Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem ,mam założoną instalację gazową w moim E34 i niedawno zauważyłem że z tłumika wydobywają się duże kłęby pary.Z początku myślałem że mi chyba silniczek pada ale na szczęści nie, to tylko para. Podejżewam że w końcowym tłumiku nazbierała się woda wytrącająca się z gazu i po nagrzaniu tłumika paruje.W czasie jazdy tej pary prawie wcale nie widać ale gdy auto zatrzymam to wokół samochodu tworzy się mgła . Doradzcie co z tym zrobić bo lipa tak jeździć ludzie pomyślą że jeżdze jakimś rozwalającym się trupem a tak nie jest :cry: . Proszę o jakąś dobrą radę :modlitwa:
Opublikowano
Miałem coś podobnego w poprzednim aucie i okazało się , ze winnym był tłumik końcowy , w którym coś się już powypalało i zbierała się woda . Po wymianie problem jak ręką odjął . Jeśli nie jesteś pewny , to podjedź na jakiś porządny warsztat , który robi wydechy i pewnie powiedzą Ci to samo .
Opublikowano
Witaj!Myślę że to raczej normalne że para zasuwa sobie w tym okresie no i przy gazie z tłumika.Zimniej jest z różnica temperatur tak wpływa.W lecie naogół żadne auto nie "dymi",co innego zimą,prawda?Pozdro!
Opublikowano
gaz ma wiekszą temperature spalania, teraz jest niższa temperatura otoczenia i to normalne, umnie jest to samo , po uruchomieniu auta leci para. wiec niemasz sie czym przejmować!
Opublikowano

kiedyś miałem FIATA PUNTO I z gazem i autko jeździło normalnie i tez z rury wydobywała sie para ale któregos dnia zaczeło sie tak jak u ciebie biało z tyłu.....!!!!! i wiesz co było?

uszczelka pod głowicą!! dostała nieszczelność z przewodu wodnego do cylindra i stąd takie duze ilosci pary za autem.... po wymianie wszystko jak reką odjął a było to też gdzieś około października! przy jeździe na gazie zawsze z tłumika bedzie szła para ale nie tyle by auta nie było widać.

sprawdź czy nie ubywa ci płynu w układzie chłodzenia jesli tak to odrazu wymień uszczelkę

Opublikowano

zobacz czy jak przegazujesz to lecą bąbelki w chłodnicy i czy puchną węże ... jak sie auto mocno rozgrzeje tko co ma wyparować to wypojeździ duzęj pary nie powinno być.. to wyparuje zresztąporównuj sie do innych aut... ja patrrze na te z rejestracjasopotu któe mnie wyprzedzają baź ja wyprzedzam oczywiscie jadąc do gdańska.jak moje autko by dymiło po 10 km to bym sobie to sprawdził ale zazwyczaj nie było to potrzebne chociaż mi uszczelka padła auto jest warsztacie ... padła na kanale olejowym na gaźie lubiąpadać uszczelki ... zresztą dla laika takiego jak ja jestem to cięzko wyczuć po wydechu ... ale na rozgrzanym nie powinno aż tak dymic ja mam wydech suchutki jak jest rozgrzany...

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5