Skocz do zawartości

usuwanie klapek w 320d e90

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Wyświetleń 27,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wstaw zaślepki, możesz wyjąć pręt lub go zostawić, przewód podciśnienia zostaw podłączony, błędu nie będzie.

Co do wcześniejszego postu dot. regenerowanego kolektora. Kupiłem w styczniu z allegro za 440 zł, (przejeździłem niedużo bo ok. 1000 km) jakość regeneracji ok, widać, że był piaskowany wewnątrz i na zewnątrz, czyli nagaru nie ma, klapki i ośki widać, że są nowe, pręt siedzi sztywno, membrana gruszki też ma być nowa, uszczelki nowe. Gwarancja na 3 lata, jak coś się stanie będę reklamował. Za jakiś czas zobaczę czy nie cieknie na ośkach, bo w starym miałem właśnie tam wyciek.

Opublikowano

Dziękuje kolego. Cześć ludzi wywala również gruszkę a przewód podsinienie zaślepia, dlatego pytam które rozwiązanie będzie lepsze.

Usuwając pręt razem z gruszką zawsze mogę wrócić do klap jak bym chciał. Zaślepki już mam jutro montaż:-) Wywalając sam pręt muszę go oddzielić od gruszki i może się uszkodzić połączenie. Sam nie wiem jak to zrobic aby było dobrze(sam pręt out czy pręt z gruszką)......

Opublikowano

Jestem po zabiegu: Finalnie wywaliłem pręt sterujący klapami i klapy reszta została. Przy okazji przeczyściłem egr (nie było tragedii). Klapy nie miały żadnego luzu ale z racji ze zaślepki już miałem podjąłem decyzje o ich wywaleniu. Sam zabieg jest banalnie prosty. Wiadomo najwięcej roboty jest z demontażem kolektora.

Przy okazji wymienione filtry i olej. W moim przypadku:

-gaszenie auta bez zmian (nie czuć nic przy gaszeniu),

-głośność auta wg.mnie bez zmian,

-dynamika z dołu- ciężko powiedzieć z racji tego że mam automat, a E90 w serii z automatem nie jest mistrzem dynamiki do 1,5 obrotów wiec podejrzewam ze jest tak samo

-dynamika w średnich obrotach i wysokich obrotach (2,5-4,2 tys.) wydaje mi się nieco lepsza.

Reasumując: wg mnie tak naprawdę niewiele lub nic się nie zmienia w odczuciach. Teraz przynajmniej mam spokojną głowę że nic nie wpadnie w cylindry.

Opublikowano
Orientujecie się może, czy poprzez rozkodowanie VINu da się sprawdzić, czy występują klapki czy też nie ? :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie przypominam sobie diesla w E90 w którym nie byłoby fabrycznie klapek.
3A0jS9b.png
Opublikowano
W 325D też nie było w niektórych modelach.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ok.
3A0jS9b.png
  • 1 rok później...
Opublikowano
Wstaw zaślepki, możesz wyjąć pręt lub go zostawić, przewód podciśnienia zostaw podłączony, błędu nie będzie.

Co do wcześniejszego postu dot. regenerowanego kolektora. Kupiłem w styczniu z allegro za 440 zł, (przejeździłem niedużo bo ok. 1000 km) jakość regeneracji ok, widać, że był piaskowany wewnątrz i na zewnątrz, czyli nagaru nie ma, klapki i ośki widać, że są nowe, pręt siedzi sztywno, membrana gruszki też ma być nowa, uszczelki nowe. Gwarancja na 3 lata, jak coś się stanie będę reklamował. Za jakiś czas zobaczę czy nie cieknie na ośkach, bo w starym miałem właśnie tam wyciek.

"Pochwalę" się zakupionym regenerowanym kolektorem. Pierwszy po ok. 4 tys. km ponownie wyciek na ośkach- reklamacja i wysłany i wstawiony drugi regenerowany. W lutym, a jakże, zauważyłem, że ten też ma wyciek na ośkach, reklamacja i dostałem kolejny. Kilka dni temu zaglądam, macam, i delikatny wyciek na ośkach się pojawia. Zamontuję OCT zobaczę jak będzie.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Jaki rozmiar zaślepek trzeba kupić bo są różne ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jedni zastanawiają się czy usunięcie klap ma wpływ na wypalanie DPF???

Według instrukcji tak.....są potrzebne do procesu rozgrzewania a następnie wypalania...

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f11-520d-tou/wiring-functional-info/power-train/digital-diesel-electronics/system-diesel-particulate-filter/1VnXOUt5Pc

A tutaj opisana jest praca tych klap....

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f11-520d-tou/wiring-functional-info/power-train/digital-diesel-electronics/air-mass-system/swirl-flaps/swirl-flap-actuator/XXVRQFT

UWAGA : Klapy zawirowujące NIE są instalowane w następujących wersjach silnika:

N47 w MINI ze standardami emisji spalin wersja europejska 3, 4 lub 5.

Wszystkie N47 o niskiej klasie wydajności.

N47D20u0 i N47C

Wpływ klap wirowych

Nieprawidłowe działanie klap wirowych ma tylko niewielki wpływ na test układu masy powietrza.

Jednak nieprawidłowe działanie klap wirowych może prowadzić do błędów w odniesieniu do prawdopodobieństwa masy powietrza.

Podczas jazdy nieprawidłowe działanie klap wirowych ma następujące skutki:

- Klapy zawirowują w pozycji zamkniętej: brak mocy przy wysokich prędkościach obrotowych silnika

- Klapy zawirowują się w pozycji zamkniętej: pogorszenie emisji spalin

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano

Osobiście mam usunięte, dpf się wypala bez problemu, różnicy w osiągach nie odczułem. Musiałem je wywalić bo już był spory luz i się bałem ze wpadnie do środka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Zostawiłeś ta gruszkę z prętem od sterowania klapek czy wywaliłes?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Możecie mi powiedzieć jaka jest cena wrzucenia klap ? Czy nie lepiej wymienić je na nowe ?
Opublikowano
Ja do swojego silnika za zestaw uszczelek od kolektora ssącego + zaślepkę płaciłem bodajże coś ponad 100zł. Klapki były usunięte przez poprzedniego właściciela o czym nie wiedziałem więc i tak rozebrałem wszystko. Pracy specjalnie dużo przy tym nie ma więc można samemu to ogarnąć.