Skocz do zawartości

E 36 1.8 i M43 swap na 1.8 is M42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie

W powodzi została uszkodzona moja jednostka napędowa 1.8 i M43 w E36 Sedanie i postanowiłem wymienić silnik na nieco mocniejszy M42 1.8 is. wraz z osprzętem elektryką i kompem. Jak do tej pory wszystko cacy tyle ze się silnik kręci a iskry nie ma. Proszę o pomoc bo nie wiem za co mam się wziąć ? :cry: Ponoć trzeba dopasować EWS - DME testerem serwisowym ale nie wiem gdzie to jest i jak to wygląda. Gdzie mam sie wpiąć. I czy przypadkiem immo nie blokuje bo stacyjki do tego silnika niestety nie udało mi się zdobyć. Przewody wysokiego napięcia sprawdziłem i próbowałem na każdej z czterech cewek. I nic silnik sie kręci a iskry jak nie było tak i nie ma :mad2: :( Proszę O POMOC !!!

Opublikowano
w m42 chyba nie miałeś ews'a?
Opublikowano
EWS - co to jest?
Opublikowano
EWS - co to jest?

Immobilizer

Opublikowano

o dzieki wielkie. w zimie bede zmienial silnik na 1,8 is M42 i zbieram informacje ogolne.

skrzynia zostaje wal dyferencjal

mocowanie silnika to samo tylko zmieniac ;]

chce zyskac na przyspieszeniu Vmax nie musi byc taki wielki.

posprawdzaj dokladniej elektryke. moze cos nie podlączone

Opublikowano
  • Autor
Wyszło na to ze cewki są dojechane. Zmieniłem na listwe cewkową z M43 1.8 i poprzedniego silnika. Jest iskra i pali. ALE teraZ wyszedł kolejny kotek z worka. Nie pali mi na pierwszy cylinder. Iskra jest ale swiece zazuca olejem. nie wiem z jakiego powodu. nie wkreca sie na wysokie obroty. i silnik faluje mirdzy 500 a 1300. :duh: Czy ktoś miał juz z tym do czynienia ?
Opublikowano
Mi na pierwszy cylindrze kopciło świeczkę, po wymianie czujnika wałka rozrządu świeca jest bajka (lecz nie tak idealna jak w pozostałych garach).
Opublikowano
  • Autor
A czy jest jakaś różnica pomiędzy czujnikiem wałka rozrządu w silniku 1.8 i M43 a 1.8 is M42 ? Bo mam cały silnik M43 w częściach tyle ze był utopiony i korbowód bokiem wyszedł. Ale chyba czujniki są ok. I czy dało by rade je zamienić ?
Opublikowano
  • Autor
Zapomniałem dodać ze świeczka na pierwszym cylindrze jest cała mokra i czarna. Zarzuca ją olejem. I czy przypadkiem może być to wina oleju? Może jest jego nadmiar ? Nie zmieniałem jeszcze starego oleju ponieważ chciałem uruchomić najpierw silnik i sprawdzić czy najpierw będzie hulał jak należy a następnie pozmieniać płyny.
Opublikowano

lepiej pozmieniaj te czujniki na takie jakie mają byc.

ps. napiszę tutaj jesli mowa o swpapie,,

mam 1,6 m40 i czy jest sens zmieniac na 1,6 m43?? czy lepiej juz cos mocniejszego?

Opublikowano
  • Autor
Na co lepiej zmienic ? Oba silniki sa do siebie bardzo podobne nie wiele sie roznia pod wzgledem wyposazenia i mocy. Na Twoim miejscu zminil bym na cos mocniejszczego. Ja z 1.8 i M43 115 km po zgonie powodziwym dokonalem zakupu i zmiany na starszy model M42 1.8 is 140 konny. Osprzet i inne podzespoly sa praktycznie te same. Trzeba zmienic komputer i wiazke i gume do przeplywki. Najlepiej kupic kompletny silnik ale dosc ciezko trafic. Polecam Ci szczeze zmiane na cos mocniejszego. Jak swojego dopieszcze to na pewno bede zadowolony. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Mam pytanko czy w 1.8 i M43 Przepływomierz jest taki sam jak w m42 1.8 is ? Czy się różnią od siebie ?
Opublikowano

sprawdz po numerach?

jesli mam E36 316 i chcialbym zmienic dyferencjal , chce zyskac na przyspieszeniu.

zaluzmy ze mam 3,45 to na jaki musialbym zmienic? na mniejszy? 3,44?

Opublikowano

Najlepiej 4.15 :P Ale taki do zwyklej jazdy ulicznej sie nie nadaje.

Generalnie im wyzsze przelozenie tym lepsze przyspieszenie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

wybaczcie odgrzanie starego tematu, nie chciałem zakładać nowego :)

Mam taki problem:

Zmieniam w swoim aucie silnik z M40B18 na M42B18.

M42 które kupiłem ma niestety EWS (okazuje się, że była taka wersja - przejściowa).

Teraz 3 rozwiązania:

- montaż razem z EWS (chciałbym tego uniknąć)

- wykasowanie EWS z komputera (koszty..)

- i teraz pytanie: czy nie mogę po prostu kupić na allegro samego komputera do silnika M42 w wersji bez EWS, i podłączyć??

Skoro EWS składa się z: transpondera, anteny, kluczyka i innego komputera... pierwsze trzy elementy usuwam, a komputer będzie bez EWS - na chłopski rozum powinno zadziałać. Czy ktoś z Was "ćwiczył" ten temat?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jakby ktoś miał ten sam problem:

Przy wrzucaniu do E30 silnika M42 z e36 (z EWS): aby pozbyć się EWS, wystarczy podłączyć komputer z e30, m42 (a więc bez ews).

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
witam dołączę się do tematu z pytaniem. Czy skrzynia od 1.6 m43 podejdzie do silnika m42 1,8is? planuje swapa swojej 316 unikając dużych kosztów . . .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
tak
Opublikowano
a ktoś z was robił taką przeróbę? chodzi głównie o wydech i czy układ napędowy wytrzyma