Skocz do zawartości

318i M43 szarpie podczas ruszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam bmw e36 z 93r silnik 1.8 m43 i mój problem jest tego typu podczas ostrzejszego ruszenia szarpie całym samochodem w przód w tył mało głowy nie urwie i najgorsze jest to że zaczyna już czasem szarpie przy spokojnym ruszaniu Pomocy

______

Tak powinien wyglądać prawidłowy tytuł! /mod

Opublikowano
A jak w czasie jazdy z wyższą predkoscią.Myśle że sprzegło sie już kończy i dlatego.
Opublikowano
  • Autor
z wyższą prędkością jest ok chyba że zdejmę nogę z gazu i nagle docisnę do podłogi to wtedy raz szarpnie i koniec sprzęgło było wymieniane miesiąc temu na nowe wiec wykluczam tą opcję
Opublikowano
  • Autor
a gdzie ten wysprzęglik ? i jak go sprawdzić ?
Opublikowano
jest on przy skrzyni biegów i jest po stronie kierowcy,idzie do niego przewód miedziany ze zbiorniczka od płynu hamulcowego.A jak sprawdzić,zacznij od zdemontowania(2 śruby) i sprawdzenia czy chodzi bez oporow i czy nie cieknie(ostrożnie żeby tłoczek nie wyleciał),na koniec odpowietrz go.Odpowiada on za wysprzęglanie i moim zdaniem ma już swoje najlepsze dnia za sobą
Opublikowano
  • Autor
Zauważyłem dodatkowo że przy zmianie biegów też szarpie
Opublikowano
to ewidentnie wygląda no problem z wysprzęglaniem.Sprawdziłby jeszcze olej w skrzyni.Jak będzie ok to zmieniłbym wysprzęglik
Opublikowano
  • Autor
A jakie klucze beda mi potrzebne do wymiany wysprzeglika ? a pytam o klucze bo nie mam kanału na miejscu muszę jechać do kolegi 30km i muszę załatwić klucze potrzebne do naprawy tego. żebym się nie zdziwił
Opublikowano
wiesz już nie pamiętam jakie tam idą nakrętki,ale każdy mając klucze oczkowo-płaskie bez problemu to zrobi.
Opublikowano
  • Autor
Aha wysprzęglik odpowietrza się tak samo jak każde koło tak ? i po wymianie trzeba odpowietrzać cały układ tak ? i jeszcze jedno bo patrząc na allegro są dwa rodzaje wysprzęglików przy pedale i przy skrzyni chodzi tylko o ten przy skrzyni tak ?

Edytowane przez jeycoob

Opublikowano
  • Autor
a co to moze byc ze samochod do 2500 obr muli nie ciagnie jak powinien od zera przekładałem przepływkę o tym samym numerze z dzialajacego auta i nic sie nie zmienilo bez roznicy po 2500 obr ciagni normalnie
Opublikowano

sprawdz ukald dolotowy,

zapewnie jest nieszczelny

Opublikowano
  • Autor
mówimy o gumowych przewodach czy już o grubszych sprawach typu demontaż kolektora dolotowego ?
Opublikowano
tak o gumowych. moze jest gdzies pekniecie. albo skruszale od starosci.
Opublikowano
  • Autor
Ok wymieniłem wysprzęglik i jest troszkę lepiej samochód mniej szarpie ale problem do końca nie zniknął samochód dalej sobie poszarpuje troszkę macie jakieś inne pomysły ?