Skocz do zawartości

kierownica skrzypi...??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Towarzysze!! Powiedzcie mi, co może skrzypieć podczas kręcenia kierownicą. Dodam, że nie cały czas, tylko w pewnych położeniach i mam wrażenie, że bardziej kiedy włączony jest kierunkowskaz. Ktoś mi podpowiedział, że może taśma pod poduszką, ale wymiana nic nie pomogła. Pozdrawiam
Tomek
Opublikowano
etam taśma. zdejmij dolna osłonę i przesmaruj taki plastik. jak to rozbierzesz to będziesz widzial. ostatnio to robilem.
Bring More Women
Opublikowano

Spróbujcie na początek określić, czy to srzypienie pojawia się kręcąc samym korpusem taśmy na kierownicy, czy też z chwilą przykręcenia kierownicy do kolumny, gdzie kierownica mogłaby trzeć o obudowę.

Aby sprawdzic to najlepiej zdemontujcie obudowę kierownicy i wtedy pokręćcie kierownicą czy dalej skrzypi.

Ostrożnie z kręceniem samą taśmą i z załączaniem zapłonu na wypiętej poduszce lub taśmy od instalacji, aby komputer nie złapał błedu. Najlepiej jest rozłączyć aku na ten czas.

Opublikowano
Jeszcze nic nie rozkręcałem, ale ciekawostką jest, że po wymianie taśmy, przez jakieś 500km było ok, a teraz znowy skrzypi jak diabli??
Tomek
Opublikowano
A mi sie wydaję skrzypi Wam kołek od klaksonu.Poduszka jest podłączona taśmą ale klakson jest tak zrobiony,ze z jednej strony jest kołek a po drugiej stronie metalowy oring po którym ten kołek się ślizga. W późniejszych modelach klakson jest puszczony taśmą od airbagu.U mnie piszczało najbardziej jak kierownica była do jazdy na wprost +- pół obrotu.Zmieniłem kierownice i już nie piszczy.
Opublikowano
kurcze, jeszcze nie miałem czasu zająć się tym piszczeniem, a chciałbym się wcześniej przygotować teoretycznie z budowy kolumny kierowniczej - o jaką taśme chodzi? Możecie podpowiedzieć jakie spełnia zadanie?
Opublikowano
Ta taśma to elastyczny druk o odpowiedniej długości zwinięta w rolkę w taki sposób by można było kręcić kierownicą i jej nie zerwać. Spełnia ona rolę połączenia ruchomego pomiędzy wtyczką na kolumnie, a wpięciami w kierownicy.
Opublikowano
U mnie to raczej nie kołek od klaksonu, bo klakson idzie właśnie przez taśmę - wiem bo jak miałem zerwaną taśmę to nie było klaksonu.
Tomek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem taśmę i nic. Skrzypi jak diabli. Chyba po prostu kierownica jest krzywa i o coś obciera. Mam pytanko - czy kierownica z czteroramienną poduszką (z kolorową szachownicą BMW) jest identyczna jak ta z poduchą ze znaczkiem czarnym (wytłoczonym)? Bo widziałem kilka na allegro ale nie chcę kupić w ciemno bo nie wiem czy poducha bedzie pasowała?
Tomek