Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam posiadam compacta z 95r 316 m43, i chcem wymienic olej w tylnim moście (nie wiem czy fachowo to nazywam, jak co to prosze mnie poprawic) ale problem tkwi w tym ze mój compact to według mechaników to przejscie compacta z 1994 na 1995. Chcąc kupić olej do tej przekładni sprzedawca w sklepie z częsciami i olejami sam nie wiedzał jaki to ma być olej, i nie był on pierwszy i ostatni, różni producenci zalecają różne parametry i w tym tkwi problem. czy mam kupic pierwszy lepszy zalecany przez np. lotos, czy to musi być dokładnie taki sam olej jaki był od samego początku??

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
dzieki i przepraszam za temat.

a jak bym wlał olej przeznaczony dla mostu ze szperą (75w140) to by coś złego sie stało??

jak widzisz oleje mają rózne parametry, bez powodu nikt sobie tego nei wymyslil :nienie:

to tak jakbys wlał do silnika PB olej przeznaczony do diesla, pewnie na początku nic złego by sie nie stało, ale później... :D

po prostu wlej odpowiedni :cool2:

Opublikowano
Witam, możesz nalać 75W140 do dyfra bez szpery. Również spełnia normę GL-5, jak i wszystkie 75W90. Stosowane przeze mnie wiele razy z powodzeniem. Oczywiście przewyższa on specyfikację jaka jest tam potrzebna, ale to tylko lepiej. Jeżeli dyfer trochę przecieka na syntetyku, polecam zalać mineralny o specyfikacji GL-5, na przykład Motul HD 80W90, również sprawuje się bardzo dobrze, a jest szansa, że długo nie będzie przeciekał. Nie róbcie z BMW pojazdu kosmicznego, tak naprawdę można zalać w dyfer bez szpery wszystko co ma normę GL-5. Ja jeżdżę na tym właśnie motulu, a nie żałuje koni mechanicznych i wszystko jest ok.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Tak należy rozgrzać olej do temperatury roboczej. Wracając do tematu - ja gdy wymieniałem olej u siebie to kupiłem olej w ASO. Nie jest to jakiś niesamowity koszt, a wymienia się olej raz na 80.000 km.