Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam kupilem e38 i cos mi z tylu skrzypi w zawieszeniu szczegolnire jak jest sucho ladan pogoda jak jest mokro na drodze to mniej,wiecie moze co to moze byc,mowili mi ze to moga byc tuleje dolnego wachacza czy to prawda i czy mozna wymienic same tuleje czy caly wachacz trzeba pozdrawiam i dzieki za pomoc
Opublikowano

Do wymiany masz tuleję wachliwą.

Zrób sobie wgląd w ETK, zobaczysz w dolnej części zawiecha taką rurkę długą śrubę i coś co po niemiecku brzmi "kugelgelenk" - jakos tak to się pisze.

Bildtafel 33_0444

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No ja się muszę przyłaczyc do tematu.

Wymieniłem półoś tylną prawą. Auto stało u mechanika 2 tygodnie , jade i po 20 km słyszę masakryczny dzwięk skrzypiącej powojennej wersalki.

Tyle tylko tu tak jak by guma ocierała albo tak jak by olej wylał sie z amortyzatora

co o tym sadzicie ??

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Kup strzykawkę i igłe i wpuść tam troche oleju.

Nie zawsze tuleja jest wybita czasami tylko skrzypi.

Ja tak nasmarowałem tuleje rok temu i do tej pory cisza.

Opublikowano
Ja tak nasmarowałem tuleje rok temu i do tej pory cisza.

Zrobiłem tak samo, ale niestety tulejka jest już do wymiany.

Ta tulejka to nr 2 na poniższym rysunku:

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/o/v/2.png

Widzę, że jest to dość popularny problem :mrgreen:

AP
Opublikowano
Witam, ja posiadam e 39 i czasem jak wysiadam lub wsiadam do samochodu nagle cos z tylu skrzypi, po czym jak nasikam mocno na tyl to cisza ale jak tak ponaciskam z kilka razy to czasem skrzypnie znowu, zauwazylem ze skrzypi czesciej kiedy naciskam przy otwartych tylnich drzwiach i doskianu na prog , odglosy dodchodza spod kola. Czy to tez ta tuleja? Dodam ze od jakiegos czasu, prawa strona tylu jakos mi nizej siedzi o ok. 1cm niz lewa, ale czasem roznica zmieniejsza sie do 0,5 cm. Nie wiem czy tak ma byc czy to tez cos siada juz. Prosze o opinie, a jesli chodzi o ta tuleje to jak to sprawdzic wizualnie czy to sie jeszcze nadaje do eksploatacji?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

wlasnie wczoraj wymienialem w swoim E39 te "tuleje" (na rysunku nr 2), jesli poprawnie to rozpoznaje to jest to nazywane przez BMW "sworzen wahacza dolnego" - przynajmniej tak to opisuje ASO i tak dostalem na fakturze. Niestety "moj mechanik" nie posiada specjalisztycznych narzedzi jakie sa wymagane do wymiany tych sworzni... wiec musialem to zrobic w ASO po 200 pln za sztuke :-(

Pozdrawiam,

Artur