Skocz do zawartości

WYMIANA SKRZYNI BIEGÓW W E30 325IX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Klubowiczów!

Mam do wymiany skrzynię biegów w iX-ie. Aktualnie jest automat, lecz mam zamiar zmienić na manuala. Wymiane planuję wykonać sam i w związku z tym mam kilka pytań i nadzieję, że ktoś miał cokolwiek do czynienia z tym tematem.

1) Tak orientacyjnie- na jakie koszty mam się nastawić?

2) Co musiałbym dokupić oprócz skrzyni, pedałów, drążka, sprzęgła?

3) Ile czasu by to potrwało?

Bardzo proszę o udzielenie jakichkolwiek wskazówek, porad i informacji. Szukałem na forum, ale na temat ix-a niestety nic nie znalazłem:(

Pozdrawiam!

Opublikowano
do tego koło zamachowe,wysprzęglik,przewody do wysprzęglika,pompa hamulcowa,wał,trzeba zrobić mała zwarke w instalacji inaczej nie odpalisz auta.No i z tego co piszesz masz napęd na 4 koła więc na pewno coś jeszcze dodatkowo dojdzie
Opublikowano

ja właśnie wróciłem z garażu... zmieniam automata na manuala.

robota jak dla mnie nudna. duzo dłubania i składania.

mogę pisać po kolei co robię jak chcesz.

kupić trzeba:

- skrzynię

- pedał sprzęgła

- koło zamachowe

- docisk sprzęgła

- tarczę sprzęgła ( jak sprzęgło było używane to wypadało by wymienić okładzinę. koszt niski a sprzęgło dłużej wytrzyma)

- dźwignię zmiany biegów

- łożysko oporowe

- łożysko na wałek sprzęgłowy (te co w silniki na końcu korbowodu powinno być)

- olej do skrzyni ( no chyba ze jest ładny i jest go odpowiednia ilość)

- chyba wał ale tego nie wiem. nie doszedłem do tego etapu w moich pracach

potrzebne ważne narzędzie:

wałek ustalający położenie sprzęgła.

1- koszty zależą od jakości kupionych przez ciebie części. kupowanie w zestawach sie bardziej opłaca i jest tańsze. +- 600-700zł

2- można dokupić te sprzęgiełko elastyczne jak bedzie w kiepskim stanie.

3- ok 20 godzin - ja tak szacuje u siebie

będziesz miał zabawę w elektryka. trzeba znaleść kabelki od "P" (parkingu) i je połączyć. bo inaczej auto nie odpali. trzeba znalesć kabeli od "R" (wstecznego ) i podłączyć je to manualnej skrzyni biegów. u ciebie może być trochę inaczej niż u mnie bo inny typ autka :)

wiecej nie pamiętam. jak cos mi się przypomni to napiszę.

Opublikowano
  • Autor
Powiedz mi boboflv- koszty, które napisałeś, czyli +- 600-700zł, to są koszty wszystkich części, które napisałeś?? i pamiętaj, że to 4x4:)
Opublikowano

nie wiem jak z ceną skrzyni ale wydaje mi sie że jak się samemu bedzie wkładać i ma się troche pojęcia na mechanice to mozna sie zmieścic w tych 700zł. uwzględniłem w cenie wszystkie części. no chyba ze o czymś zapomniałem. musisz sprawdzić cenę skrzyni ja przyjełem ze bedzie jakieś 350zł kosztować.

w skrzyni jest od razu reduktor czy jest układ w takim stylu?:

silnik- skrzynia - wał - reduktor - i potem wały do mechanizmów różnicowych.

4x4 bmw nie widziałem. ogólnie skrzynia powinna być tak jak w normalnej bmce.

/- poprawcie mnie jak się mylę...

