Skocz do zawartości

Jak?? czym? najlepiej umyć silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie czym najlepiej umyć silnik. Po myjniach samochodowych jeździłem to żadna nie chciała umyć bo stwierdzili ze jest bardzo duże ryzyko zalania elementów elektrycznych i takich silników się nie myje tylko diesle... płyn do mycia silników tez odpada bo trzeba opłukać wodą chciałbym wyczyścić u siebie silnik bo wygląda strasznie cały zakurzony zacieki po wycieku płynu chłodniczego miejscami olej... aż serce się kraja jak na niego patrze :(
Opublikowano

ja tam myłem myjką i się nic nie stało,

umyłem wieczorem auto odpaliłem dopiero rano

są jeszcze takie środki w spreju, co psikasz na np śrubki itp i potem sie ładnie błyszczą, ja chyba w Lidlu coś takiego kupiłem

Opublikowano

w zasadzie silników dla "siebie" nie powinno się myć- zawsze jest jakieś ryzyko że gdzieś dostanie się woda i coś przestanie "trybić". Z reguły jednak to mało prawdopodobna sytuacja i jeśli masz wszystko sprawne śmiało możesz jechać na Karchera i psikać do woli na silnik. Staraj się nie walić dużo wody tam gdzie jest elektryka a reszta to pikuś.

Myłem już nie jeden silnik i takjak mówie- jeśli silnikowi nic nie dolegało przed myciem, po myciu też u nic nie było.

Jeśli chodzi o preparaty to w Inter Carsie, Focie lub innym sklepie na pewno coś Ci doradzą.

PZDR

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

wez duze dwa brems reniger ( do mycia tarcz hamulcowych... i bedzie wszystko splywac... nie za duzo na plastiki bo biale plamki mogä byc...

lub wez w pistolet nalej rozcienczalnika i pod cisnieniem wal. bedzie lsnil. möj mechaniol tak robi...

ja zawsze po naprawie wycieku. .. lub zeby namierzyc skäd cieknie .. tak robilem

najlepszy i najbardziej trujäcy sposöb

z mojä bee nie idzie sie nudzic
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawsze myje karcherem i nigdy nic sie nie dzialo. Robie to na wlaczonym cieplym (nie goracym) silniku, aby ciecz szybciej odparowywala.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Napisz, czy wrociles o wlasnych silach :mrgreen:

Mgla wodna z myjki wysokocisnieniowej potrafi sie dostac tam, gdzie nie powinna i moze byc klopot...

Tak wiec, ostroznie :!:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Ja też od czasu do czasu ochlapałem silnik Karcherem i jak do tej pory jest ok. Oczywiście trzeba pamiętać aby nie walić myjką pod maksymalnym ciśnieniem tam gdzie są różnego rodzaju wtyczki/czujniki/itp. Jesli robisz to w domu to zmniejsz ciśnienie myjki i delikatnie po chlap po silniku. Potem sobie podszoruj plastiki jakimś szamponem i będzie ok. Ja w okolicy samego silnika robiłem to delikatnie a poza nim można śmielej zasuwać z myjką.

Pzdr.

Opublikowano
bałem się karcherem :d autko ma swoje lata niech coś bd nie szczelnie itp wjechałem do garażu wiozłem zimne piwka muzyczkę wodę szmatkę z micro fibry która doskonale zbiera bród tam gdzie gorzej to szczotka i każdy element starannie wyczyściłem :) fakt że zajęło mi to dość sporo czasu ale teraz aż miło popatrzeć pod maskę:D