Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, na zimnym od startu przez jakis czas auto chodzi bardzo fajnie i pod maską słychać jakby wszystko było ok, ale jak sie zaczyna rozgrzewać pojawiają się bardzo niepokojące odgłosy, słychać klekotanie, stukanie itd, nie mam pojecia od czego zacząć to wszystko, dotykam obudowy vanosa i czuć żę prawdopodobnie łańcuch wali po obudowie, czyżby tu był problem ? od czego pojawiają sie te dziwne klekotania i i stukania na rozgrzanym silniku, niech mnie ktoś naprowadzi :) słyszałem opinie ze to visco, ale to chyba nie to, napisałem ze ze niebezpieczny bo mam czasem wrazenie jak to słysze ze tam cos sie zaraz rozpadnie...:(
Opublikowano
Mówisz że dolatuje z Vanosa więc będzie vanos czyli tłok już nie trzyma ciśnienia lub na vanosie masz podkładki .One prawdopodobnie już nie sprężynują a jeśli twój silnik jest starszy to to jest wada fabryczna której można zapobiec. Załóż zestaw np z M52 (jeśli się nie mylę) Jest tam sprężyna która napina wszystko :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
mnie sie wydaje ze vanos bo czuc wyraznie ze jezdzi łańcuch po obudowie, chyba ze jest cos innego w tych silnikach co moze nabierac niepokojących dzwiekow , silnik ma 250 tys, na zimnym ładny dzwięk a potem pojawia sie pare innych nieładnych, moze cały rozrzad do wymiany ? na co innego zwrócić uwage ? pali po miescie od 10 do 12 benzyny wiec chyba bardzo zajechany nie jest
Opublikowano
Moze być vanos, a może być luźny łańcuch. Może uszkodzeniu uległ napinacz i jak olej zrobi się rzadki to nie napina dobrze łańcucha. Przydałoby się zdjąć pokrywę rozrządu i skontrolować.
Opublikowano
właśnie ze raczej to nie do konca od obrotow zaalezy, bo tak jest cały czas po powiedzmy 10 minutach jezdzenia jak tylko silnik zacznie łapać temperature, i nawet nie musi byc optymalnie rozgrzany, poprostu przykładam reke na obudowe i to czuc wyraznie, auto jest z roku 93, dokladnie polowwa roku, ale tak jak mówie moc ma i od niskich tez zaczyna jechac wiec wydaje sie ze wszystko sprawnie działa, ale jak tylko łapie temp. to juz przestaje pracowac jak ładne r6 i słychac stuki póki itd.
Opublikowano

trzeba zdjąć pokrywę,jeżeli łańcuch by uderzał to będą ślady

ale to raczej Vanos

masz stare rozwiązanie z dwoma podkładkami na wałku ssącym

trzeba będzie kupić w ASO komplet naprawczy i zamontować

Opublikowano

Ja mam podobne objawy. Wydaje mi się że jest to typowy wiele razy poruszany klekotającego vanosa.

...

masz stare rozwiązanie z dwoma podkładkami na wałku ssącym

trzeba będzie kupić w ASO komplet naprawczy i zamontować

mówisz o update vanosa?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
jutro w sobote rozbiore pokrywe i zobacze co tam jest, ale jak mowicie o "update" to mam załatwic tego samego vanosa czy cos nowszego tam wykombinowac ?
Opublikowano

update? :mrgreen: chodzi wam o upgrade,ale stawiałbym na łańcuch.Zużyty vanos dość specyficznie terkota(nawet na wolnych obrotach).

-posłuchaj i zorientuj się czy tak samo brzmi
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
może nie aż tak głośno, [ chociaz nie wiem jak mój by brzmiał gdybym go nagrał] ale prawdopodobnie o to chodzi , na wiekszym gazie to sie wyrównuje a luzie na najniższych obrotach to słychać najgłośniej
Opublikowano
może nie aż tak głośno, [ chociaz nie wiem jak mój by brzmiał gdybym go nagrał] ale prawdopodobnie o to chodzi , na wiekszym gazie to sie wyrównuje a luzie na najniższych obrotach to słychać najgłośniej

tamten vanos już był w stanie agonalnym,ale zaczyna się mniej dokuczliwie.Jeżeli vanos to faktycznie najlepiej zrobić upgrade przy okazji wymiany.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
czyli tak jakj DJAquaz wczesniej napisał, zapożyczyc od M52 ? czy poprostu tego zregenerować w jakiś sposób ? ktoś mi nawet powiedział wcześniej że cały rozrząd sie kwalifikuje do wymiany
Opublikowano
...zapożyczyc od M52 ? ...

Tak , update , dołożenie "metalowych podkładek".

ktoś mi nawet powiedział wcześniej że cały rozrząd sie kwalifikuje do wymiany

No najlepiej jest tak powiedzieć. Jedni powiedzą tak a drudzy że rozrządu się nie rusza w e36.

Jak dysponujesz gotówką to zrób update vanosa + wymiana łańcucha , ślizgów, napinacza i masz spokój na kolejne 500tyś km.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
tak też słyszałem, że rozrzad jest wieczny, się niektórzy dziwili jak sie chciałem dowiedzieć o remont rozrządu :D póki co dzięki teraz wiem za co sie zabrać :)