Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanko odnośnie szyb ponieważ u mnie przy podnoszeniu szyby nie idzie ona równo szczególnie przy końcu wymieniłem uszczelke ponieważ byla zniszczona przez nierówna prace szyby dzisiaj wymieniłem ślizgi i lipa dalej to samo co to może być podnośnik do wymiany czy coś innego prosze o pomoc bo denerwujące jest nie móc otworzyć szyb.pozdrawiam
Opublikowano
No właśnie już gdzieś o tym słyszałem ze sie reguluje jakas sruba ale niewiem o jaka chodzi byłbym wdzięczny o przyblizenie tego z góry dzieki
Opublikowano
To ja sie podepne. U mnie jest problem, bo szyba od kierowcy do polowy sie zasuwa a pozniej idzie(zacina sie) sama lewa czesc do gory, a na koncu robi sie szpara 4-5 cm pomiedzy slupkiem a szyba. Czyzby prowadnica? Choc do polowy jest ok.. :?
Opublikowano
Kolego pakulson ja tak mam tylko w mniejszym stopniu, bo zaczyna ja sciagać pod koniec zamykania wtedy szyba zaczyna wychodzić z uszczelki, ale tak jest teraz bo jak kupiłem auto to byla masakra szyba już w polowie całkiem wypadała trzeba było ja trzymac i dopiero zamknąc po rozebraniu okazało sie ze jedno ramie podnosnika wypadło ze ślizgu pozatym jedna strona szyby wypadła z prowadnicy w drzwiach i teraz wnioskuje ze ktoś wcześniej próbował otwierać szybe a napewno próbował bo bylo widać po uszczelce i skrzywieniu ulegly prowadnice tak myśle,po ogarnięciu ślizgów jest lepiej ale jeszcze to nie to.
Opublikowano

Rozebralem, okazalo sie sie wypadlo z zaczepu takie plastikowe kolko (kulka? ) co wchodzi otwor na koncowkach tych metalowych ramion. po wlozeniu caly czas wypada i nie da sie zablokowac ta blokada co tam jest. Nie wiem jak to sie nazywa slizgi? Chwilowo szyba zablokowana deska, bo wogole nie moglem zamknac elektrycznie a auto stoi pod blokiem. Drugi problem to taki ze mechanizm po odlaczeniu nie idzie do konca. Tzn odsuwa do samego konca ale zasuwa do ok 70-80% i silnik staje. Teraz przy zamykaniu drzwi slychac na chwile silniczek (chce opuscic lekko szyby, ale teraz nie jest na prowadnicy. Chyba jest to element nr 2 na tym rysunku:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=51_2055&hg=51&fg=10

Opublikowano
Tak to element nr 2.Kup nowe ślizgi 2 szt ok 15zł razem z nimi są spinki ktore trzeba założyć żeby ramie nie wypadało, jeśli ramie wypada to nie będzie zamykać też tak miałem można tylko sobie pokrzywić prowadnice na początku kup ślizgi koszt nie duży póżniej zobaczysz co sie będzie działo jeśli dalej ja wymienilem plastiki jest lepiej ale i tak pod koniec zamykania szyba idzie krzywo.Powodzenia napisz jakie efekty.
Opublikowano

ślizgi w aso 5 zł za sztukę

a idzie krzywo bo prawdopodobnie urwał się zaczep dolnej prowadnicy szyby, na linku który wsadził pakulson element nr 12 (na dole taka blaszka) jest tylko zgrzewana w 2 miejscach i lubi puszczać. u góry (w połowie drzwi) tą prowadnice wciskasz a na dole skręcasz

jeśli dalej masz szopki z prędkością zamykania potraktuj prowadnice szyby (w rowkach) wd-40 lub tym podobnym specyfikiem

ps. regulować możesz ramieniem przy śrubie nr 3 z tego co pamiętam

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano

Zamowilem slizgi. Dzis jade odebrac i jak starczy czasu to dzis zrobie i zdam relacje :)

Przypomnialo mi sie jeszcze, ze nie mialem jednej sruby mocujacej tapicerke do drzwi (powinny byc 2 pod zaslepkami); czy ona tez spelnia jakas funkcje, oprocz podtrzymujacej?