Skocz do zawartości

BMW e34 - prawdopodobnie problem z elektrozaworem lub nagrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem BMW dopiero od miesiąca.. Z góry dziękuje za pomoc!

Mam problem z moim BMW E34 (1994r, klima, 2000ccm - 150KM).. Mianowicie, objawy są takie: gdy jadę samochodem pokrętła ustawione mam od temperatury na zimno i ustawienie na kratki, to wieje zimne powietrze na kratkach. Jednakże gdy ustawie nawiew na szybę to leci na szybę ciepłe powietrze a w kratkach zimne. Gdy ustawie temp. na ciepło w aucie grzeje bez problemu. Jak włączę ogrzewanie tylnej szyby to działa bez zarzutu.

Jeszcze jeden problem...w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego miałem MAX, jednak pojeździłem parę dni i gdy sprawdziłem stan to było prawie pusto (sprawdzałem na zimnym silniku, rano przed odpaleniem). Dodam tylko tyle, że auto nie zagrzewa się tzn. temperatura jest dokładnie na środku, w korkach czasem +/- 1mm wyżej. Czy to może być nagrzewnica czy tylko ten elektrozawór?!

I jeszcze jeden problem, nie wiem czy mam dobrze odpowietrzony układ chłodzący.. Mam na myśli to, że górną rurę która idzie z chłodnicy jest ciepła, a ta dolna zimna?! To ma tak być czy coś jest nie tak?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

BMW E91 ( 16.01.2008 ); N43B20 A
Opublikowano
co weza jak ja miałem dolny zimny waz to byla wina termostatu ( tylko ze mi jeszcze plyn wywalalo zbiorniczkiem) na poczatek dobrze odpowietrz uklad
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
To muszę chyba dobrze odpowietrzyć.., bo płynu zbiorniczkiem mi nie wywala. Dzięki!
Opublikowano
Masz uszkodzony elektrozawor gdyz przy nadmuchu na szybe i nogi przy ustawieniu pokretel na zimne powinno leciec takie samo powietrze jak na kratkach natomiast na kratkach zawsze bedzie lecialo swieze powietrze z zewnatrz bez wzgledu jaka temperature ustawisz
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymieniłem elektrozawór i wszystko działa jak należy! ;) Późniejsze objawy jak się elektrozawór zawiesił to takie, że nawet już nie reagował na ustawiania powietrza - zimno/ciepło.

U mnie jednak leci kratkami ciepłe jak ustawie. Jedyne miejsce gdzie leci cały czas zimne powietrze to kratka na desce.! ;)

pozdrawiam ;)