Skocz do zawartości

Nowy na forum - pierwsze pytania: prędkościomierz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam na imię Radek lecz w sieci używam ksywki "Student" - Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem - właściwie już klasyka - E30 318iS. Samochód jest z końcówki 1989 roku, ma przejechane 160 tysięcy km. Ja jestem jego trzecim właścicielem. Samochód sprowadziłem z Francji i jest w bardzo dobrym stanie poza kilkoma płytkimi rysami nie ma żadnych uszkodzeń ani korozji.

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy już w drodze do Polski to dość spore przekłamania szybkościomierza. Otóż porównując z GPS zegar zawyża wskazania o równe 20 km/h! (do mniej więcej 50 km/h zawyża nieco mniej - ok. 15 km/h). Opony mają rozmiar 195/60/14 a więc takie jak zaleca producent. Z tego co zauważyłem zegar nie jest napędzany linką lecz sterowany elektronicznie. Przeglądałem tematy na forum lecz nie znalazłem usterki takiej jak moja. W związku z tym prośba o radę. Druga rzecz: czytałem instrukcję kasowania "Inspekcji" oraz konieczności wymiany oleju. Rozumiem, że aby "zgasić" napis INSPECTION należy zmostkować pin nr 7 i masę samochodu przy włączonym zapłonie i tyle tak? Podobnie ze wskazaniem wymiany oleju - czyli lampki żółtej i czerwonej? Czy dobrze zrozumiałem?

Pozdrawiam,

Student

Edytowane przez Std
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzien dobry wszystki nie jest dobrym tytułem do postu, zmień nim mod zamknie temat.

Moim zdaniem na 14 kołach powinny być opony 195/65r14, ale i na nich licznik bedzie kantował. Niestety każdy licznik ma tendecję do kantowania. Jak mam 195/60r15 i też mi licznik zawyża ale juz tylko o 5-7km w stosunku do gps. Ale nie bądz pewny na gps bo one też lubią przekłamywać.

Wiadomo, po kupnie pakiet startowy, czyli filtry, oleje, sprawdzenie zawieszenia. Inspekcję resetuje się jak mówisz, trzymać ok 7-10sekund. Zielone lamkpi od razu się zapalą.

Szerokiej w nowy aucie.

Opublikowano
Pakiet "startowy" został zrobiony przez poprzedniego właściciela a przed wyjazdem do Polski samochód przeszedł badanie techniczne. Ja się zgodzę, że szybkościomierz może zawyżać o jakieś 5%, gps też troszeczkę no ale żeby aż tyle? i co ciekawe różnica jest dla każdej prędkości stała i wynosi 20 km/h bez względu na to czy jadę 80 km/h czy 150 km/h.
Opublikowano

jechałem amerykańskim isuzu rodeo (terenowy) z oponami 285\80\r15. właczyłem sobie gps.

gps pokazał 125km/h

auto pokazywało 90mp/h (w przeliczeniu 145km/h)

srebrny opel wektra przyłapał nas na 140km/h

no i komu tu wierzyć?]

sprawdz czujnik prędkości. jest on po prawej stronie w dyferencjale. przy okazji bedziesz mógł wymienić olej w nim.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym raczej obstawiał zły rozmiar opon.Czujnik albo działa albo nie działa.
Opublikowano
Ja bym raczej obstawiał zły rozmiar opon

Samochód ma założone opony o rozmiarze 195/60/14 a więc takie jakie zaleca instrukcja. Różnica pomiędzy profilem 60 a 65 dla tej samej szerokości opony wynosi kilka procent (tutaj można sprawdzić) i dla prędkości 100 km/h wskazania prędkościomierza byłby wyższe o 3,2 km/h a gdzie tu całe 20 km/h????

