Skocz do zawartości

[e39] NCS - ogrzewanie postojowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doczytałem w necie że można dołożyć ogrzewanie postojowe, warunkiem jest posiadanie Webasto ThermoTop Z/C. No więc ok, za pomocą NCS-Expert tool wprowadziłem następujące zmiany:

IKE zmieniamy na:

STANDHEIZUNG

aktiv

a dodatkowo ewentualnie jeszcze w IHKA:

ZUSATZWASSERPUMPE

aktiv

STANDHEIZUNG_KONZEPT

sh_high_ohne_sperrventil

Pojawiła mi się opcja na monitorze "Zew. ogrzew/went." gdy wejdę dalej jest opcja ogrzewanie postojowe. Próbuje włączyć - i nic. :(

Nic się nie dzieje, przewietrzanie działa bez problemu, ogrzewanie udało mi się załączyć raz na sekundę, ale po tym jak wyłączyłem zapłon i odczekałem minute.

Robił to ktoś z Was? jakieś sugestie?

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam za posta pod postem, ale nie widać by było że edytowałem, zresztą i tak nikt się nie zainteresował moim problemem.

Po odłączeniu akumulatora, odczekaniu 10 minut i ponownym załączeniu, webasto zaskoczyło. :) Super grzało, tylko że niesamowicie przy tym kopciło na biało.

Chyba nie powinno tak kopcić, co?

Opublikowano

A za drugim, trzecim razem? Dalej kopci ?

Mnie tak przykopcił za pierwszym razem jak na kompie dałem test samej pompki a poźniej jak już sie przepalił jest normalnie.

Opublikowano
kopci dlatego że wcześniej gdy nie odpalało to podawało paliwo a te niespalone poleciało w wydech i teraz sie powoli wypala gdy piec grzeje,jak sie oczyści tłumik to przestanie kopcić

http://www.bmw5er.pl/

http://img201.imageshack.us/img201/4793/p5010131.jpg

Opublikowano
  • Autor

No w sumie odpaliłem dwa razy, za pierwszym razem kopcił i długo grzałem. Za drugim razem włączyłem, ale chyba nawet się nie załączyło webasto, zero dymu, choć panel nawiewu się włączył. Pomyślałem że jest za wysoka temperatura otoczenia jak i silnika i komputer odłączył webasto. [?]

Jutro sprawdzę z samego rana.

Dzięki :)

Opublikowano
Potwierdzam, u mnie tez tak było, pierwsze odpalenie siwy dym...aut anie było widac...za drugim juz tylko lekko z tyłu zasiwiało..a ciepełko było...najprawdowpodobniej musisz przepalic....
Opublikowano
  • Autor
U mnie nadal siwo. Muszę gdzieś pojechać na wieś i porządnie przepalić webasto, tak ze dwie godziny. Ostatnio zostawiłem na chwilę auto pod blokiem, webasto sobie chodziło, ludzie przechodzili i wytykali palcem, myślałem że straż wezwą. :lol:
Opublikowano
Nie zrobisz tak, bo webasto pochodzi do nagrzania sie płynu do 74 st C...jesli sie nie myle i sie wyłaczy...a włączanie pare razy pod rzad grozi rozładowaniem akumulatora...więc ostrożnie...
Opublikowano
  • Autor

No zauważyłem że się wyłącza po jakimś czasie, myślałem że czasowo ograniczone, dobrze wiedzieć że przekroczenie temperatury wyłącza webasto.

W tej chwili webasto chodzi pięknie. Rano dogrzewa silnik, odpala na postoju bez problemu, super grzeje i nie dymi. :mrgreen:

Opublikowano

Podłacz sobie INPE i przy włączeniu webasto mozesz zaobserwowac jak zmieniaja sie parametry pracy webasta...temp itp. Wtedy bedziesz widział czy wyłacza sie przy temp +/- 74stC

Tak na margiensie. W testach webasta jest wskaźnik temperatury swiecy żarowej. Skala jest od 0 do 1700stC...u mnie w pewnej chwili przekracze do około 1811stC. Czy u was tak jest?...nie wiem czy to normalne...po jakiejs chwili kiedy webasto sie rozbuja na maxa temp spada do cos koło 1115stC...Macie tak?

Opublikowano
  • Autor

Tak na margiensie. W testach webasta jest wskaźnik temperatury swiecy żarowej. Skala jest od 0 do 1700stC...u mnie w pewnej chwili przekracze do około 1811stC. Czy u was tak jest?...nie wiem czy to normalne...po jakiejs chwili kiedy webasto sie rozbuja na maxa temp spada do cos koło 1115stC...Macie tak?

Obserwowałem parametry pracy Webasto i też to zauważyłem. Po chwili temp. świecy wróciła do około 1100 stopni C.

Opublikowano
Grejt!! :cool2:
  • 1 rok później...
Opublikowano
Koledzy może i głupie pytanie, a mianowicie spotkał się ktoś z webasto w aucie z silnikiem benzynowym? Chętnie bym takie coś sobie dokupił, bo przyjemnie jest rano wsiadać do ciepłego autka (oczywiście chodzi mi o seryjne BMW), ale nie wiem czy jest taka opcja.
  • 2 lata później...
Opublikowano

powiedzcie jak odpalić to ogrzewanie ? 525d 12.2002 Turing. gdzie to się odpala, programuje czy z kluczyka ? mówicie o ogrzewaniu postojowym, czy podgrzewaniu silnika np.rano.?

jak to włączyć , gdzie słychać widać i czuć ? z góry dzięki.