Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące tulei wahacza wzdłużnego tylnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem tuleje gumowo-metalowe wahacza wzdłużnego tylnego no ale są dwa rodzaje tulej z FEBI dostałem tuleje bez kołnierza metalowego rys. po prawej a z LEMFÖRDER są z kołnierzem rysunek po lewej.

więc mam pytanie czy będzie odczuwalna różnica w prowadzeniu autka na drodze czy konstrukcja ma wpływ tylko na żywotność tuleji ?

dzięki za odpowiedzi

http://img379.imageshack.us/my.php?image=rysunek12cs.jpg

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano

Możliwe że zależnie od rocznika albo wersji nadwozia były różne tuleje.

U mnie w sedanie z '92 są tuleje z kołnierzem, kiedys sprzedano mi taką bez kołnierza i po miesiącu musiałem kupić nową właśnie z kołnierzem.....

Opublikowano
ja tez jakis czas temu wymieniałem te tuleje w swoim autku z 91roku i w sklepie kolega dał mi tylko takie z kołnierzem o innych nawet nie wspominał bo powiedziałem mu ze chcę coś dobrego zamontować! więc wygląda na to ze te z kołnierzem są lepsze....
Opublikowano

Chodzi Wam o element numer 4?

http://img221.imageshack.us/img221/7190/1618wy.png

Jezeli tak to w ASO kosztuje 41,12 + VAT...

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano (edytowane)

A że tak spytam na jakiej podstawie stwierdzilscie ze wymagają wymiany? wizualna ocena ich stanu czy jakies negatywne objawy podczas jazdy?

Pzdr

Edytowane przez Zbir
Zbir
Opublikowano
dokładnie 4 ale to wygląda inaczej niz na rysunku wiec tym sie nie sugeruj!!!

Ok, wiem ze wyglada inaczej, ale w ASO kosztuje ok. 50zl to chyba nie warto bawic sie w lemfordery srery itp :roll2:

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

Jak są wyrobione to napewno bedziesz to czuł wjeżdżając szybciej w zakręt na którym są nierówności jest to takie specyficzne rzucanie tyłem bardzo odczuwalne i wkurzające i na szarpakach powinno też powazać.

Pozdrawiam

Opublikowano

i wszystko się wyjaśniło w kołnierzem tuleje sa mocniejsze autko będzie sztywniejsze w katalogu firmy Mayle te tuleje są dedykowane do modeli E36 M3 :roll2:

jutro testy dziś już nie było czasu

jeśli chodzi jak poznać że tuleje są wyrobione tył auta będzie myszkował na zakrętach potem w miarę czasy mogą do tego dojść stuki .

jeśli chodzi o cenę 50 zł za sztukę

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano
Jak są wyrobione to napewno bedziesz to czuł wjeżdżając szybciej w zakręt na którym są nierówności jest to takie specyficzne rzucanie tyłem bardzo odczuwalne i wkurzające i na szarpakach powinno też powazać.

Pozdrawiam

no i przy tym temacie wyjasnil sie watek czemu w koleinach mi tak tylem samochodu macha przy 110/h juz strach jechac ... na dniach jade i ja wymienic te tuleje. Choc przyznam ze myslalem ze to amortyzatory sa wybite :roll:

Opublikowano
ja tam na tym schemacie widze jeszcze co najmniej 4 inne tuleje gumowe: 2,3,6 i 8 wiec chyba trzeba byc sherlokiem holmsem zeby dojsc którą akurat trzeba wymienic albo miec nadmiar kasy i robić wszystkie...
Zbir