Opublikowano
W KAŻDYM aucie licznik klamie podajac wyższa wartość od realnej w moim 325 przy 100km/h klamal o ok 8-10km przy 260 klamstwo juz uroslo bo raealnie jechalem 225 :norty:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym raczej obstawiał zły rozmiar opon

Samochód ma założone opony o rozmiarze 195/60/14 a więc takie jakie zaleca instrukcja. Różnica pomiędzy profilem 60 a 65 dla tej samej szerokości opony wynosi kilka procent (tutaj można sprawdzić) i dla prędkości 100 km/h wskazania prędkościomierza byłby wyższe o 3,2 km/h a gdzie tu całe 20 km/h????

Według naklejki na aucie i książke obsługi a nie jakiś smiesznych przeliczeniach jest 195/65r14. A to że kantuje to norma. Na 14 przy tym rozmiarze, opony nowe to przy 100km jakieś 12km. Ale jak matiss wspomniał, gps też kantuje (opoźnienie sygnału, często słaby sygnał z satelit) wieć bym się nie przejmował. Jak wspomniałem ja mam 195/60r15 i kantuje mi tylko o parę km (przy 100 gps pokazuje mi 102, przy 150 na gp mam 153). Jak bym założył 195/65r15 pewnie licznik w stosunku do GPS bedzie zaniżać.

Jak chceż by ci pokazywło jak gps to musisz wyjąć licznik i przemalować skalę. :twisted: :twisted:

p.s.http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=14421

Opublikowano
Jak bym założył 195/65r15 pewnie licznik w stosunku do GPS bedzie zaniżać.

Tak, o jakieś 10 km/h wg mojego gps-a. :mrgreen:

Opublikowano
Dziś zrobiłem próbę porównawczą gps w innym samochodzie - wskazania gps i prędkościomierza pokrywały się w 100% przy każdej prędkości.
Opublikowano

U mnie przy 195/64 R14 GPS pokazuje tyle samo co prędkościomierz tyle że czasem zdarzy mi się być offline ale prędkości się pokrywają mniej więcej w 100% jeśli chodzi o przekłamania GPS to owszem występują ale podczas przyśpieszania, natomiast przy równej autostradowej przelotowej pokrywają się w 100% wszystko jeszcze zależy jaki to odbiornik GPS i na jakim oprogramowaniu jedziemy...

Co do przekłamań to nie wiem ale czy jak się włoży dyfer o innym przełożeniu niż ten co był zegary zostaną??? to nie będzie przekłamań??? w W124 na pewno tak było bo zmieniałem motor z 200D na 250D 20V i poszedł inny dyfer i skrzynia a zegary zostały od 200D i hmm.. prędkościomierz pokazywał bzdury, proste miał ustawioną inną stałą K.... ale to tylko moja teoria

Nie masz co zrobic kasą ??........

Zostań klientem stacji ASO :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moim zdaniem nigdy nie ma 100procent pokrycia z gps. Starczy ze opona jest zuzyta i już licznik minimalnie kantuje w stosunku do nowej opony.
Opublikowano

No więc właśnie ja sprawdzałem zgodność wskazań gps i prędkościomierza w W123. Opony prawie nówki (mają ze 3 tysiące może) - wskazania pokrywały się w 100% w całym zakresie prędkości. BMW mam od drugiego właściciela (samochód przywiozłem z Francji) i z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącego z pewnością sądzę, że samochód nie miał żadnego dzwona tudzież nic w nim nie rzeźbiono. Dlatego pytam co może powodować takie przekłamania? Szukając na forum znalazłem informacje o zużytych bateriach mających wpłw na wskazania "obrotki" oraz wskaźnika poziomu paliwa, jednak w moim przypadku oba wskaźniki działają ok. (Pomijając może skoki wskaźnika paliwa gdy poziom zbliża się do rezerwy - jednak to może być spowodowane usterką samego wskaźnika - tym zajmę się już niedługo). Tak więc szukam przyczyny, z powodu której prędkościomierz aż tak bardzo kłamie.

