Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam BMW E-39 530D,chcialem sie dowiedziec jaki olej jest dobry do silnika?obecnie mam castrol 10w40 do diesla a samochod przejechane ma niby 240tys.pozdrawiam
Opublikowano
Ja mam nalatane u siebie niby 280tyś benz gaz i leje liqui moly 10w40 taki sam idzie do diesla i benzyny z jakimś tam dodatkiem dwusiarczku czegoś tam nie pamiętam dokładnie. Poczytaj sobie na necie opinie o nim, dobrze się o nim wypowiadają, u mnie 3 auta w domu śmigają na tym oleju. Kolega w hurtowni powiedział mi, że te castrole i reszta to wszystko rozlewane w Polsce z jednego "dołu" a o tym mówił, że jest sprowadzany z Niemiec, ale ile w tym prawdy nie wiem.
Opublikowano
szczególnie patrz na liczbę po ,,W'' czyli 30 lepszy od 40-ma niższą temperaturę płynięcia i lepsze właściwości przy zimnym silniku
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeden telefon do serwisu i wiesz wszystko. Do BMW leje sie olej marki Castrol (tak jak masz na korku napisane), a 0w30 czy 0w40 to parametry, ktore powiedza ci w serwisie.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
ale ten kastrol 10w40 jest gesciejszy od tego 0w30 i 0w40 tak????obecnie mam castrol 10w 40 magnatek do diesla
Opublikowano
magnatec 10W40 jest za lichym olejem do twojego silnika, musisz zalać olejem syntetycznym 0 lub 5 W 30 lub 40 , który posiada także normę LL, na takim oleju przejeżdżasz wg znikających cegiełek ok.20kkm
Opublikowano
Ja jedze na Castrol edge 5W-30, taki w serwisie mi polecili. Bardzo dobry olej. Kupuje go z dystrybucji niemieckiej.
Opublikowano
dzwonilem dzisiaj do serwisu BMW ja juz nie moge zmienic oleju kupilem moj samochod to juz zalany byl pol syntetykiem 10 w 40 i wlanie oleju 0w 30 lub 40 powoduje uszkodzenie silnika.obecnie mam castrol 10w40 i na takim mi kazali jezdzic
Opublikowano
dzwonilem dzisiaj do serwisu BMW ja juz nie moge zmienic oleju kupilem moj samochod to juz zalany byl pol syntetykiem 10 w 40 i wlanie oleju 0w 30 lub 40 powoduje uszkodzenie silnika.obecnie mam castrol 10w40 i na takim mi kazali jezdzic

Wiekszych bredni dawno nie czytalem/slyszalem. Zrob jak uwazasz, ale co ma piernik do wiatraka? Pewnie Panowie z Aso zacieraja raczki, kiedy podjedziesz zamowic turbine... i inne gadgety do M57.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
eee przy 240kkm to jeszcze za wczesnie na polsyntetyk chyba :?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Jak ja kupiłem swoją e39 to był zalany mobil 15w40 no i ja przeszedłem na 5w40 i nic się nie dzieje i nie ma prawa się dziać jeżeli silnik jest w dobrej kondycji.

Cyfra przed literą oznacza lepkość dynamiczną a więc jak się zachowuje w niskich temeraturach a cyfra za literą oznacza lepkość kinetyczną czyli zabezpieczenie przed ścieraniem

Opublikowano

spytam znajomego mechanika.po wymianie oleju ubylo mi ze 3 setki a teraz dluzszy czas jest ok nic nie dolewam,obawiam sie ze jak wleje ten dobry olej on jest sporo zadszy od pol syntetyka,ze bedzie ubywal.....z drugiej strony moj samochod praktycznie stoi caly tydzien jezdze nim tylko w wekendy i czasami wieczorem odpalanie na zimnym silniku tez bierze olej tak?Co tu sie dziwic

cala zime stal tylko odpalalem go dwa trzy razy w tygodniu pochodzil 10-15 min i gaasilem.Jak dobrze pamietam w styczniu dolalem troche oleju i od tamtej pory nic jest ok

• 3 miesiące temu...