Opublikowano
  • Autor
Koszt skrzyni biegów manualnej na allegro to właśnie ok 300zł, a do iX-a to 1000-1500zł:) jak dobrze pójdzie i uda się sprzedać skrzynię z iX-a to może nawet nie będę tak stratny, bo na częścach nie zamierzam oszczędzać za bardzo:)
Opublikowano

a no to jednak się pomyliłem :)

no to jak za skrzynię masz ok 1000zł to drobiazgi do niej max 400zł.

przyznaje że nie spodziewałem się ze to tak drogo bedzie kosztować.

a sprawdź czy jakos nie można przerobić tego oryginalnego układu. bo z tego co widziałem na allegro w zdjeciach to masz podobne mocowania skrzyni do silnika co ja w zwykłej e30 troche można pokombinować i koszty się zmniejszą. kwestia sprawdzenia jak jest mocowany reduktor do skrzyni. wszystko może być znacznie krótsze to by sie przerobiło mocowania i wstawiło dłuzszy wał i powinno pasować :) no to tle z mojej wyobraźni ;]

Opublikowano
  • Autor
z tą skrzynią to źle zrozumiałeś. chodzi o to, że skrzynia z manuala kosztuje ok. 300zł, a z automatu 4x4 1000-1500zł:) jeżeli uda mi się sprzedać skrzynię z iX-a to wyjdę może na 0, a ile więcej przyjemności z jazdy na manualu :D:D:D
Opublikowano

ja już w ogóle wszystko pokręciłem. hehe

automata sprzedasz za powiedzmy te 1000zł. to za tą kasę bez problemów załatwisz sobie drugą skrzynię i trochę części. juz do kwestii finansowej sie nie wtrącam bo znowu coś pokręcę.

sama zamiana skrzyń i zrobienie elektryki nie bedzie problemem.

Opublikowano
  • Autor
ciekawe czy wał będzie pasował, bo wydaje mi się, że skrzynia automatyczna w iX-ie jest delikatnie dłuższy niż w manualu??
Opublikowano

sprawdz wymiary skrzyń na jakiejś stronce producenta.

manuale ogólnie są krótsze. a niektóre wały można skracac lub wydłużać. u ciebie jest reduktor. który będzie musiał być cały czas w tym samym położeniu. a od reduktora odchodzi wał w jedna i drugą stronę (w przód i tył) i tu nie powinno być zmian. jedynie między skrzynią a reduktorem a z tego co widziałem na zdjęciach reduktor jest bezpośrednio do skrzyni mocowany.

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję Ci boboflv:) Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś cenne wskazówki, to wal śmiało:P:P Ogólnie, jeżeli ktoś się jeszcze orientuje, to będę wdzięczny za pomoc:)
Opublikowano
a posiadasz do swojego 325 iX książkę obsługi? w nich jest często dużo informacji które pomagają w dobraniu części i poprawnym montażu. bo jak patrzyłem na googlach to mało informacji jest o skrzyni do tego auta (albo źle szukałem)
Opublikowano
  • Autor

Książki niestety nie posiadam, a jeżeli chodzi o ogólne informacje o iX-ie, to masz rację, bo jest ich naprawdę mało, albo ja też źle szukam:(:(

Sprzęgło w komplecie i zamach to najlepiej by było nowe zakupić- tak mi się wydaje... Tylko boli mnie, że nowy zamach ponad 1000zł kosztuje..:(

Opublikowano

Kolo zamachowe kup uzywke w dobrym stanie. uwazam ze nie ma sensu pakowac tyle kasy w czesc ktora powinna starczyc na cale zycie w samochodzie. napewno jak kupisz sprzeglo to oddaj je do nakladania nowych okladzin. koszt ok 150zl a sprzeglo wyglada jak nowe. w warszawie mam zaufanego typka co zajmuje sie tym, sprzegla od niego są wysokiej jakosci i naprawde mozna przykatowac na nich auto. a docisk ja bym tez kupil uzywke. obie czesci powinny byc w dobrym stanie. bez rdzy i jakis zarysowan.

przepraszam za brak polskich znakow. usterka klawiatury...

Opublikowano

Podepne sie do tematu, gdyz sam planuje przekladke skrzyni biegów w moim IX'e.

Czy do przekładki jest potrzebne lozysko na wał korbowy?? Pierwszy raz slyszle, zeby bylo ono potrzebne.