Student

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja podejrzewam że tylko dobór opon. W e30 raczej zawsze kantuje. Tata ma 316 z 86roku na gaźniku elektr. licznik do 220 wyskalowany i równiesz kantuje, mimo że ma katalogowe 175/75/14 ale tylko o 5-10km. Ja u siebie mimo ze mam trszkę wieksze to licznik i tak zawyża. W twoim przypadku to najpierw bym zmienil opony na właściwe i się przyzwyczaił. Ale swoją drogą 15-20 to dużo. A zegary masz do 240 czy do 260??
Opublikowano
W twoim przypadku to najpierw bym zmienil opony na właściwe i się przyzwyczaił.

To znaczy, że te co mam to nie są właściwe?!?! zdziwiony jestem bo według instrukcji jaką dostałem wraz z samochodem producent dopuszcza następujące rozmiary: 175/70/14, 195/60/14 i 195/65/14, to dlaczego sądzicie, że mam niewłaściwy rozmiar??

Student

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
miałem wczesniej 195/65r14 i nie kantował o 20km. tylko gdzies w okolicy 10 km przy 100.
Opublikowano

a jesteś w stanie sprawdzić swój licznik czymś co na pewno nie przekłamuje?

moze licznik samochodowy jest sprawny a przekłamują urządzenia z którymi porównywałeś prędkości.

opony mogą wpływać na przekłamania ale nie aż o 20km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja opony bardzo odbiegają od tych właściwy to mogą kantować o wiecej niż 20km. załóż np.do e30 opony 195/45r14. na liczniku bedziesz miał ze 200 a naprawdę ze 160-170.

p.s. ale popadam w skrajność hehehe :D

Opublikowano

spytaj sie mobilków na CB radiu gdzie stoi policja z radarem. jedz zgodnie z przepisami. jak jest ograniczenie do 50 to niech na liczniku samochodowym będzie 50 i zobacz ile na gps. policja napewno jak zobaczy bmw to cie zbada. zatrzymaj sie i spytaj sie ile im pokazało. wtedy bedzie wiadomo co przekłamuje. lub jedz na hamownie...

rzeczy wpływajacych na predkosc i urządzenia gps jest wiele. kwestia przyzwyczajenia. bo wszystko wyregulować bedzie ciężko.

dobra. rozmawiamy o wymiarach opon. a bieżniki?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałbym odgrzać ponownie temat, który założyłem. Nie było mnie dłuższy czas z powodu urlopu a później miałem dość sporo zajęć. Poza tym w końcu zarejestrowałem moje BMW. Do rzeczy: odpowiadając na pytanie kolegi o bieżnik - jest w porządku - powiedziałbym, że zużyty w 30%. Nie sądzę jednak aby nawet mocno zużyte opony tak mocno wpływały na wskazania prędkościomierza. Wyjąłem czujnik z tylnego mostu i go przeczyściłem - nie był prawie wcale zabrudzony. Cóż, na razie przyzwyczaję się do tego ale nadal będę dociekał co jest nie tak. Natomiast martwi mnie inna rzecz: po miesiącu stania w garażu okazało się, iż ekonomizer nie działa jak należy - wskazuje albo 0 albo - przy mocnym wciśnięciu pedału przyspieszenia - okolice maksymalnego zużycia paliwa. W ogóle nie pokazuje wartości pośrednich. Czy koledzy mieliby jakieś wskazówki dotyczące naprawy tej usterki? Przeczytałem listy dotyczące usterek ekonomizera lecz nie znalazłem takiej usterki jak moja... Dziś zdemontowałem zegary i przeczyściłem styki - nadal to samo.

Pozdrawiam,

Student

Opublikowano

Stary napiszę Ci na moim przykładzie

Nie stałeś się jak ty to nazwałeś SZCZĘŚLIWYM posiadaczem E30 iS tudzież m42b18

iS może jest fajną zabawką dopóty zacznie przeczyć prawą fizyki ...

Życzę dużo wytrwałości!!!

PS

Jeżeli ktoś z okolić Nowego Sącza ma do czynienia z m42b18 w E30 i czuje się na siłach w elektryce, a dokładnie wiązce silnika , a zarazem chce pomóc(oczywiście nic za darmo) to proszę o kontakt pod e-mail: [email protected]

Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.