Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie objawy tylko na rozgrzanym silniku i nie ma reguly na to kiedy huczy czasem tak czasem nie i zawsze zczyna huczec od 2000obr.

Generalnie dzwiek jest jak jakas wielka dmuchawa albo odkuzacz bardzo głosne.

Wiecie moze czym to jest spowodowane?

Opublikowano
Mnie tak się wydaje, że to Visco, czyli ten dużachny wiatrak za chłodnicą. "Sprzęgiełko" załącza go w chwili kiedy silnik wymaga lepszego chłodzenia, toteż wiatrak nie zawsze słychać.
Opublikowano

Jak sie rozgrzeje, ok - ale z włączoną klimatyzacją, czy bez?

Bez włączonej klimy, visco nie ma prawa sie zasprzeglać - wystarczą jej wolne obroty, żeby utrzymywać ciecz poniżej +99st.

Włączona klima dodatkowo ogrzewa srodek, wtedy sie visco włącza i mamy wichure od ponad 2000obr.

Włącz OBC test 7 i sprawdź przy jakiej temperaturze masz tę wichurę. Możesz miec problem z samym wisco lub temostatem.

Opublikowano

Nie ma zaleznosci z klima i bez klimy tak samo.

Na postoju nawet jak przegazuje to wyje na jalowym wraz ze wzrostem obrotow i slabnie ze spadkiem .

100% nie visco

Opublikowano

Olej CARLUBE, z tego co wiem calkiem dobry.

Do turbiny zajrze w tygodniu i dam znac co z tego wyszło.

Tak na marginesie niedawno czyscilem zawor przy turbinie i po tym zbiegu nie zdarza sie to tak czesto jak wczesniej.

Moze ten zawor sie zawiesza, jest taka mozliwosc?

Opublikowano
witam mam ten sam problem identyczny sprawdzalem turbine i ma bardzo delikatny luz ale w poziomie na wirniku ok 1mm wymienilem przeplywke bo wyskakiwal mi jej blad ale huczy tak samo ALE kiedy stoi na postoju odziwo nic nie slychac nie mam pojecia co to jest moc auto ok spalanie rowniez, moze to jakis wezyk od podcisnienia albo dolot do intercoolera? prosze o jakies podpowiedzi bo nikt nie wie co to moze byc...
Opublikowano
W mojej jest tak ze kiedy ja przeciagne na niskim biegu do konca to na jakisz czas ustaje ale po jakims czasie znow sie to robi.
Opublikowano

Bez włączonej klimy, visco nie ma prawa sie zasprzeglać - wystarczą jej wolne obroty, żeby utrzymywać ciecz poniżej +99st.

Włączona klima dodatkowo ogrzewa srodek, wtedy sie visco włącza i mamy wichure od ponad 2000obr.

Włącz OBC test 7 i sprawdź przy jakiej temperaturze masz tę wichurę. Możesz miec problem z samym wisco lub temostatem.

witam

jestes kolego pewien ze visco nie powinno sie zalaczac przy wylaczonej klimie. bo mi sie wydaje i rowniez tak u mnie jest ze bez klimy jak temperatura zewnetrzna jest bardzo wysoka to visco sie rowniez zalacza.

pzdr

Opublikowano

Witam wszystkich!

ar_w napisał(a):

witam

jestes kolego pewien ze visco nie powinno sie zalaczac przy wylaczonej klimie. bo mi sie wydaje i rowniez tak u mnie jest ze bez klimy jak temperatura zewnetrzna jest bardzo wysoka to visco sie rowniez zalacza.

Potwierdzam. Nie zauważyłem żadnej praktycznie zależności pomiędzy włączoną klimą a załączaniem/nie załączaniem się visco. Nie wiem też, dlaczego tak miałoby być...?

ar_w - proszę wyjaśnij, czemu według Ciebie taka zależność występuje? Nie podważam posiadanej wiedzy, zaciekawiło mnie to po prostu, dodatkowo u mnie jest inaczej - i już głowa niespokojna :?

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

witam

u mnie taz nie ma taj zaleznosci poprostu sie wlacza niezaleznie czy z klima czy bez.

zwracam honor koledze Langi_84 jednak miales racje to visco tak halasuje.

turbina okazala sie zdrowa.

tak na marginesie dzisiaj rozmawialem z mechanikiem ktoremu przedstawilem problem i odziwo ze spokojem bez glupich min stwierdzil ze zdarzylo sie mu juz kilka takich robic najczesciej 3.0d z pozytywnym rezultatem. przyczyna jest brud i kurz ktory zamula blaszki na chlodnicy przez to powietrze nie wystarczajaco chlodzi uklad, i dlatego tak czesto visco sie wlacza. powiedzial ze wystarczy zdjac chlodnice i ja umyc a przy okazji przeplukac w srodku. wiec umowilem sie z nim w tygodniu.

napisze po tej operacji jaki jest rezultat.

dajcie znac jesli ktos tego probowal i jaki byl wynik

pzdrawiam

Opublikowano
Przy temperaturach powyżej 30st.C już nie wspomnę jaki upał "wali" od asfaltu, najczęściej rozgrzanego do ok 50st.C, nie ma się co dziwić temu. Problem może stanowić visco załączające się przy 20st.C.
Opublikowano

Huczenia turbiny jest kilka powodów :)

U mnie też turbina zaczęła huczeć, wystraszony bylem nieźle. Okazało się, że padła dwururka (przedziurawiły się obie plecionki) od kolektora - dzwięk turbiny przenosił się na zewnątrz poprzez tę dziury w plecionkach. Po wymianie nastała błoga cisza...

Opublikowano
Witam,

Mam takie objawy tylko na rozgrzanym silniku i nie ma reguly na to kiedy huczy czasem tak czasem nie i zawsze zczyna huczec od 2000obr.

czy masz skrzynie automatyczną? jeśli tak to sprawdz pod autem na właczonym silniku czy ten dzwiek nie wydostaje sie czasem ze skrzyni, może pompa olejowa w skrzyni kończy żywot. No chyba że sie za póżno obudziłem i juz sprawa rozwiazana :mad2:

Opublikowano
Witam,

czy masz skrzynie automatyczną? jeśli tak to sprawdz pod autem na właczonym silniku czy ten dzwiek nie wydostaje sie czasem ze skrzyni, może pompa olejowa w skrzyni kończy żywot. No chyba że sie za póżno obudziłem i juz sprawa rozwiazana :mad2:

mam automat ale to nie skrzynia jak narazie nic na to nie wskazuje.

u mnie wlasnie wisko sie wlacza nawet przy 17st.C. tylko ze czasami stoje w dlugich korkach po 40min.

wlasnie to mnie martwi ze za szybko sie wlacza i wichura ze beret urywa :x

tak jak pisalem wczesniej jade na mycie chlodnicy i zobaczymy czy pomoze jak nie to wymienie to badziewie

pzdr