Co do skrzyn biegow w e30 4wd i 2wd: skrzynie roznia sie tylna obudową, i walkiem wyjsciowym - te z ix maja wyjscie na skrzynie rozdzielcza. Wiec od biedy mozna wziasc skrzynie 2wd i przelozyc tylny "dekiel" i bedzie skrzynia do 4wd ( mam zamiar zajrzec w te skrzynie, lecz narazie czasu nie mam:()

Jezeli planuje sie przekladke z automatu na manual, to skrzynie trzeba miec razem ze skrzynia rozdzielcza - z auto i manuala sa inne - inne maja obudowy.

Jezeli chodzi o dlugosci wałów to po katalogach wychodzi ze są takie same.

Co do sprzegła najbardziej opłaca sie kupic uzywke razem z kołem i oddac do regeneracji - juz mam swoj komplet gotowy i kosztował mnie, łącznie z zakupem 60% ceny w IC;p, ale za to mam tarcze z okladzina organiczna:D.

Opublikowano
  • Autor

Izdebo a coś się stało z Twoim automatem, czy tak poprostu sobie wymieniasz??

Jeżeli będziesz już coś wiedział więcej na temat tych skrzyń to podziel się:):) Bardziej by się opłacało zakupić od 2WD, bo do 4WD kosztuje ok. 1000zł:(

Edytowane przez pawele1988

Opublikowano

Generalnie z moim automatem nic sie nie dzieje. Przymierzam sie do zatrubienia mojego samochodu, wiec z racji formalnej automat musi wyjechac.

Wie ktos apropos tego lozyska na wal korbowy?

Opublikowano
  • Autor
Odnośnie łożyska to do końca nie wiem, czy trzeba zmieniać. Czy masz już może zgromadzone jakieś części potrzebne do przekładki skrzyni?? Nie wiem jak zrobić z tą skrzynią, czy brać tą z 2wd za 300zł i coś tam kombinować, żeby pasowało, czy kupić do iX-a za ok. 1000zł. i spać spokojnie... Orientowałeś sie może już jakie by były koszty uturbienia iX-a??:P:P:P
Opublikowano
  • Autor
Odnośnie łożyska to do końca nie wiem, czy trzeba zmieniać. Czy masz już może zgromadzone jakieś części potrzebne do przekładki skrzyni?? Nie wiem jak zrobić z tą skrzynią, czy brać tą z 2wd za 300zł i coś tam kombinować, żeby pasowało, czy kupić do iX-a za ok. 1000zł. i spać spokojnie... Orientowałeś sie może już jakie by były koszty uturbienia iX-a??:P:P:P
Opublikowano

Do przekładki mam juz wszystkie czesci potrzebne, oprócz drazka zmiany biegow z mieszkiem, no i nie wiem co z tym lozyskiem. Co do szkrzyni to i tak musisz miec skrzynke rozdzielcza od skrzyni manualnej, wiec wg mnie kup lepiej kompletna od ix (manuala ze skrzynka rozdzielcza).

A co do kosztów uturbienia, to zalezy od 1 000 000 czynnikow - mni. na jakich gratach, ile chcesz uzyskac, do czego ma sluzyc samochod, na czym wystroic, kto ma stroic itddddddd. ale bez 8-10 000 nie ma co zaczynac rozmowy.

Opublikowano

kup od rwd i masz niekulawy problem ze skrzynka reduktora :?

Uturbienie od 10-12 tysi

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Do przekładki mam juz wszystkie czesci potrzebne, oprócz drazka zmiany biegow z mieszkiem, no i nie wiem co z tym lozyskiem. Co do szkrzyni to i tak musisz miec skrzynke rozdzielcza od skrzyni manualnej, wiec wg mnie kup lepiej kompletna od ix (manuala ze skrzynka rozdzielcza).

A co do kosztów uturbienia, to zalezy od 1 000 000 czynnikow - mni. na jakich gratach, ile chcesz uzyskac, do czego ma sluzyc samochod, na czym wystroic, kto ma stroic itddddddd. ale bez 8-10 000 nie ma co zaczynac rozmowy.

Opublikowano
Te lozysko jest koniecznie, wybierak biegow to juz maly koszt :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Rozumiem ze to jest to łożysko, na które zakłada sie koło zamachowe na wał korbowy?