Skocz do zawartości

kierownica skrzypi...??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Towarzysze!! Powiedzcie mi, co może skrzypieć podczas kręcenia kierownicą. Dodam, że nie cały czas, tylko w pewnych położeniach i mam wrażenie, że bardziej kiedy włączony jest kierunkowskaz. Ktoś mi podpowiedział, że może taśma pod poduszką, ale wymiana nic nie pomogła. Pozdrawiam
Tomek
Opublikowano
etam taśma. zdejmij dolna osłonę i przesmaruj taki plastik. jak to rozbierzesz to będziesz widzial. ostatnio to robilem.
Bring More Women
Opublikowano
Mam ten sam problem, trochę to denerwujące, który plastik ściągnąć, gdzie i czym smarować?
Opublikowano

Spróbujcie na początek określić, czy to srzypienie pojawia się kręcąc samym korpusem taśmy na kierownicy, czy też z chwilą przykręcenia kierownicy do kolumny, gdzie kierownica mogłaby trzeć o obudowę.

Aby sprawdzic to najlepiej zdemontujcie obudowę kierownicy i wtedy pokręćcie kierownicą czy dalej skrzypi.

Ostrożnie z kręceniem samą taśmą i z załączaniem zapłonu na wypiętej poduszce lub taśmy od instalacji, aby komputer nie złapał błedu. Najlepiej jest rozłączyć aku na ten czas.

Opublikowano
  • Autor
Jeszcze nic nie rozkręcałem, ale ciekawostką jest, że po wymianie taśmy, przez jakieś 500km było ok, a teraz znowy skrzypi jak diabli??
Tomek
Opublikowano
A mi sie wydaję skrzypi Wam kołek od klaksonu.Poduszka jest podłączona taśmą ale klakson jest tak zrobiony,ze z jednej strony jest kołek a po drugiej stronie metalowy oring po którym ten kołek się ślizga. W późniejszych modelach klakson jest puszczony taśmą od airbagu.U mnie piszczało najbardziej jak kierownica była do jazdy na wprost +- pół obrotu.Zmieniłem kierownice i już nie piszczy.
Opublikowano
kurcze, jeszcze nie miałem czasu zająć się tym piszczeniem, a chciałbym się wcześniej przygotować teoretycznie z budowy kolumny kierowniczej - o jaką taśme chodzi? Możecie podpowiedzieć jakie spełnia zadanie?
Opublikowano
Ta taśma to elastyczny druk o odpowiedniej długości zwinięta w rolkę w taki sposób by można było kręcić kierownicą i jej nie zerwać. Spełnia ona rolę połączenia ruchomego pomiędzy wtyczką na kolumnie, a wpięciami w kierownicy.
Opublikowano
  • Autor
U mnie to raczej nie kołek od klaksonu, bo klakson idzie właśnie przez taśmę - wiem bo jak miałem zerwaną taśmę to nie było klaksonu.
Tomek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Wymieniłem taśmę i nic. Skrzypi jak diabli. Chyba po prostu kierownica jest krzywa i o coś obciera. Mam pytanko - czy kierownica z czteroramienną poduszką (z kolorową szachownicą BMW) jest identyczna jak ta z poduchą ze znaczkiem czarnym (wytłoczonym)? Bo widziałem kilka na allegro ale nie chcę kupić w ciemno bo nie wiem czy poducha bedzie pasowała?
Tomek