Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W dniu wczorajszym udało mi się w końcu połączyć INPA ze wszystkimi modułami w aucie. Ponieważ auto mam od niedawna a nigdy nie miałem styczności z ogrzewaniem postojowym Webasto, to korzystając z połączenia się z tym modułem uruchomiłem sobie (activate) webasto. No i fajnie, cichutko zaczął pracować, ale po jakichś 10 sekundach spod auta od strony kierowcy zaczęły wydostawać się kłęby białego dymu i smród jakby palonego plastiku/kabli. Spanikowałem że pali mi się auto i w pierwszym odruchu nie chwyciłem po gaśnicę bo po pierwsze nie było ognia a w dodatku dostać się pod spód jest niemożliwe, więc trzęsącymi się rękoma dorwałem nasadkę 10tkę i odręciłem klemę (-) akumulatora. Webasto ucichło, smród znikł. Wyłączenie kluczyka ze stacyjki wcześniej nie pomogło, w INPA nie znalazłem opcji "OFF", więc pozostał mi tylko akumulator. Tak wogóle nie wiedziałem że jest tak ciężko nałożyć nasadkę na grzechotkę w takiej chwili - wszystkie nasadki latały w powietrzu :)

Autko miało uszkodzony wcześniej czujnik temp. zewn. i wskazywało -40C, ostatnio wymieniłem czujnik. Czy czujnik ma znaczenie dla webasto? Czy takie smrodzenie jest normalne? Czy może coś zalega w tłumiku webasto, albo wycieka olej? Czy zimą czekają mnie problemy ??? :-(

Moje WEBASTO to THERMO TOP Z/C, typowe dogrzewające silnik, nie posiadam MIDa - więc chyba zero własnej kontroli.

Opublikowano
webasto powinno się odpalać przynajmniej raz na 3 miesiące. to że zaczęło tak dymić to może wina resztek paliwa które zostało w komorze spalania i teraz się wypaliło. jak już odpali to pozwól mu zrobić pełen cykl aby zagrzało układ i samo się wyłączyło. sprawdż czy w rurze tłumika nie ma błota lub trawy. a czujnik temp. zew. nic nie ma do webasta nawet jak jest +20 to powinno odpalić.
Opublikowano
webasto powinno się odpalać przynajmniej raz na 3 miesiące.

Tylko, że ciężko sobie tak odpalać raz na 3 miesiące skoro jest ono odpalane automatycznie przy konkretnej, zaprogramowanej w fabryce temperaturze. A te wiosenno letnie miesiące często bywają cieplejsze niż temperatura odpalania Webasto.

Pzdr.

Opublikowano

jak czujnik temperatury zewnetrznej moze nie miec nic do webasta :)

wlasnie ma i to tyle ze webasto dziala dopiero od temp nizszej od 7-8 stopni i odpowiednio niskiej temp silnika,

to skad niby sterownik dostaje takie info, z ksiezyca chyba nie.

.
Opublikowano
jak czujnik temperatury zewnetrznej moze nie miec nic do webasta :)

wlasnie ma i to tyle ze webasto dziala dopiero od temp nizszej od 7-8 stopni i odpowiednio niskiej temp silnika,

to skad niby sterownik dostaje takie info, z ksiezyca chyba nie.

Ale z drugiej strony kiedy miałem urwany czujnik temperatury zewnętrznej i pokazywało mi -40 stopni - a było to w okolicy maja/czerwca - to jakoś Webasto mi się nie załączało (temperatura na dworze oscylowała w okolicy 18-20stopni). Być może jedyne wytłumaczenie jest takie, że jeśli czujnik jest oderwany to wtedy komputer widzi, że go fizycznie nie ma i nie uruchamia non stop Webasta.

Pzdr.

Opublikowano

dobrze kombinujesz, uszkodzenie czujnika temperatury sterownik wykryje tylko w kilku sytuacjach takich jak, zwarcie, przerwa, zwarcie do masy, plusa.

Problem z webasto

Juz wiem skad webasto ma informacje o temperaturze, tzn wydaje mi sie ze wiem. Ja mam webasto thermo top z/c d i ono jest włączame w momencie kiedy dostanie info w postaci +12V na pin 3 ( w szesciopinowej wtyczce na webasto). Npięcie to podaje włącznik termiczny który zwiera obwód właśnie przy temperaturze ok 7 stopni celcjusza.

.