Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 327
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Cześć , potrzebuje opon letnich , co byście doradzili podobno Hankooki ventus s1 są dobre , zbliżającej się do jakości premium przy pułapie cenowym ze średniej półki. Oponki potrzebne na felgi : 8.5J ET35 , 9.5J ET30, jakiego rozmiaru opon tak a propos szukać ? :)

Te felgi mają być do tego 143 konnego auta?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
R18

Do takich felg możesz założyć na przód 235/40 R18 a na tył 265/35 R18 lub przód 225/40 R18 i tył 255/35 R18

Opublikowano

Tam gdzie kupuje felgi polecili mi również oponki Uniroyal Rainsport 3 jak myślicie?

Kto miał z Nimi do czynienia ?

Bo nie chce mieć takiej akcji, że kupię opony i się okaże, że będą pływać po drodze jak co niektórzy członkowie naszego forum piszą jakie mają akcje że swoimi

Opublikowano
Oponki potrzebne na felgi : 8.5J ET35 , 9.5J ET30, jakiego rozmiaru opon tak a propos szukać ? :)

Moim zdaniem są to za szerokie felgi do E9X z wyjątkiem M3. Ale jak ktoś lubi to kto mu zabroni.

1. Opony:

przód felga 8,5" 225/40/R18 = 637,2mm --> naciąg opony na feldze!

tył felga 9,5" 255/35/R18 = 635,7mm --> naciąg opony na feldze!

Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył 1,5 mm (0,2 %)...

2. Opony:

przód felga 8,5" 255/35/R18 = 635,7mm

tył felga 9,5" 295/30/R18 = 634,2mm

Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył -1,5 mm (-0,24 %)...

W drugim zestawie trzeba by sprawdzić czy opona się zmieści w tylnym nadkolu.......

:wink:

Opublikowano

Chce by się pewnie jeździło żeby opony nie wystrzeliło i by w miarę ładnie to wyglądało bez stosowania dystansów.

Ten co wyszedł naciąg na oponie to jest jeszcze w granicach tolerancji mam rozumieć , tak ? czy już stwarza jakieś zagrożenie ?

Jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie , więc wolę dopytać by póżniej niespodzianek nie było :)

Opublikowano

Wg tej tabelki to byłoby , bo jak wyszukałem oponki 265 na oponeo z runflatem to nic nie pokazało.

Jak myślicie kupować wszystkie oponki jednego producenta ? bo rozmyślam Hankook Ventus S-1 Evo2 K-117 o 255/35 , dwie sztuki i

Uniroyal RainSport 3 o 225/40 , też dwie sztuki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mieszaj asymetrycznych opon z kierunkowymi, wybierz 4 takie same.
Opublikowano
Zaczynam powoli rozmyślać nad oponami zimowymi. Jakie polecacie zimówki? Interesują mnie takie, które będą warte swojej ceny i będą się sprawdzać w aucie tylnonapędowym.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Czy korzystał ktoś z opon zimoych Nokian WR D4? Zastanawiam się nad ich zakupem do 330xi. Jaki indeks wybrać 94V czy 91H wystarczy (różnica 40zł/szt)?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kupiłem właśnie zimowe Nokian WRD 4 RoF. Cichutkie jak na RoF i świetnie idą na mokrej nawierzchni. Na śnieg jeszcze czekam. Wyszło 1500 zł. Rozmiar 16/205/55. Indeks 91H ale mam słabszą wersję n43 318i, więc szybciej niż 215 km/h i tak nie pojadę. Najważniejsze koniec już z wożeniem zimą koła na pace :mrgreen: Bagażnik wolny przez cały rok.
www.kancelariaturowski.pl
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Auto: e90 320xd 135 KW

Poszukuję opon letnich. Obecnie w dobrych cenach są 205/55 R16 Bridgestone Turanza T005 DriveGuard Run Flat, 94 W.

Z tego co widzę w opisie są XL czy wzmocnione.

Z etykiety wynika, że na mokrym mają A, opory toczenia C, głośność 72 dB.

Miał ktoś może styczność z tymi oponami? Będą odpowiednie? Nie będą za twarde?

Zimowe mam bez RoF i auto trochę pływa przy większych prędkościach, stąd na lato chcę pozostać przy run flat'ach.

Może jakieś inne godne polecenia?

Z góry dziękuję

Opublikowano
Ja mam te opony letnie w wersji RoF. Bardzo fajne jak dla mnie. Twarde ale to specyfika każdego RoF. Trzymają drogę. Wydaje mi się, że Bridgestone Turanza (oczywiście inne, starsze wersje) były montowane w fabryce do każdej e9x.
Opublikowano

Moje obawy wynikały, iż są XL oraz, że nacisk mają 94 co bardziej podchodzi pod cięższe X1.

W sumie cena zacna to można spróbować.

Opublikowano
X1 to 3-er kombi tylko lekko podniesiony. Masa też jest niemal ta sama (+/- 50 kg). Ja jestem zadowolony z opon. Jeżdżę na nich 2 lata, wcześniej jeździł na tym 2 lata Niemiec.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

posiadam bmw 318i e91 2008r 147km

posiadam felgi z mpakietu do niej z starymi oponami przod 225/40R18 oraz tyl 255/35R18

chce kupic dobre opony nowe i zastanawiam sie nad continentalem lub inne premium jakie polecacie

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wejdź na http://www.tyrereviews.co.uk/ i dobierz sobie pod siebie, uwzględniając opinie użytkowników.

Continentale u większości bardzo szybko zostają zajechane, to samo Pirelli P7.

Najdroższe będą Michały PS itp.

Ja zakupiłem Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 i jeżdżę od miesiąca, niestety nie padało to mam doświadczenie tylko na suchym, bardzo dobrze lepią, nie hałasują. Miękkie opony. Mają najwyższe oceny na wskazanej stronie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dziś założyłem Fulda SportControl 2 wersja XL i szczerze powiem, że nie czuję różnicy w stosunku do runflatów. Są w miarę ciche. Co do wytrzymałości to nic nie napisze.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ile dałeś za te Fuldy, 440 zł sztuka widzę w jakimś klasycznym rozmiarze. Continentale są za 489 :D
Opublikowano
Jako ze producent opon Nokian uznał mi gwarancje na opony, tu duże uznania dla nich,muszę kupić nowe letnie 17. Zastanawiam się nad Falken Azenis FK510 , ktoś z was jeździ na takich. Trochę poczytałem w necie i opinie i w testach wypadają całkiem dobrze, cena tez jest przyzwoita. Co sądzicie ??