Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem zainteresowany dieselem 2.0 136km, mniej więcej liczę, że auto będzie miało nabite 200 tyś.

Filtry(na allegro znalazłem zestaw filtrów Knechta za 250zł) i olej(ile go tam wchodzi i jakiej marki wlać tego jeszcze nie wiem) to oczywista sprawa.

Tylko teraz tak auto posiada łańcuch zamiast paska rozrządu, rozumie, że wymieniam tylko wtedy gdy się zepsuje, w innym przypadku nie ma potrzeby.

Jednocześnie odpada pompa która nie jest zamontowana na pasku rozrządu.

Doczytałem, że warto wymienić odmę, oraz olej w skrzyni biegów dla świętego spokoju.

Co jeszcze warto wiedzieć? Co wyście wymieniali od razu ?

Opublikowano
kupiłem niedawno swoja 320d i wymienilem wszystkie filtry łącznie z kompletną odma, wyczyscilem EGRa i wszystko co z nim zwiazane. Olej mam Castrol Edge 5w30 albo 40 nie pamietam teraz. Po nowym zakupie napewno warto poczyscic wlasnie wszystki elektrozaworki i EGRa bo auto moze przez to zamulac

http://www.tapicerki.carsdream.com/images_page/logo.jpg

http://www.tapicerki.carsdream.com/

Opublikowano
Witam.

Jestem zainteresowany dieselem 2.0 136km, mniej więcej liczę, że auto będzie miało nabite 200 tyś.

Widzę, że jesteś wielkim optymistą :D

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Taj jak mówisz filtry ok 250zł. chyba ze się pokusisz na coś z wyższej polki albo ASO. Przypuszczam ze jeśli autko będzie miało nabite w granicy 200k to lej 5W30 lub 40 wchodzi ok. 5,5 litra. Co do rozrządu to BMW zakładało łańcuch na cala żywotność auta, lecz po ok. 300-350k (lub tez wcześniej, zależny od użytkowania auta) ulega on lekko rozciągnięciu (przecież nic nie może trwać wiecznie, wszystko się zużywa z biegiem czasu) sprawdzanie łańcucha robi serwis II po ok. 300 tys. km. (dokładnie nie wiem jak to jest w Polsce ale koledzy tak robią w Austrii i UK.) Co do pompy to będziesz widział ze coś z nią jest nie tak :D. Ekstremalnie ważna jest wymiana właśnie odmy bo jest to raczej słabsza strona auta (jeśli ktoś nie dbał) A co do oleju w skrzyni, prawdopodobnie tez się zmienia ale nie jestem pewien jaki i kiedy. A co do tego co wymienialiśmy... to z przynajmniej u mnie dwumas sprzęgło, wtryski i to właśnie to czego bym ci nie życzył :D

Opublikowano (edytowane)
Albo możesz poszukać takiego samochodu, który ma udokumentowanie te i inne wymiany i problem robi się akademicki. Edytowane przez hary66
Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Albo możesz poszukać takiego samochodu, który ma udokumentowanie te inne wymiany i problem robi się akademicki.

ja ma bardzo dużo części wymienionych na około 7 tyś zł ale samochodu na pewno nie sprzedam poniżej 20 tyś zł .......

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
No, chyba że nagle stanie przed Tobą np. BMW X3 z pewnej ręki do kupienia za 60 000 zł. Masz 3 dni i raczej będziesz musiał sprzedać swoją w "dobrej" cenie.
Pozdrawiam, Hary.