowy itp) przebieg Twojego auta nie upoważnia do innych działań. Oczywiście to moja opinia, ale oparta na kilkudziesięcioletnim doświadczeniu. Zresztą gdyby coś wymagało wymiany serwis zapewne by Ci to zaproponował - przecież oni z tego żyją.
Opublikowano

Tak jak kolega wyżej. Ja bym dał spokój paskowi bo one dość dużo jeszcze wytrzymają. CO do płynu to podjedz do pierwszego lepszego warsztatu i poproś o sprawdzenie temperatury zamarzania płynu glikometrem , chyba że go masz to sam sobie sprawdź. Wtedy się dowiesz w jakiej kondycji jest płyn i czy trzeba wymieniać czy nie.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja wolę dmuchać na zimne. Ja na Twoim miejscu na pewno zmienił bym płyn chłodniczy przed zimą. A jak paska nie wymieniałeś wcześniej to ja na Twoim miejscu bym wymienił. Ale to jest moje zdanie. Zrobisz jak uważasz.
http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wymienili odme, wyczyścili zawór EGR, wyczyścili intercooler,

Czym i jak wyczyścić EGR i Intercooler. W którym miejscu przy silniku jest odma?

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Odma w moim silniku jest po lewej stronie patrząc z góry i stojąc twarzą do samochodu:)dokładnie Ci nie powiem bo robiłem to z kolega no moze roche bardziej on...;/ czyściłem to benzyną ekstrakcyjną, intercooler przepłukałem karsherem, generalnie zabawa na 3 dni....po 6godzin;/ bez cisnienia:)a co do paska to też o tym myśle żeby go wymienic, nie orientuje sie zatem ktoś ile moze kosztować taki pasek i jego wymiana?:>
Opublikowano
...płukanie intercoolera?? 3 dni po 6 godzin??? a co tam takiego w środku było? można rozumieć, że był czyszczony z zewnątz aby poprawic przepływ powietrza ale po 124.000km przebiegu nie ma co czyścić w srodku...a jesli nawet to trwa to max. 2 godziny... o ile pamiętam( ale może się mylę) to konstrukacja odmy 318 i 320 jest taka sama i nie czyści sie wkładu tylko wymienia na odmę bez wkładu...
Opublikowano
Kolego napisałem 3 dni po 6 godzin zrobienie wszystkeigo...odma, zawór EGR, intercooler...przyznam ze rozbierania troche było...;/ P.S faktycznie w intercoolerze nie było zbyt wiele....
Opublikowano
...jak robiłeś to sam to czas nie odgrywa roli...odniosłem się do czasu pracy "mechanika za pieniądze"... :duh:
Opublikowano

BMW nie daje zalecena aby wymieniać płyn chłodniczy przy jakims tam przebiegu albo po jakimś czasie. po prostu mierzy sie jego temperaturę zamarzania i jesli jest ok i płyn jest czysty u klarowny to nie trzeba go wymieniać.

Druga sugestia, jesli wymieniłeś wszystkie filtry razem z filtrem paliwa, odmę, płyn hamulcowy to reszte bym zostawił w spokoju i nie szukałbym w ciemno.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Hmmm noi chyba tak zrobie:) najbardziej zastanawial mnie pasek wielorowkowy co z nim ale skoro koledzy mowia ze nie ma sensu ruszac to tak też poczne:) a plyn pojade dzisaij sprawdze tym smiesznym urządzonkiem:) dziekuje bardzo:)