Skocz do zawartości

318i POMPA POWIETRZA BENZYNA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem parę dni temu auto BMW E46 1.8 benz. 1998r kiedy dojechałem do domu bulgotało coś w śliniku po czym okazało się że w rurze która wychodzi z góry pompy i leci aż do takiego mniejszego filtra przykręconego do chłodnicy, zbiera się woda i tak bulgocze skąd ta woda. Co trzeba zrobić kiedy odłączyłem na dole kość to zaczęła lać się woda. proszę o poradę
Opublikowano
  • Autor
tak dokładnie to ale numer 1 mam odłączony element nr7 i zbiera się tam woda auto podobno musiało długo stać i nie wiem jak usunąć usterkę
Opublikowano

MOD: Proszę nie cytować bezpośrednio poprzedzających postów, zwłaszcza w całości.

W elemencie nr 7 zbiera sie woda bo masz odłączona pompę vacum(nr 1).Ona ma za zadanie odciągnąc wilgoć zaraz po uruchomieniu zimnego silnika.U ciebie wilgoć(z układu wydechowego) nie jest odciągana i stąd ta woda w filtrze wtórnym(nr7).musisz podłączyć pompkę

never again N46
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to jest to pompa powietrza wtórnego.Ma ona za zadanie WTŁACZANIE powietrza do kolektora wydechowego

na zimnym silniku w celu lepszego dopalania spalin i rozgrzewania katalizatora.Nie wyciąga ona żadnej wilgoci z wydechu.

Takie rozwiązanie było już stosowane np w Oplach w latach 90-tych.Jeśli pompa jest uszkodzona do zdejmij wężyk pociśnieniowy z

zaworu na wydechu i go zaślep.Zawór nie będzie puszczał spalin i doraźnie można jeździć.

Opublikowano
  • Autor

kiedy układ jest cały podłączony to woda wycieka z dołu pomy tam gzie podłącza się wtyczkę.

Kiedy jest to podłączone to woda zbiera się w rurze numer 6 i tedy jest to bulgotanie teraz jest odłączona rura numer 7 tuż przy wejściu do pompy i jak polatam po mieście to z rury numer 7 kapie woda.

mam pytanie skąd ta woda w tym układzie wydechowym.czy mam tak na razie jeździć czy co mam zrobić.

Opublikowano

Sprawdz zawór

prawdopodobnie jest nie szczelny

Opublikowano
  • Autor
ok dzięki
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
mam jeszcze pytanie bo byłem u mechanika bo pompa jest zatarta i chcę ją wymienić ale mechanik mówi że w kości która jest podłączana do pompy brak prądu czy w tej kości prąd jest przez cały czas ty tylko impuls przy odpalaniu a potem rozłancza pompę czy musi chodzić cały czas
Opublikowano
Czas działania jest uzależniony od temperatury silnika.Im szybciej silnik osiągnie wymaganą temperaturę tym pompa szybciej się wyłączy.Latem szybciej zimą wolniej.
Opublikowano
  • Autor
bardzo dziękuję za pomoc